"Не можна бути наполовину членом, наполовину ні": Генсек Ради Європи пообіцяв покарати Росію за неплатежі до бюджету організації

Генеральний секретар нагадав, що статут РЄ дозволяє накладати додаткові санкції на державу, яка не платить членські внески.

Турбйорн Ягланд. Фото:24 канал

Якщо Росія не відновить платежі у бюджет Ради Європи у 2019 році, її участь в статутних органах буде припинена. Про це заявив Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд у виступі на дебатах про майбутнє Ради Європи, повідомляють Патріоти України.

Генеральний секретар нагадав, що статут дозволяє накладати додаткові санкції на державу, яка не платить членські внески. У цьому разі Комітет міністрів (виконавчий орган Ради Європи, КМРЄ) може припинити участь Росії у роботі ПАРЄ та самого КМРЄ.

Ягланд висловив впевненість, що в разі продовження неплатежів ці санкції буде необхідно накласти.

"За статутом, якщо держава не платить два роки, застосовується стаття 9. Два роки (російських неплатежів) настануть в червні наступного року. І я вважаю, що після цього Комітет міністрів не просто може, а має застосувати цю статтю", - заявив він.

"Абсолютно неприпустимо толерувати, щоби країна, яка досі тут, не платила внески. Не можна бути наполовину членом, наполовину ні, це було би катастрофою для всієї конвенції", - додав генсек.

Турбйорн Ягланд також вперше публічно припустив, що внаслідок конфлікту Росія може взагалі залишити організацію; досі генсек категорично виключав таку можливість.

Саме в разі початку процедури виходу Росії генсек планує змінити бюджет організації. "Якщо стане ясно, що Росія виходить (Russia is out), то я невідкладно запропоную Комітету міністрів відкоригований бюджет Ради Європи", - заявив він.

Ягланд також повідомив, що планує офіційно представити цю позицію на зустрічі Комітету міністрів в кінці поточного тижня.

Тактика стала "гнучкою": Росія перехопила ініціативу на фронті, але ЗСУ демонструють "стійку оборону", - німецький генерал

четвер, 28 березень 2024, 9:57

Глава ситуаційного центру по Україні при міністерстві оборони Німеччини генерал-майор Крістіан Фройдінг оцінив поточну ситуацію на фронті, вказавши, що росіяни перехопили ініціативу на суші та в повітрі, однак українські сили демонструють "стійку та ст...

Росія готує новий наступ: Наступні 5-8 місяців можуть стати вирішальними в війні в Україні, - The Economist

четвер, 28 березень 2024, 9:55

Протягом найближчих кількох місяців, російська окупаційна армія може посилити свій наступ. Водночас Україна зіткнулася з проблемами зі зброєю, мобілізацією та будівництвом оборонних споруд, передають Патріоти України. Про це пише The Economist. Українс...