На складі боєприпасів в Балаклеї сталася диверсія, - Степан Полторак про ситуацію на Харківщині (фото)

Рятувальники евакуювали десятки тисяч людей, на місце вилетів Прем'єр-міністр.

Горить склад військових боєприпасів в Балаклеї. Фото: Фейсбук.

Загоряння складу боєприпасів в місті Балаклея Харківської області могло статися через навмисний підпал, організованого російськими спецслужбами або терористами "ЛДНР". Про це на брифінгу заявив міністр оборони Степан Полторак, передають Патріоти України.

"Починаючи від безпілотного літального апарату. Розглядається і спосіб - підрив. Характер дій свідчить про те, що там працювала диверсійна група. Там не може бути короткого замикання, там не може бути підпалу сухої трави. Поки все свідчить про те, що там працювала диверсійна група. Я думаю, що, в першу чергу, це можуть бути представники Росії. І, звичайно, представники терористичних угруповань "ЛДНР ", - заявив він.

За його даними, жертв серед військовослужбовців і мирних жителів немає.

"Все це триває в рамках гібридної війни Росії проти України. У грудні 2015 року було подібний випадок в Балаклеї на цих складах. Тоді ми попередили такі наслідки", - додав Полторак.

Він також зазначив, що розліт небезпечних предметів відбувається на відстань від 1 до 2 км.

"До початку ведення бойових дій у нас було кілька таких баз. З початком агресії техніка і озброєння було розосереджено по інших базах. Я б не говорив, що це найбільша база в Україні. Про збитки можна буде говорити тільки після ліквідації наслідків. Хочу сказати, що були всі засоби для локалізації пожеж. Там знаходилося два танка (пожежних. - Ред), але пожежі на таких об'єктах завжди складні. Вибухають зараз снаряди. Підрив був там, де знаходилися снаряди для танків", - розповів Полторак.

У зв'язку з надзвичайною ситуацією, пов'язаною з вибухом боєприпасів в Харківській області, проводиться евакуація 15 тисяч чоловік, вже евакуйовані десятки тисяч місцевих жителів.

Як повідомили в ДСНС України, станом на 7.30 четверга рух пасажирського транспорту по залізничній станції Балаклея призупинено і організовано за резервною схемою.

Вже евакуйовано з с. Вербівка 2700 чоловік в с. Пришиб (відстань 16 км від Балаклеї), з с. Яковенкове - 806 чоловік населення в Волохів Яр (20км від Балаклеї), з Балаклеї евакуйовані 16317 чоловік.

"Всі вибухи відбуваються на технічній території арсеналу. Але спостерігаються поодинокі випадки розльоту осколків. На місці події від ДСНС задіяно 55 автоцистерн, 24 одиниці допоміжної техніки і 362 людини особового складу. Також працює 25 автомобілів швидкої допомоги, більше 100 співробітників швидкої допомоги, від національної поліції - 40 автомобілів і більше 150 осіб особового складу. На залізничній станції с. Шебелинка чергують два пожежних поїзда", - повідомляють рятувальники.

На місці розгорнуто штаб з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації на чолі з головою Харківської обласної державної адміністрації, працює оперативна група ДСНС України, на місце пожежі виїхала мобільно-оперативна група ГУ ДСНС України в Харківській області на чолі начальником Головного управління, заступник начальника Головного управління, Національна поліція, прокуратура.

Крім того, на місце події вилетів прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

За словами спікера поліції Харківської області Олени Баранник, паніки серед населення немає.

"Основну масу населення евакуювали. Цим займаються в штабі. Автобусів вистачає, і всі, хто хотів евакуюватися, можуть це зробити. Паніки немає. Інформації про постраждалих, слава Богу, немає. Будемо сподіватися, що і не буде. Скло вилітає. І в РДА вилетіло, але таких руйнувань, щоб було видно, їх немає. У РДА створено пункт для отримання інформації. Всі працюють", - заявила вона в коментарі 112 каналу.

У Facebook Слави Маврічева з'явилися фотографії евакуації місцевого населення.

"Під'їзні дороги до Балаклеї. Хто на машинах, хто пішки. Речі навіть не збирали, просто тікали якнайдалі. До однієї з розв'язок місцевий фермер підвіз води, хліба, консервів - підтримати односельців", - сказано в повідомленні.

Росіяни прорвалися й контролюють частину Очеретиного, - речник ОСУВ "Хортиця"

субота, 27 квітень 2024, 20:46

Речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин увечері в суботу, 27 квітня 2024 року, підтвердив утрату контролю над "частиною" селища Очеретине Покровського району Донецької області. З такою заявою він виступив в етері телеканалу "Ми - Україна", передають Патріо...

Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначена Офісом президента людина, - депутатка Європарламенту фон Крамон

субота, 27 квітень 2024, 20:05

Депутатка Європарламенту Віола фон Крамон висловила стурбованість розподіленням повноважень в українському парламенті, заявивши, що насправді Верховною Радою керує не Стефанчук, а призначений Офісом президента Штучний. Про це вона заявила в інтерв'ю "І...