Мамині автівки і бабусині вілли: До Верховного суду України пройшли одіозні судді (фото, відео)

Члени ВККС оголосять бали кандидатів, і за ними - нових суддів Верховного суду - після завершення співбесід з кандидатами у кінці травня.

Співбесіди з кандидатами. Скріншот.

Судді з сумнівними доходами і зв'язками успішно пройшли етап співбесіди в конкурсі на посаду до Верховного суду України. Про це йдеться в програмі "Наші гроші", передають Патріоти України.

Так, серед тих, хто пройшов другий етап співбесіди з членами Вищої кваліфікаційної комісії суддів, виявилися одіозні люди - наприклад, суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Геннадій Бершов.

За даними журналістів, він їздить на авто Land Cruiser 3.0, середня ціна якого - півмільйона гривень, але власником люксового авто є його мати Віра Бершова.

За словами судді, мати заробила на авто, пропрацювавши 30 років на "шкідливому виробництві".

У той же час, нерухомість - квартиру і будинок - придбала дружина судді. Однак згадати в розмові з журналістом програми, яким саме бізнесом займається його дружина, суддя не зміг.

"Я не брав участь в бізнесі (дружини), але я знаю, що це було не виробництво, це була, мабуть, торгівля. Мабуть", - невпевнено повідомив Бершов.

Також успішно пройшов співбесіду і глава Окружного адмінсуду Києва Павло Вовк.

Задекларовані елітні швейцарські годинники Zenith, Bouvet і Breguet, 33 вильоти за кордон за три роки - це неповний список підозрілих фактів, зазначених у негативному висновку Громадської ради доброчесності щодо кандидата.

Сам суддя стверджує, що живе на заощадження в 150 тисяч доларів.

Крім цього, у звіті вказано показання сусідів Вовка: його регулярно бачать в будинку нібито колишньої дружини. У декларації будинок не вказано, адже формально суддя в 2015 році розлучився.

Адвокат Костянтин Докійчук з 2012-го не декларував ніяких доходів.

Він запевняє, що за роботу грошей не брав, а сім'ю годував з "заощаджень і гонорарів за статті". Розповісти більше про "чудеса економії" юрист відмовився, але співбесіду пройшов.

Судді Приморського райсуду Одеси Сергію Погрібному не завадила пройти співбесіду одержана від держави квартира. А поліпшив житлові умови Погрібний, вже маючи з дружиною і квартиру, і будинок.

Суддя ВАСУ Микола Заїка не задекларував майже 600 тисяч доларів боргів дружини, а до них - 5,5 мільйона гривень її доходів. Крім того, Заїка був у складі колегії суддів, яка 29 лютого 2016 року визнала незаконним і скасувала подання Вищої ради юстиції щодо харківської судді Олени Васильєвої за порушення присяги. Порушення присяги Васильєвої пред'явили за рішення щодо учасників Революції Переваги.

Також пройшла співбесіду і суддя з Харкова Тетяна Бабкова, яка записала квартири, два будинки і Lexus RX на матір-пенсіонерку. А батьки чоловіка зібрали колекцію з 4 авто. Сама Бабкова каже - якби не конкурс, взагалі б про такий сімейний успіх і не дізналася б.

ВККС це влаштувало. Як і пояснення судді Господарського суду Харківської області Ольги Кононової про її борг в 200 тисяч доларів, який виплатив її свекор, після чого пробачив судді всі борги.

Пройшла етап співбесід і суддя Верховного суду України Тетяна Жайворонок. Раніше журналісти програми дізналися, що вона живе в будинку площею більше 300 кв. м в селі Малютянка під Києвом, оформленому на чоловіка. А в 2016 році суддя Жайворонок набула нового авто - Volkswagen Tiguan. Його вартість, згідно з декларацією, становить 770 тисяч гривень. Відповідаючи на питання про походження своїх статків, суддя вела себе зухвало, проте на співбесідах заявила, що це журналісти поводилися з нею некоректно.

"Не можна в присутності стількох людей ображати суддю. Я вважаю, що журналіст мене образила, але я вмію за себе постояти", - сказала вона.

Співбесіди з конкурсантами відбудуться до кінця травня, після чого члени ВККС оголосять бали кандидатів, і за ними - нових суддів Верховного суду.

