Кремль "здувається": Путін дозрів до трьох поступок по Донбасу - Stratfor

Жалюгідний стан економіки, катастрофа, що насувається на країну, змушують вже поспішати.

Ілюстрація:112.ua

Крах економіки Росії і низькі ціни на енергоресурси змушують Кремль піти на виконання трьох пунктів мінських угод по Донбасу. Про це йдеться в звіті приватної американської аналітично-розвідувальної компанії Stratfor, повідомляють Патріоти України з посиланням на Апостроф.

Відзначається, що президент РФ Володимир Путін для скасування західних санкцій може піти на поступки в реалізації, як мінімум, трьох пунктів "Мінська-2". Йдеться про зниження інтенсивності бойових дій на сході України, доступ міжнародних спостерігачів до українсько-російського кордону, а також про зміну центрів впливу в так званих "ДНР" і "ЛНР".

"Останні події дають підстави вважати, що у Москви, Києва і Заходу з'явилася можливість для значного прогресу в переговорах щодо врегулювання конфлікту в Україні", - йдеться в звіті. На думку американських аналітиків, підставою для такого висновку стало виведення Росією свого військового контингенту з Сирії, в результаті якого почалися активні переговори між Москвою і Вашингтоном. При цьому темою дискусій дипломатів є не тільки Близький Схід, а й Україна.

"Росія стає все більш зацікавленою в поліпшенні клімату для переговорів з української кризи. У липні Європейський союз буде переглядати економічні обмежувальні заходи відносно РФ. А з урахуванням того, що низькі ціни на енергоресурси сильно б'ють по російській економіці, Москві дуже б хотілося припинення санкцій . Тому що вони обмежують її торгівлю та інвестиційні можливості в стосунках із Заходом. З огляду на бажання Кремля скоротити чисельність військового персоналу в Сирії і включитися в переговори по закінченню громадянської війни в державі Москва може застосувати таку ж стратегію в Україні", - йдеться в документі.

Фахівці зі США визнають, що ступінь залученості РФ в Сирії і Україні не можна порівнювати. Хоча б тому, що "російська військова присутність і підтримка бойовиків на сході України є неофіційними". Разом з тим, як вважають в "приватному ЦРУ", Москва може піти на поступки по Донбасу, як це зробила на Близькому Сході.

"Український театр (бойових дій, - ред.) безпосередньо зачіпає інтереси національної безпеки РФ. Тому він набагато важливіший для Москви в стратегічному сенсі. З урахуванням того, що зазвичай Росія ставила свої інтереси в сфері безпеки вище економічних чинників, економічна слабкість країни не гарантує, що РФ схилиться перед Заходом щодо України. Проте, Кремль може значно пом'якшити свою позицію на переговорах по ситуації в Україні, щоб домогтися поступок з боку Заходу", - відзначають в Stratfor.

Аналітики Stratfor відзначили, що відновлення миру на сході України є основною вимогою мінських угод, які зараз є основою для врегулювання конфлікту. "Не дивлячись на офіційні спростування, Росія продовжує зберігати військову присутність в так званих "республіках". Москва все ще відправляє війська і матеріально-технічну допомогу в регіон, про що повідомляють численні джерела на Донбасі, а також ЗМІ", - підкреслюється в звіті. Як вважають в Stratfor, це призвело до зростання останнім часом кількості обстрілів сил АТО.

"Будь-який прояв скорочення поставок і військової присутності в "республіках" може свідчити про бажання Кремля досягти компромісу з Україною і Заходом. Разом з тим, навіть якщо Москва піде на такі кроки, російські сили можна швидко повернути на схід України, в разі, якщо політичні поступки, наприклад, надання Києвом автономії Донбасу або скасування санкцій з боку ЄС не будуть виконані. Принаймні, вихід РФ зі сходу України, навіть якщо він буде тимчасовим, може змусити Євросоюз скасувати обмежувальні заходи, особливо з урахуванням того, що за це рішення виступають кілька країн-членів ЄС", - сказано в доповіді.

"Збільшення присутності ОБСЄ і надання її спостерігачам доступу до кордону може розкрити російські місця поставок припасів і персоналу. Судячи з усього, саме з цієї причини Москва не йшла на співпрацю з виконання цього пункту. Якщо ж РФ і сепаратисти дозволять спостерігачам ОБСЄ отримати більше доступу до пропускних пунктів на кордоні (зокрема тим, через які проходять поставки), це стане наріжним каменем по компромісу в реалізації військової сфери Мінських угод", - підкреслюють американські фахівці.

Останнім пунктом поступок Москви на Донбасі, як вважають в Stratfor, може стати зміна центрів впливу в так званих ДНР і ЛНР. "Останні події вказують, що Росія намагається консолідувати лідерів "ДНР" під "спікера парламенту" "республіки" Дениса Пушиліна (який є представником бойовиків в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання в Мінську, - ред.).

При цьому проходить зміщення на другий план лідерів, які проявляють менше бажання підтримувати позицію Москви. В їх числі головний суперник і критик "прем'єр-міністра" Олександра Захарченка, так званий "секретар ради безпеки ДНР" Олександр Ходаковський (нещодавно відправлений у "відставку", - ред.). а також ватажок бойовиків Гіві, який, не дивлячись на те, що він був ефективним тактиком, проявив мало дипломатичних здібностей в ході переговорів з українськими воєначальниками з приводу боїв за Донецький аеропорт", - наголошується в документі.

"Консолідація верхівки бойовиків і придушення деструктивних елементів на кшталт Ходаковського і Гіві дає РФ можливість швидко припинити військові операції на сході України. Якщо це буде потрібно. З іншого боку, це дозволить Москві активізувати операції на Донбасі. Який би сценарій не вибрав Кремль, посилення контролю дозволить Росії приборкати "розкольників" і посилити контроль над операціями на сході України", - підсумували в Stratfor.

Небезпека необережних рухів у тумані

середа, 24 квітень 2024, 21:20

"Наратив про націю ухилянтів": Нардепка від "ЄС" розкритикувала заборону на консульські послуги для чоловіків

середа, 24 квітень 2024, 20:32

Рішення МЗС щодо припинення надання консульських послуг українцям є "зухвалим та безпідставним". Про це заявила нардепка від "Євросолідарності" Ірина Фріз, передають Патріоти України. На її думку, це рішення "продовжує насаджувати наратив про українців...