Навіть рушив у спецтурне: Генсек Ради Європи відкрито лобіює зняття санкцій з Росії - FT

Турбйорн Ягланд переконує, що вихід Росії із РЄ стане ударом для мешканців РФ, права яких захищає організація. Втім, аналітики переконані - найперше він турбується про внески, які платить Москва у фонд ПАРЄ.

 Турбйорн Ягланд. Фото: ЖЖ

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд вважає, що ПАРЄ має замислитися над виконанням вимог Російської Федерації, щоб остання не вийшла зі складу РЄ. Про це він заявив у інтерв'ю Financial Times, повідомляють Патріоти України.

FT нагадує, що Росія вимагає відновити їй право голосу в Парламентській асамблеї Ради Європи - тобто скасувати санкції, накладені після незаконної анексії Криму та посилені після нападу на Донбас. Натомість керівництво Ради Європи побоюється, що Росія вийде з організації, що завдасть удару по захисту прав людини в РФ, зазначає видання.

"Це було б дуже, дуже погано, якщо б Росія пішла... Конвенція та Європейський суд з прав людини є дуже важливими для громадян Росії... Це буде також крок назад для Європи, оскільки ми отримаємо Європу без Росії", - цитує Ягланда Financial Times.

Також видання після розмови з Ягландом повідомило, що генеральний секретар Ради Європи "здійснює візити у європейські столиці, застерігаючи їх про серйозний ризик того, що Москва вийде з організації, якщо не будуть виконані її вимоги". Дані про такий європейський тур Ягланда досі не оприлюднювалися, хоча дипломатичні джерела раніше також повідомляли про ознаки цього.

Це інтерв'ю Ягланда стало першим, в якому він визнав, що лобіює повернення Росії до ПАРЄ та детально пояснив свої мотиви.

Варто зауважити, що Турбйорн Ягланд особисто не чув від співрозмовників у РФ про їх плани вийти з Ради Європи. FT наголошує: Ягланд спростував чутки про те, що представники Москви погрожували виходом під час приватних зустрічей з ним. Однак він попередив, що відмова РФ платити внески до бюджету або відмова від виконання рішень ЄСПЛ може призвести до того, що Росія вийде з організації або з власної волі, або з ініціативи інших держав.

"У мене є розуміння, що це може статися, - сказав він. - Велике політичне питання полягає в тому, чи хочемо ми такого політичного розвитку".

"Ніхто не хоче давати сигнал, що ми приймаємо анексію Криму, про підрив цього принципу не йдеться... Але ми повинні тверезо оцінювати: яким є наш мандат? Наш мандат - захищати права людини в Росії та Криму, як і будь-де на континенті", - заявив він.

Нагадаємо, раніше у ПАРЄ відмовилися від дебатів про зняття санкцій з Росії.

Після довгої паузи Росія вивела ракетоносії в Чорне море

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:29

Російські війська вивели на бойове чергування у Чорне море два підводні ракетоносії із вісьмома ракетами Калібр. Про це повідомила пресслужба Сил оборони півдня в п'ятницю, 26 квітня. "Після доволі довгої паузи ворог вивів на бойове чергування в Чорне ...

План зробити це "якнайшвидше": Бельгія обіцяє прискорити передачу Україні своїх F-16

п’ятниця, 26 квітень 2024, 23:24

Раніше повідомлялося, що Бельгія передасть Україні F-16 до 2025 року. Влада Бельгії вирішила передати Україні винищувачі F-16 вже у 2024 році, хоча точні терміни поки що невідомі. Про це на спільній прес-конференції заявили прем'єр Бельгії Александер Д...