Кінець боротьби з топ-корупцією та конфронтація з Заходом: БПП і НФ разом зареєстрували законопроект зі знищення незалежності НАБУ

У відповідь на гостру критику Вашингтону та Брюсселя за втручання ГПУ та СБУ у діяльність НАБУ, на Печерську вирішили зробити ще «краще» - ліквідувати бюро, як незалежний орган. 1:0 на користь топ-корупції

"Ми з самого початку знали, що рано чи пізно після наших розслідувань протистояння дійде до такого сценарію", - Ситник

Голови фракцій БПП і Народний фронт зареєстрували законопроект, що встановлює право Верховної Ради висловлювати недовіру керівництву спеціалізованим антикорупційним органам. Крім того, президент, згідно з документом, зможе звільнити директора НАБУ в разі вчинення ним не кримінального, а навіть адміністативного порушення. Відповідна інформація розміщена на сайті парламенту, зазначають Патріоти України.

Авторами проекту закону №7362 про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення парламентського контролю є глава фракції БПП Артур Герасимов і глава фракції Народний фронт Максим Бурбак.

У пояснювальній записці до законопроекту сказано, що "у випадках грубого порушення законності, вкрай неефективної та некомпетентної діяльності органів, покликаних забезпечувати правопорядок в Україні, спеціалізованих антикорупційних органів, що може привести до недотримання прав і свобод людини, представляється доцільним передбачити право Верховної Ради України, як представницького органу всього українського народу, розглядати питання про висловлення недовіри керівництву вищезазначених органів".

У тексті законопроекту сказано, що питання про висловлення недовіри може бути внесено на розгляд Ради президентом, Кабміном і за пропозицією не менш як третини народних депутатів від конституційного складу Ради.

Рада може висловити недовіру директору ДБР, заступнику ГПУ - керівнику САП, директору НАБУ, члену НАПК, йдеться в проекті закону.

Згідно з документом, ухвалення постанови про висловлення недовіри здійснюється відкритим поіменним голосуванням більшістю голосів народних депутатів і тягне за собою відставку з посади.

Також законопроект передбачає, що повноваження директора НАБУ припиняються у зв'язку із закінченням терміну його повноважень або смертю, а також у разі висловлення Верховною Радою недовіри директору бюро.

Крім того, директор НАБУ звільняється з посади "у разі набрання законної сили обвинувальним вироком суду щодо нього в зв'язку з вчиненням злочину чи кримінального проступку (крім необережного кримінального проступку) або залученням до адміністративної відповідальності за адміністративне правопорушення, пов'язане з корупцією".

Поки що закон передбачав, що президент може звільнити директора НАБУ тільки після негативних висновків аудиту.

Директор Національного антикорупційного бюро Артем Ситник сьогодні заявив, що спецслужби України працюють проти відомства.

"Ми з самого початку знали, що рано чи пізно після наших розслідувань протистояння дійде до такого сценарію, тому психологічно ми до цього готові. У жодній країні світу всі спецслужби не об'єднуються проти однієї спецслужби, яка намагається боротися з корупцією у вищих ешелонах влади" , - сказав голова НАБУ.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...