У свою чергу Костянтин Леонтійович Докійчук надав таку відповідь щодо цього матеріалу програми "Наші гроші":

"В 2015—18 роках я, Докійчук Костянтин Леонтійович, брав участь в конкурсах, як оголошувалися в Україні, та подавав документи в комісії, які проводили конкурси. В 2015 році на посаду Директора Національного антикорупційного бюро України, в 2017-18 на посаду суддів Касаційного кримінального суду в складі Верховного суду та Вищого антикорупційного суду. На сьогоднішній день я дуже шкодую, що брав участь в так званих конкурсах.

18 квітня 2017 р.Громадською радою доброчесності затверджено РІШЕННЯ про надання Вищій кваліфікаційній комісії суддів України інформації щодо кандидата на посаду судді Верховного Суду Докійчука Костянтина Леонтійовича критеріям доброчесності та професійної етики.

Оскільки, я вважав, що ГРД винесла помилкове рішення до ГРД та ВККС України мною були надано письмові пояснення та спростовано інформацію викладено у вказаномуРішенні ГРД.Ці мої пояснення були оприлюдненні під час співбесіди в ВККС України, представник ГРД Леонід Маслов не заперечував проти моїх пояснень.

Оскільки інформація ГРД була мною публічно спростована, то після спростування публікацію такою інформації щодо мене вважаю неправомірною, а саму інформацію неправдивою, недостовірною та спотвореною.

Ось моя відповідь, адресована ВККС України та ГРД (дана курсивом)

Рішенням Громадської Ради доброчесності (надалі - ГРД) від 18.04.2017р стосовно мене була надана Інформація, як кандидата на посаду судді Верховного суду.

Вважаю за необхідне пояснити наступне.

Інформація складається з двох пунктів.

Пояснення надаю спочатку по п.2 Інформації.

В цьому пункті 2 вказується, що мною в декларації за 2014 рік не задекларовано квартиру, яка належить моїй дружині, а при заповненні декларації за 2015 р, я цю квартиру вже вказав і це може свідчити про неповноту мною декларування.

Хочу повідомити, щовикладені в п.2 зауваження не враховують чинного законодавства та законодавства, яке діяло на час подання декларацій за 2014 рік та декларацій, які кандидати на посаду суддів заповнювали та подавали в електронному вигляді для участі в конкурсі.

Перш за все, хочу звернути увагу на те, що на даний час діють різні нормативні акти, які регулюють питання декларування і встановлюють різні форми декларацій для різних суб’єктів в Україні і томуІнформація ГРДв цій частині є помилковою, виходячи з наступного.

Форми декларацій, які подавалися адвокатами, нотаріусами та іншими самозайнятими особамивстановлювалися Наказом №793 Міністерства доходів і зборів України від 11.12.2013, який втратив чинність, згідно Наказу Міністерства фінансів № 859 від 02.10.2015 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи», який є чинним і на даний час не містили вимог та й взагалі розділущодо декларування майна членів сім’ї.

Форма декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування затверджена Рішенням № 3 Національного агентства з питань запобігання корупції від10.06.2016,

Саме цю форму Декларації кандидати на посаду суддідо Верховного Суду заповнювалипід час подання документів на Конкурс до Верховного Суду і ця форма містить відповідні розділи щодо майна членів сім’ї і все необхідне мною було там задекларовано.

Таким чином, в п.2 Інформації ГРД допущена помилка, оскільки не враховано вказані норми законодавства.

Щодо пункту 1 Інформації.

В цьому пункті 1 (стор.1 абз. другий знизу) вказується, що Кандидат (тобто, я) декларує за підсумками 2015 року готівкові кошти в розмірі 15 250 дол. США та 202 000 грн.

Звертаю Вашу увагу, що це твердженнятакож не відповідає положенням чинного законодавства і мною декларування здійснювалося не «за підсумками року», як помилково вказується ГРД, а декларувалася наявність коштів (заощаджень) станом на 31 грудня 2015р, що є абсолютно різними речами.

