Найближчим часом до суду будуть передані справи Онищенка, розкрадання "кіотських грошей та "квартирна справа" Рахункової палати, - Назар Холодницький

Щодо справи МАУ та Коломойського керівник САП вважає, що говорити про це зарано, оскільки ще не винесено рішень господарськими та адміністративними судами у цій справі.

Назар Холодницький. Фото: censor.net.ua.Про справу Фірташа стосовно ЗТМК та про інші резонансні справи, які найближчим часом будуть направлені до суду, в інтерв'ю "Цензор.НЕТ" розказав керівник САП Назар Холодницький, передають Патріоти України.

- Яка кількість антикорупційних справ буде передана до суду найближчим часом? Цього місяця і згодом?

-Хотів би зазначити, що такі речі як скерування обвинувальних актів до суду важко спланувати чи спрогнозувати до конкретної дати, бо це залежить від багатьох факторів, як-то ознайомлення з матеріалами провадження сторони захисту, надання захистом нових доказів, необхідність проведення додаткових слідчих дій тощо. Тому це певним чином впливає на прогнозовану кількість, вона може бути як більшою, так і меншою.

До направлених до суду станом на 12.12.2016 року 45 проваджень ми у грудні 2016 -го передбачаємо завершення досудового розслідування і скерування до суду ще 12 проваджень. А далі час покаже.

-Які найгучніші справи зараз потрапили до суду або готові до передачі? Чи можна їх назвати?

- На мою думку, будь-яке наше провадження гучне, не можна виділити більш чи менш важливе, кожне з них зачіпає важливі елементи життя суспільства і держави.

З тих справ, що вже в суді, можна було б виділити справу тернопільських прокурорів, справу військового прокурора Кулика, справу судді Бурана, що стріляв по правоохоронцях, справу по Запорізьському титано-магнієвому комбінату, який ми намагаємось повністю повернути у державну власність, та багато інших.

З тих, що плануються до передачі найближчим часом, – справа Онищенка, справа розкрадання Кіотських грошей, "квартирна" справа Рахункової палати та інші.

- Які є реальні проблеми взаємодії між НАБУ та САП, чому НАБУ зверталось до Генерального прокурора, який зараз результат цієї історії?

-З приводу скарги до Генпрокурора треба питати її ініціаторів. САП не може собі дозволити скаржитись у цей непростий час. Ми просто працюємо.

Як такої реальної проблеми на цей час немає, є процес становлення нових правоохоронних органів, так званий процес "притирки", розуміння органом досудового розслідування ключової ролі прокурора у провадженні, адже саме прокурору в суді доводити вину, і лише прокурору.

Чому зверталися? Про це я думаю краще спитати у підписантів цього листа, оскільки про його існування мені стало відомо з засобів масової інформації. Вважаю, що позиція, викладена в ньому, є необґрунтованою та не відповідає вимогам законодавства.

До речі, Генеральним прокурором мої дії визнано законними.

-Яка кількість прокурорів в САП, яке навантаження по справах?

-На цей час процесуальне керівництво здійснюють 35 прокурорів, навантаження на одного прокурора становить близько 10-12 проваджень. Але ці провадження не можна порівнювати з провадженнями, які розслідують інші правоохоронні органи.

-За якими критеріями, на ваш погляд, потрібно оцінювати ефективність дій НАБУ та САП?

-Ефективність дій НАБУ і САП потрібно оцінювати з урахуванням 3 факторів:

  • - реальне відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок корупційних дій та запобігання таким збиткам;
  • - логічне завершення розпочатих кримінальних проваджень, притягнення винних осіб до кримінальної відповідальності, терміни покарання для винних осіб, конфіскація активів;
  • - необхідність суворого дотримання всіх законодавчих процедур під час розслідування і розгляду справ у судах, недопущення порушення прав громадян.

-Чи є зараз ефективною інформаційна політика НАБУ та САП у ЗМІ та соцмережах?

-Якщо порівнювати PR -можливості НАБУ і САП, то тут абсолютна перевага на стороні перших. У нас своєї прес-служби немає, її не передбачено в штаті та на неї не виділяються кошти.

Але надмірна активність у ЗМІ згубно впливає на власне процес слідства. Вважаю, що надмірний піар, бажання висвітлювати кожен, навіть незначний крок завдає непоправної шкоди як авторитету антикорупційних органів, так і надає можливість злочинцям знати наші подальші кроки і тим самим корегувати свою поведінку.

Вважаю, що в усьому потрібно дотримуватися міри.

- Були в соцмережах заяви про гальмування кількох справ, наприклад, справи Фірташа по ЗТМК. В якому стані насправді ця справа?

- В соцмережах завжди простіше багато говорити, писати, безпідставно когось у чомусь звинувачувати, обливати брудом, але головне - результат.

Результат в тому, що справа по одному з топ-менеджерів Фірташа, керівнику ЗТМК, скерована для розгляду по суті до суду 14.11.2016. І найближчим часом почнеться розгляд цього провадження.

Крім того, розслідування по інших фігурантах цієї справи триває.

Але найголовніше те, що до господарського суду м. Києва мною подано позов з вимогою розірвати договір про заснування товариства з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат" від 22.02.2013 № 85 та додаткову угоду до нього від 18.10.2013 у зв’язку з істотним порушенням вимог Договору учасником – Компанією "ТОЛЕКСІС ТРЕЙДІНГ ЛІМІТЕД" (TOLEXIS TRADING LIMITED) та зобов’язати товариство з обмеженою відповідальністю "Запорізький титано-магнієвий комбінат" повернути майно, визначене у акті приймання–передачі із додатками від 31.12.2013 і передавальному акті із додатками від 30.09.2015 до сфери управління Фонду державного майна України.

Звичайно, це те, про що я говорив - РЕАЛЬНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ЗБИТКІВ ТА ПОВЕРНЕННЯ АКТИВІВ ДЕРЖАВІ.

-На якій стадії розслідування зараз справа Онищенка? Чи передані якісь матеріали? Що інкримінують Онищенку?

-Онищенко Олександр Романович підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ст.ст. 255 ч.1, 28 ч. 4 - 191 ч. 5, 28 ч. 4 - 205 ч. 2, 28 ч. 4 - 209 ч. 3, 28 ч. 4 - 364-1 ч. 2, 28 ч. 4 - 366 ч. 2, а саме у створенні злочинної організації, на меті якої було вчинення тяжких та особливо тяжких злочинів, зокрема заволодіння грошовими коштами ПАТ "Украгазвидобування" шляхом реалізації газу, видобутого в межах спільної діяльності на фіктивних аукціонах за заниженими цінами із подальшим перепродажем цього газу вже за ринковими цінами. Для реалізації цієї схеми, на думку сторони обвинувачення, окрім іншого, Онищенком О.Р. організовано зловживання службовим становищем та службове підроблення, вчинене директорами товарних бірж. З метою легалізації коштів, одержаних внаслідок реалізації злочинної схеми, у тому числі виведенні їх за кордон, існувала необхідність у створенні та придбанні фіктивних підприємств, які через поетапну схему проведення фінансових операцій переводили гроші у готівку, або виводили їх за кордон на підконтрольні Онищенку О.Р. офшорні компанії.

На цей час слідство перебуває на завершальній стадії, виконано всі слідчі дії, які необхідні для зібрання доказів та доведення неправомірності дій вищевказаних осіб, у тому числі народного депутата України Онищенка О.Р.

7 учасників злочинної організації пішли на укладення угод про визнання винуватості, надавши викривальні покази на інших учасників та організаторів, в тому числі один з них добровільно відшкодував 6 мільйонів гривень збитків, завданих його діями.

Проте на цей час лишаються без відповіді низка запитів про міжнародну правову допомогу, не отримано висновки окремих призначених експертиз.

-Які перспективи справи по Державній авіаслужбі та скандал з МАУ Коломойського?

-З урахуванням протилежних і суперечливих рішень господарських та адміністративних судів у цьому провадженні остаточне рішення в ньому можна буде поставити лише після розгляду судових справ. На цей час говорити про наявність чи відсутність складу злочину зарано.

-Чому не взято до розгляду справу заступника голови СБУ Тернопільскої області Олега Назарука та бурштинової мафії?

- Вважаю, що кожен орган повинен займатися своєю справою, а не перетягувати ковдру і доводити, хто сильніший і головніший. З урахуванням, що зазначені провадження розпочаті іншими органами - повинні бути завершені ними.

Депутат-праворадикал у Німеччині виявився власником бізнесу у Білорусі

п’ятниця, 19 квітень 2024, 21:15

Депутату від ультраправої політичної партії "Альтернатива для Німеччини" (АдГ) загрожує великий штраф за приховування інформації про бізнес, що належить йому в Білорусі. Про це пише BILD, передають Патріоти України. "Депутат земельного парламенту Саксо...

"Донька кричала, мамо, я помираю": Моторошні подробиці про удар окупантів по Дніпру

п’ятниця, 19 квітень 2024, 20:53

Російська окупаційна армія 19 квітня завдала масованого ракетного удару по Дніпропетровській області. Через ворожу атаку загинуло семеро людей, двоє з них - діти. Понад три десятки мешканців поранені. У Дніпрі окупант влучили у житловий будинок та залі...