"Ми все підрахували": Посол Угорщини виступив з вимогою надати Закарпаттю статус автономії

Ерно Кешкень заявив, що 78% жителів Закарпаття підтримали автономію для області, а 82% - району для Берегівського.

Посол Ерно Кешкень. Фото: Українські новини.

Українські Новини вирішили розібратися, чого врешті-решт домагається Угорщина на Закарпатті. З цими питаннями журналісти звернулися до Надзвичайного і Повноважного Посла Угорщини в Україні Ерно Кешкеня. Патріоти України пропонують вам ознайомитися із деякими фрагментами цієї бесіди.

Пане посол, Угорщина, як Ви вже згадали, активно фінансує інфраструктурні проекти, видає паспорти, надає фінансову підтримку нацменшини. Чого домагається Угорщина? Автономії?

Ми вважаємо, що нічого поганого в автономії немає. В Європейському Союзі дуже багато практичних прикладів. В автономній провінції - італійському Тіролі, Південному, наприклад навчання проходить на німецькій мові для німецької національної меншини, а державний - італійську мову - вони вивчають як іноземний, за такою методикою. В цьому нічого поганого немає. Зрозуміло, що у разі України сьогодні позначається ситуація, яка склалася на сході ... Але хіба Ви чули, щоб в останні роки угорці в Україні вимагали автономію? До речі, зі словом "автономія" немає ніяких проблем, адже в українських законах цей термін теж фігурує, наприклад, в законі про нацменшини 1992 року.

МЗС України ще тоді висловлював здивування закликом віце-прем'єра Угорщини про необхідність створення автономій угорської меншини в сусідніх країнах.

Наші політики говорять про те, що нічого поганого в автономії немає, що це прийнятна модель в Євросоюзі. Але угорці Закарпаття, які є громадянами України, теж враховують сформовану на сході ситуацію, тому зараз ніхто не вимагає автономії.

Тобто угорська громада в Закарпатті автономії для себе не хоче?

Ми бачимо те, що на цьому зараз не акцентують. Але повторюю, в автономії нічого поганого немає, і у автономії є багато видів. Зараз Україна в особливому становищі, війна на сході, тому останнім часом мова про це не йде. Між іншим, хотів би звернути Вашу увагу на те, що в грудні року тисяча дев'ятсот дев'яносто-один коли проходило голосування про незалежність України, одночасно пройшло голосування про автономію Закарпаття і автономії Берегівського району. Більшість в країні підтримали незалежність. Тоді ж 78% жителів Закарпаття підтримали автономію для області, а 82% - району для Берегівського. І до сих пір не отримали нічого.

Що ця автономія може дати хорошого?

Автономія означає, що люди можуть самостійно приймати рішення по безпосередньо їх стосуються. Часто в цьому бачать сепаратизм. Не треба в цьому бачити сепаратизм. Навіть сам губернатор Закарпаття Геннадій Москаль каже, що в Закарпатті ніякого сепаратизму немає.

А за мовними нормами потрібно знайти спільну мову. Зберегти право батьків приймати рішення, куди вони відправлять вчитися своїх дітей. У Закарпатті є угорці, які відправляють своїх дітей в українські школи. Як і є українські сім'ї, які відправляють дітей в угорські. А то, що ми допомагаємо Закарпаттю - від цього що, стає комусь боляче? Це потрібно сприймати як знак сепаратизму? Ми тільки що відправили туди 8 тис. вакцини проти кору. Це що, проблема? Всього 12% населення Закарпаття є угорцями. Ми допомагаємо всьому населенню, не тільки угорцям.

Почалися проблеми: Виробництво зброї в Україні сповільнюється з двох причин, - ЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 17:22

Українські підприємства з виробництва зброї, які з'явилися після початку повномасштабного вторгнення РФ, шукають фінансування і побоюються стати ціллю ракетних атак окупантів, передають Патріоти України з посиланням на Reuters. За словами журналістів,...

Загрожує 20 років в'язниці: ФСБ затримала українця на кордоні з Грузією, - росЗМІ

субота, 20 квітень 2024, 16:52

У Північній Осетії затримали громадянина України за підозрою в передачі українським спецслужбам інформації про розташування російських військових. Про це повідомляє місцеве видання "15-регіон" з посиланням на пресслужбу прикордонного управління ФСБ Рос...