Плани Кремля: Вже кілька місяців Путін намагається домовитися з Обамою щодо України - The Times

​Російський президент пропонує США в обмін на це припинити "загравання" Москви з Анкарою.​

Путін і Обама. Ілюстрація:gordonua.com

Оглядач британського видання, кажучи про "бездіяльність" Барака Обами, порівнює його з американським президентом Рональдом Рейганом, що заклав основу для кінця "холодної війни". Роже Бойз в своїй статті на сторінках видання The Times нагадує, що в США президента, другий термін повноважень якого добігає кінця, називають "кульгавою качкою". Про це пише видання ZN.ua, інформують Патріоти України.

Але автор говорить, що Обаму можна порівняти скоріше з "обскубаною і розпатраною" качкою. Бойз вважає, що у нинішнього американського президента слабкі позиції у зовнішній політиці.

"Перші роки перебування на посаді були присвячені тим принципом, що бездіяльність була менш шкідливою, ніж дії. І тому він не втручався в Сирію і не особливо був обтяжений Лівією. Він покинув Ірак, повернувся до Іраку і провів більшу частину цього часу, намагаючись розібратися, хто друзі Америки, а хто смертельні вороги", - йдеться в статті.

На думку автора статті, Обама хотів, щоб його оцінили по веденню воєн, в яких він не воював. В результаті, як зазначається, ніхто вже не впевнений, чи є США найбільшою військовою силою в світі, і чи не втратили вони волю до боротьби. Зараз, продовжує автор, Японія і Південна Корея, які є основними союзниками Штатів, не відчувають себе безпечно.

"Є всі шанси того, що авторитарний Китай як найбільша економіка світу буде в пошані у майбутнього американського президента. Що це означає для сусідів Китаю, або для стабільності морів?", - нарікає Бойз. "Відкриття" Куби було затьмарене небажанням братів Кастро ділитися владою.

Для збереження угоди з Іраном Обама був готовий піти на все, Тегеран тепер підтримує президента Сирії Башара Асада та відкрив для Росії свої авіабази. "Обамі пора прокинутися і подивитися, що він зробив: нову військову вісь на Близькому Сході, скріплену презирством до Вашингтону", - йдеться в статті.

Як стверджує автор, Путін сподівається укласти угоду з Обамою в останні кілька місяців. Суть її в тому, що США повинні відступити від України, тоді Росія припинить "загравати" з Туреччиною. Москва впевнена, вважає видання, що Вашингтон швидше зацікавлений в утриманні Туреччини в НАТО, ніж в продовженні конфлікту через анексію Криму.

У свою чергу, європейці явно більше бажають збереження міграційної угоди з Анкарою, ніж вступу України в ЄС. Кремль при цьому не виключає перемогу на президентських виборах кандидата від демократів Хілларі Клінтон, і він дуже зацікавлений в такій угоді.

"Можливо, Обама не буде достатньо зацікавлений в такому компромісі, його час минає швидко", - пише Бойз. І Путін про це добре знає. "Хіба не Рональд Рейган ефективно використовував його невдалий період, проводячи діалог з Михайлом Горбачовим, що заклало основу для закінчення холодної війни?", - резюмує автор.

The Times вже раніше писало, що Путін "лоскоче нерви" НАТО, використовуючи розбіжності всередині Альянсу. Як писав польський історик Анджей Новак, відновлення дружби Путіна з Ердоганом ставить Україну в скрутне становище. При цьому, він сумнівається, що Євросоюз чи НАТО зможуть надати Україні ефективну підтримку, оскільки до цього часу вони діяли дуже безпорадно.

Раніше видання The Economist писало, що Путін хоче підштовхнути США до нового поділу Європи, погрожуючи війною Україні. Видання припускає, що, відмовившись від "Нормандського формату", Путін намагається натиснути на Обаму і змусити його почати "торги" в стилі Ялтинського саміту після Другої світової війни.

Тим часом, видання The Guardian писало, що Путін може вирішити, що настав час для чергового вторгнення в Україну. Попередні вторгнення Росії, як нагадує автор, завжди збігалися з Олімпійськими іграми, як це було в Грузії після Пекінської Олімпіади 2008 року або ж в Україні в 2014 році - після Зимових ігор у Сочі.

А видання Wyborcza писало, що Росія не буде атакувати Україну c Криму, тому що в її "диверсантів" ніхто не повірив.

Знищено носії "Кинджалів" та інші бойові літаки: З'явилися супутникові знімки аеродрому Бельбек після ракетного удару

п’ятниця, 17 травень 2024, 8:06

На супутникових знімках Plаnеt.соm, котрі поширила Російська служба Радіо Свобода, зроблених над аеродромом Бельбек у Криму 16 травня, зафіксовано район стоянки літаків Су-27, Су-30 та Міг-31. На знімках компанії Maxar видно, що два МіГ-31 і один Су-27...

Аншлаги Кобзона продовжують зашкалювати четверту добу поспіль: Генштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 17 травня

п’ятниця, 17 травень 2024, 7:56

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 17.05.24 орієнтовно склали: