Криза створила унікальні можливості для імпортозаміщення: Індуси переводять в Україну виробництво 50 препаратів

Ми переведемо в Суми виробництво лікарських засобів, які сьогодні імпортуються з нашого заводу в Індії. Розширення лабораторії дасть можливість вивести на ринок нові генетичні лікарські засоби, які поки на ринку на ринку України не представлені, - Гупта.

Раджив Гупта. Фото google.com

На фармацевтичному заводі "Кусум Фарм" в Сумах до кінця 2019 року вдвічі розширять виробництво, що дозволить виробляти до 50 нових найменувань препаратів, що стане можливим завдяки реалізації програми імпортозаміщення. Про це заявив журналістам співзасновник і генеральний директор компанії Раджив Гупта в ході офіційного візиту в Суми посла Індії в Україні Маноджа Кумара Бхарті, передають Патріоти України.

В ході візиту посол ознайомився з роботою підприємства "Кусум Фарм" та висловив сподівання на подальше поглиблення співпраці індійських інвесторів з Україною двосторонніх відносин в цілому.

"Це була перша інвестиція індійських компаній в Україні. І той факт, що підприємство планує розширення виробництва, свідчить, що Сумщина має сприятливі умови для бізнесу, і облдержадміністрація сприяє цьому", - зазначив Манодж Кумар Бхарті.

У свою чергу голова Сумської обладміністрації Микола Клочко додав, що область відкрита до діалогу з інвесторами. "Зі свого боку підтверджую абсолютну відкритість і готовність до діалогу. Тим більше, на території області успішно працює ТОВ "Кусум Фарм", і подальші плани на розширення підприємства кажуть, що тут іноземні інвестиції - захищені. Далеко не кожна область може похвалитися виробництвом такого рівня та якості. І це наша спільна гордість", - зазначив Микола Клочко.

На сьогоднішній день "Кусум Фарм", яка посідає 14-е місце серед фармкомпаній України за обсягами виручки і має частку ринку в 2,1%, 50% продукції виробляє на заводі в Сумах, 50% - імпортує з Індії

"Сьогодні ми виробляємо близько 50 препаратів. У зв'язку із зростаючим попитом на ліки українського виробництва, у 2016 році ми розширюємо складські приміщення, в 2017 - збільшуємо лабораторію і розширюємо науково-дослідний центр, що дозволить розробляти і впроваджувати більше препаратів. У 2018 році ми почнемо розширення виробничих потужностей", - зазначив Гупта.

За його словами, криза створила унікальні можливості для імпортозаміщення, для розширення українських виробництв не тільки у фармацевтичному секторі, але і в інших галузях. Збільшення виробничих потужностей дозволить почати локалізацію виробництва "Кусум Фарм" в Україні.

"Спочатку частково, а в перспективі ми повністю переведемо в Суми виробництво лікарських засобів, які сьогодні імпортуються з нашого заводу в Індії. Розширення лабораторії дасть можливість вивести на ринок нові генетичні лікарські засоби, які поки на ринку України не представлені", - додав Гупта.

При цьому інвестор підкреслив, що інвестиції і їх збільшення в Україні можливі лише за реальної державної підтримки бізнесу.

"В Індії подібний завод ми побудували за 1,5 роки, в Україні будували 4 роки. Основна складність - це дозвільні бюрократичні процедури, радянські ДБН. В Індії для стимулювання бізнесу створюються спеціальні закриті експортні зони, земля відводиться 2-3 дні, але через три роки завод повинен бути введений в експлуатацію, інакше держава забирає його. На п'ять років підприємство звільняється від податків. Тому що всі розуміють, що це час планових збитків. Все це сприяє розвитку нового бізнесу. В Україні ми поки не бачимо таких умов", - сказав Гупта.

Він також підкреслив, що в Україні немає системи підтримки вітчизняного виробника. "Одним із стимулів могло б стати звільнення від імпортних мит високотехнологічного обладнання та технологій, яких немає в Україні. Крім того, у деяких випадках іноземний бізнес отримує навіть більше преференцій, ніж вітчизняний. Наприклад, європейські, американські компанії можуть реєструвати препарати за кілька днів, а ми як українська компанія, можемо це робити три роки", - додав він.

Покласти край мародерству армії: НБУ заборонив ломбардам приймати дрони і тепловізори

п’ятниця, 3 травень 2024, 19:05

Національний банк України (НБУ) заборонив банкам і небанківським фінансовим установам приймати в заставу за кредитами фізичних осіб дрони, тепловізори та інші подібні товари подвійного використання. Про це повідомляє пресслужба регулятора. Відповідні з...

Запеклі бої на Донбасі: ЗСУ вибивають росіян з Красногорівки

п’ятниця, 3 травень 2024, 18:50

Російські штурмові групи проникли на територію вогнетривкого заводу у місті Красногорівка Донецької області. Підрозділи ЗСУ вибивають їх звідти. Про це сказав речник оперативно-стратегічного угруповання військ (ОСУВ) Хортиця підполковник Назар Волошин ...