Це випливає з положень п.48 РОЗ’ЯСНЕННЯ щодо застосування окремих положень Закону України «Про запобігання корупції» стосовно заходів фінансового контролю, затвердженого Рішенням № 3 Національного агентства з питань запобігання корупції від 11 серпня 2016 р:

«Відповідно до пункту 8 частини першої статті 46 Закону, у декларації зазначаються грошові активи, наявні у суб’єкта декларування та членів його сім’ї на останній день звітного періоду». Тобто, декларується не дохід за певний період (таке декларування доходу робиться в інших розділах декларації), анаявність коштів, накопичених декларантом за все життя, що і були мною зроблено.Таким чином, в цій частині в Інформації ГРД також є певна невідповідність законодавству.

Вказані кошти в Інформації кошти заощаджувалися мною та дружиною, починаючи з 2006 року.Мій дохід з 2006 по 2011 склав 2 115 436, 50 грн., незначні доходи були також в 2012-13 роках. Дохід дружини з 2006 по 2015 р. склав 3 147 183, 67 грн.Таким чином, наш з дружиною сукупний дохід за останні десять років з 2006р. по 2015р. склав 5 262 620. 17 грн., тобто, в середньому 526 262 грн. на рік. Зі всіх цихсум сплачено податки.

Саме з цих доходів і було заощаджено вказанікошти, які і були мною задекларовані в електронній декларації.

Таким чином, моя родина на даний час живе за рахунок доходів дружини від нотаріальної діяльності, наших заощаджень за минулі роки. Також, на земельних ділянках, які мною задекларовані, як майно дружини ми обробляємо город та сад, де частково вирощуютьсянеобхідні городина та ягоди і фрукти.

Що стосується обслуговування майна та витрат.

Квартира площею 60, 1 кв.м., про яку йдеться в абз.3 зверху стор.1 Інформації, то цю квартиру повністю утримують мої батьки, які там прописані та періодично проживають і я не несу жодних витрат по цій квартирі. Ці відомості відображені в анкеті, поданій на конкурс до ВККС України.

Щодо автомобіля, про який йдеться в п. 1 Інформації ГРД,автомобіль Subaru Outback за останні п’ять років експлуатується дуже мало. На даний час я працюю переважно вдома (безоплатні консультації громадянам та підготовка публікацій), і в разі потреби також користуюся громадським транспортом.

Кожного ранку я підвожу свою дружину до кінцевої зупинки автобусів маршрутного таксі, яка знаходиться на відстані орієнтовно 1 км віднашого будинку в м. Буча, потім дружина їде автобусом до метро Академмістечко, звідкиїде на метро до станції метро Вокзальна, після чого трамваєм до свого місця роботи (нотаріальна діяльність) на вул. Січових Стрільців в м. Києві. Ввечері дружина тим самим маршрутом повертається додому. Також, раз-два на місяць я виїжджаю з м. Буча до м. Києва, (орієнтовно 18 км до межі міста), і раз на рік-два я їжджу до батьківв село Шепетівський район Хмельницької області. Таким чином, експлуатація автомобіля зведена до мінімуму і, відповідно, витрати на його експлуатацію.

Щодо утримання будинку. Будинок будувався власними силами з 1989р по 2006р, коли там стало можливим проживати і добудовувати,зареєстровано будинок в 2014 році. Тобто, будинок відносно новий і не потребує великих витрат по утриманню, крім витрат на комунальні послуги, які складають орієнтовно в середньому за 2016р:

природний газ(в середньому за рік)-600 грн/міс, електроенергія – 700 грн/міс, водопостачання: технічна вода з колодязя, питна вода – купівля в балонах, орієнтовно 100 грн/міс.

До 2016 р. ці витрати були ще меншими і виросли у зв’язку з подорожчанням електроенергії та газу.

Відповідні відомості були направлені мною ГРД, також я просив в електронному листі до ГРД, якщо виникнуть додаткові питання повідомити мене про них і я надам вичерпну інформацію, оскільки інформації достатньо багатоі, яка саме зацікавить ГРД не зовсім зрозуміло. Крім того, необхідно враховувати, що Кандидатам не відомо, яка саме інформація необхідна, а підготовка великих обсягів інформації, яка можливо і не потрібна і не буде використана, забирає багато часу, потребує вивчення та аналізу маси сімейних документів, декларацій минулих років, при цьому кандидат знаходиться в умовах конкурсу і має при цьому готуватися до іспитів та тестів.Проте, конкретних запитань від ГРД я не отримав, що могло би уникнути певних непорозумінь.

З повагою,

Докійчук К.Л."

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...