"Конституцію чіпати не можна ні в якому разі": Савченко пояснила, чому виступає проти змін до Основного закону

Нардеп вважає, що під час внесення змін до Конституції намагатимуться "пропихнути" мінські домовленості.

Надія Савченко. Фото:holos.fm

Народний депутат від "Батьківщини" Надія Савченко розкритикувала сьогоднішнє прийняття у Верховній Раді закону № 4734 про зміни до Конституції України в частині правосуддя. Про це вона заявила в ефірі каналу 112 Україна, передають Патріоти України.

"ВР не може за годину ознайомитися з 200 аркушами паперу самого законопроекту та дати на нього швидко свою резолюцію і відповідь", - сказала нардеп.

Вона зазначила, що за ніч вичитала зі своїми помічниками закон, і вони багато з чим не згодні.

"Показувати просто, що ми хочемо змін - це одна справа. Робити реальні зміни і правильні зміни - зовсім інша справа. Конституцію чіпати не можна ні в якому разі. Закон прийняли, можна було його обговорювати тиждень, два тижні, потім робити зміни в Конституції.

Я не знала, що сьогодні робити. я не могла зрозуміти, що відбувається в залі, я висмикнула картку. Я насправді проти внесення змін до Конституції. Її почнуть міняти і в кінці кінців до Конституції пропхнуть мінські домовленості. Розумієте, чого не можна допустити? " - заявила Савченко.

Вона також додала, що часто парламент не звертає увагу на закони, "над якими працюють волонтери або люди мало політично освічені".

"Вони працюють над дійсно розумними законами. Їх просто ігнорують. Таке враження, ніби нам ліньки працювати над кожною деталлю в нашій країні. Ми збираємо великі зали тільки на якісь гострі деталі. Це виглядає дуже штучно", - підкреслила нардеп.

Раніше повідомлялося, що Савченко і Шухевич пропонують Верховній Раді скасувати рішення про прийняття за основу та в цілому проекту закону про судоустрій і статус суддів.

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада прийняла за основу і в цілому президентський законопроект №4734 про судоустрій і статус суддів.

Законопроектом, зокрема, пропонується ліквідувати Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ, Вищий господарський суд і Вищий адміністративний суд, а створити Вищий антикорупційний суд, Вищий суд з питань інтелектуальної власності та місцеві окружні суди.

Крім того, законопроект Порошенко скасовує інститут "призначення судді на посаду вперше" (на п'ять років), судді призначатимуться виключно безстроково. Створювати, реорганізовувати і ліквідовувати суди буде Верховна Рада. Президент втратить ці повноваження.

Верховна Рада в свою чергу втратить право вирішувати питання затримання або арешту суддів, ці повноваження передаються Вищій раді правосуддя. Підвищується віковий і професійний ценз для судді: ним може стати громадянин України віком 30-65 років з вищою юридичною освітою і стажем в сфері права мінімум п'ять років.

Скасовується абсолютний імунітет судді, його не можна буде притягувати до кримінальної відповідальності за рішення в суді, але можна буде, наприклад, - за хабарі. Система судоустрою спрощується: вона буде складатися з місцевих судів, апеляційних судів і Верховного Суду

У Зеленського назвали три чинники для перемоги над Росією

неділя, 12 травень 2024, 11:59

Україна зможе перемоги у війні з Росією за наявності трьох чинників: паритету зброї на фронті; максимального позбавлення ворога інструментів фінансування агресії; політичної, дипломатичної, інституційної ізоляції РФ. Таку думку висловив радник керівник...

Якщо ми втратимо ці висоти...: У Часовому Яру вирішується доля Донецької області, - Дикий

неділя, 12 травень 2024, 11:30

Колишній командир взводу батальйону "Айдар" Євген Дикий розповів, що за Часів Яр тривають важкі бої, росіяни не мають просування у місті. Про це він розповів в етері "Еспресо". "Я думаю, що в росіян не має мети захопити Часів Яр під конкретну дату. Вті...