Краще, але треба ще краще: Наскільки в Україні змінились побори у сфері "відкатів" з часів Януковича та "Кровосісі"

За Януковича відкати були 50%. Зараз – від 15% до 23%.
Віталій Шабунін. Фото: Факти - ICTV.

Увесь світ рухається вперед. Країни змагаються в швидкості бігу. Ми в цей час повземо на колінах. А треба бігти наввипередки. Так говорить про реформи та антикорупційну боротьбу голова громадської організації "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін в інтерв'ю 31 жовтня в Черкасах, передають Патріоти України.

Журналіст Віталій Портников сказав в одному з інтерв'ю, що Україна ніколи не поборе корупцію, оскільки є православною країною. Мовляв, православне суспільство є терпимим до такого явища.

- Абсолютно не погоджуюся. Активних православних, які дотримуються всіх догматів цієї релігійної течії в нашому суспільстві не так і багато. Навряд чи більше, аніж активних протестантів. Решта зараховують себе до православних швидше за інерцією. Але це не головне. У Грузії побороли корупцію. Грузія православна країна?

Звісно.

- Набагато більш православна, аніж Україна. От вам відповідь на ваше запитання. Зрозуміло, що нинішня мораль старої Європи збудована на релігійних цінностях протестантизму. Але чи можна назвати нинішню Великобританію протестантською країною? А Нідерланди? Не можна. Це уже атеїстичні суспільства. Але прагнення жити за моральними принципами виросло в них на підґрунті протестантизму. Їхні владні інституції збудовані саме на цих принципах.

Існує думка, що за останні чотири роки Україна здійснила ривок, на який була здатна. Тому всі розмови про втрачений шанс – перебільшення. Суспільство не готове жити за європейськими і північноамериканськими принципами.

- Знову не погоджуюся. Чотири роки тому суспільство готове було жити по-чесному. Народ дав політикам владу й готувався до змін. Я маю цифри. Так от, в часи Януковича відкати з бюджетних грошей сягнули позначки в 50%. Це страшна цифра. Відразу після революції чиновники злякалися. Відкати впали до мінімальної за всю історію України позначки в 5-7%. Країна була готовою жити чесно й по-новому й потерпіти заради цієї мети. І тут жахливу роль зіграла обрана нами влада – президент і Верховна Рада. Зараз відкати зупинилися на позначці 15%-20%-23%. Звісно, це не рівень Януковича. Але й не рівень країни, яка пройшла моральне очищення. Фактично, влада злила нашу революцію в унітаз. Поясню на наочному прикладі. Увесь світ рухається вперед. Країни змагаються в швидкості бігу. А ми в цей час повземо на колінах. Не по-пластунськи, як це було раніше, але на колінах. А треба бігти наввипередки.

То у всьому винен нинішній президент?

- Відповім питанням на питання. Як ви можете вплинути на призначення генерального прокурора? Ніяк. А на персональний склад Вищої ради правосуддя, яка повністю підконтрольна Порошенкові? Ніяк. Там судді отримують по 250 тисяч місячної зарплати. Наших із вами податків. За цей час у нас змінилося три генеральні прокурори. Ними були закриті справи проти Ставицького, Злочевського, Юри Єнакієвського. Це ми з вами зробили? Як ми з вами можемо реформувати суд, прокуратуру, Державну фіскальну службу?

Кажуть, що створення спеціальних антикорупційних органів – зайвий крок. Достатньо було би реформувати суди.

- Послухайте, у нас 6 тисяч суддів. Було 18 тисяч прокурорів. Зараз лишилося 13 тисяч. 28 тисяч працівників СБУ, 45-50 тисяч слідчих МВС. То легше реформувати їх чи створити абсолютно новий незалежний орган – НАБУ із 750 працівниками, Спеціальну антикорупційну прокуратуру, де є 40 прокурорів і Антикорупційний суд, де теж буде 40 суддів?

З нового року має запрацювати Антикорупційний суд. Після створення Національного антикорупційного бюро та спеціалізованої прокуратури коло замкнеться. Дав би Бог, аби Антикорупційний суд запрацював у березні. Мій прогноз – травень. Процес уже суттєво затягується. Влада вибиває чесних суддів, таких як Лариса Гольник із Полтави. Подається скарга до Вищої ради правосуддя і все. Час на участь у конкурсі минає. Ми теж із допомогою міжнародних аудиторів збиваємо найбільш зашкварених суддів. У підсумку пройдуть сірі конячки, які нічим не відзначилися ні в той, ні в інший бік.

Влада мовчки спостерігатиме за творенням антикорупційних органів?

- Вона вже заважає. Зараз випала одна з ланок – прокуратура. Назар Холодницький спалився раніше, аніж розраховували на Банковій.

Чому ж ви не вплинули на процес ще на стадії призначення?

- Бо там був набагато гірший кандидат – заступник Шокіна Роман Говда. Це не простачок Холодницький, а дуже хитрий опонент. На його тлі Холодницький виглядав ангелом. Ми збили Говду, але маємо Холодницького. Про те, що він зливає справи НАБУ знало ще півтора роки тому. Тим не менше, в Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі є достатньо чесних людей, принципових прокурорів. Буде політична воля, вона запрацює миттєво.

Цієї політичної волі ще довго чекати?

- До нової Верховної Ради. Нинішня нічого не змінить. Треба заводити чесну політичну еліту у Верховну Раду.

Часу від створення НАБУ минуло чимало, але посадок досі нема.

- Будуть. Хто міг подумати, що один із найближчих соратників Порошенка, людина з першої десятки наближених до нього пан Насіров закінчить знаменитою зеленою ковдрою в суді? А Микола Мартиненко? Його справа теж у суді.

Ви згадали про СБУ. Чому влада не реагує на скандал з російським громадянством та незаконним збагаченням довкола колишнього працівника СБУ, нині заступника начальника зовнішньої розвідки Сергія Семочка?

- Це державна зрада. Але навіть за таких обставин Порошенко своїх не здає. Свої готові виконати будь-яке завдання, тому здавати їх не личить. Цим Порошенко нагадує Януковича. Семочко – огидний тип. Відразу після Революції Гідності про нього вийшла стаття "Контррозвідники в білих халатах". Там детально розписано, як цей діяч обкрадав смертельно хворих українців. Після скандалу його понизили на посаді. Ліки ми тепер купуємо через програми ООН та ЮНІСЕФ. Вони обходяться бюджету на 40% дешевше.

Коли українці житимуть краще?

- Щоб не робили, все впирається у вибори Верховної Ради. Маємо обрати туди чесних людей. Тоді все швидко почне мінятися.

Джерело: Gazeta.ua

У Міненерго відповіли, чи розглядають питання підвищення тарифів на електроенергію для населення

четвер, 28 березень 2024, 16:30

Міністерство енергетики України зараз не розглядає питання підвищення тарифів на електроенергію для населення. Про це 27 березня міністр енергетики Герман Галущенко заявив в ефірі національного телемарафону, фрагмент якого в Telegram опублікувала пресс...

Удар від Ердогана: Торгівля між Туреччиною та Росією застрягла на мертвій точці

четвер, 28 березень 2024, 15:42

Турецькі банки продовжують відхиляти платежі з Росії, через що експортери не можуть отримати оплати за вже експортовані Росії товари. І проблема уже сягає «мертвої точки і загрозливих масштабів». Про це пише турецька газета Dünya, передають Патріоти Ук...