План Байдена по Донбасу: що має робити Україна, щоб тиск на Росію посилювався

Україна повинна і далі демонструвати виконання Мінських угод в односторонньому порядку, щоб порушником виглядала Росія.

Джо Байден у Верховній раді України. Фото:zik.ua

Захід схиляється до ідеї заморожування конфлікту та збереження санкцій проти РФ, але для цього потрібно, щоб ми продовжили виконувати умови перемир'я. Про це в блозі на сайті Новое время пише політолог Сергій Таран, інформують Патріоти України.

У своєму сьогоднішньому виступі віце-президент США Джо Байден чітко дав зрозуміти, що не бачить альтернативи Мінським домовленостями, але їх інтерпретація була дещо скоригована.

І суть її полягала в тому, що Україна повинна і далі демонструвати виконання Мінських угод в односторонньому порядку, щоб порушником виглядала Росія.

І Байден, і США розуміють, що РФ не буде виконувати Мінські угоди: вона досі не вивела війська, не повернула під наш контроль українсько-російський кордон, та й надалі цього робити не збирається, що дає Заходу можливість у перспективі посилити санкції проти Росії.

Але, щоб це було простіше зробити, Заходу потрібна демонстрація того, що Україна виконує Мінські домовленості. Таким чином, на Заході починають розглядати сценарій заморозки конфлікту, якщо Росія не виконує свою частину зобов'язань.

І це заморожування буде не на користь РФ, оскільки такий сценарій передбачає для неї нові санкції. Саме тому Байден неодноразово підкреслював: Україна має показати, що єдиним порушником Мінських угод є Росія.

Важливий нюанс: якщо раніше США і Захід в цілому говорили, що виконання Мінських угод має бути завершено до кінця 2015 року, то зараз звучать заяви про те, що через саботаж Росії досягти цього буде непросто. Це досить важлива інтонація.

І для нас це може означати ще одне: загострення на Сході - наслідок того, що РФ хоче спровокувати українських військових на відповідні дії, звинувативши у зриві домовленостей уже нас: зміна лінії розмежування, масштабний наступ або застосування артилерії.

Потрібно пам'ятати, що Мінські угоди - це важливий документ, але першорядне значення має не те, що в ньому написано, а те, наскільки ефективно Україна використовує час, отриманий в результаті перемир'я.

Продовження терміну дії Мінських угод може призвести і до відкладання голосування поправкам до Конституції і закону про особливий статус.

Але ми повинні докласти всіх зусиль, щоб цього не сталося: адже РФ все одно не буде виконувати свою частину зобов'язань, а, значить, навіть прийняття закону не означає реального проведення виборів.

До прикладу, уявімо, що завтра у Верховній Раді проголосують закон про вибори на окупованих територіях. У кожному разі, цей закон повинен передбачати участь українських партій, що означатиме, що вони повинні мати можливість проводити на окупованих територіях Донбасу агітацію.

Потрібна робота українських ЗМІ. Відповідність стандартам ОБСЄ - а, значить, не повинно бути військових, які з автоматами в руках стежать за тим, хто і як голосує. Ці критерії Байден згадував у своєму виступі.

У мене виникає питання: якщо завтра Рада голосує закон, хіба це означає, що всі критерії будуть виконані вже через день, а, значить, нам доведеться проводити вибори? Цього ніколи не буде.

Сумніваюся, що після прийняття закону туди зможуть поїхати українські партії і журналісти, і вже тим більше не вірю, що російські війська підуть з Донбасу.

Цього не буде. Зате, якщо Україна прийме цей закон, то подасть світу чіткий сигнал: ми свої зобов'язання виконуємо.

Боєприпаси для України: В Чехії відповіли, скільки наразі зібрано коштів на снаряди для ЗСУ і скільки ще прагнуть зібрати цьогоріч

середа, 8 травень 2024, 4:15

До ініціативи Чехії щодо снарядів приєднались вже два десятки країн з Європейського союзу й НАТО. Кошти на близько 500 тисяч артилерійських снарядів для України вже зібрані нині в межах чеської ініціативи. Про це розповів міністр закордонних справ Чехі...

Завітали в гості ATACMS: В окупованому Луганську грандіозна пожежа (відео)

середа, 8 травень 2024, 1:45

Увечері у вівторок, 7 травня серія вибухів пролунала в окупованому Луганську. За попередніми даними там спалахнула нафтобаза. Про це повідомляють у соцмережах та росЗМІ із посиланням на окупаційну владу. . "Декілька вибухів пролунало в Луганську. У мі...