"Потрібно визнати взаємну провину і попросити один в одного пробачення", - польський режисер Кшиштоф Зануссі про Волинську трагедію

У Польщі є люди і політичні сили, зацікавлені, щоб примирення між Києвом і Варшавою не було.

Кшиштоф Зануссі. Фото: vm.ru.

Україна і Польща можуть мирно вирішити питання Волинської трагедії, заявив в коментарі виданню "ГОРДОН" польський режисер Кшиштоф Зануссі, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Він підкреслив, що поляки вже примирилися з рядом інших країн.

"Є тільки одна правда. Це тільки в радянські часи говорилося, що у кожного своя правда. Що стосується Другої світової війни, то існує багато болючих моментів, про які не можна забувати. З Німеччиною нам вдалося примиритися, з фінами та чехами теж. Ми не заперечуємо, що і з нашого боку є частка провини", - заявив Зануссі.

На його думку, українцям і полякам необхідно знайти спільну мову, щоб закрити питання Волинської трагедії.

"Потрібно визнати взаємну провину і попросити один в одного пробачення. Звичайно, є люди і політичні сили, зацікавлені, щоб цього примирення не було. А це дуже погано. Актуальною тема Волинської трагедії стала напередодні її річниці. При цьому є покоління людей, які є дітьми постраждалих, а є ті, хто просто підігріває конфлікт", - зазначив режисер.

Зануссі підкреслив, що радикально налаштовані з цього приводу тільки місцеві націоналісти.

"Якщо говорити про нашу інтелігенцію, вона визнає, що ставлення поляків і українців століттями складалися не дуже добре. Причому багато в чому саме з вини Польщі. По-іншому налаштовані націоналісти, які іноді навіть заявляють, що Львів нібито є польським містом. Але це тільки думка націоналістів, тому немає сенсу говорити про перекручування кордонів. Ви краще за всіх знаєте, які це має наслідки", - заявив він.

Режисер не вважає хорошою ідеєю перейменування Московського проспекту в Києві в проспект імені Степана Бандери.

"Я розумію, що українці ставляться до Бандери не так, як поляки. Не думаю, що як політик і вождь він має якісь серйозні заслуги. Якби він вів дещо іншу політику, то, можливо, домігся б для України більшого. Я вважаю його неуспішним політиком. Українці вважають інакше, і в цьому ми розходимося ", - резюмував Зануссі.

Нагадаємо, 7 липня Сенат Польщі ухвалив у другому читанні постанову, в якій закликає нижню палату парламенту, Сейм, встановити 11 липня Національним днем пам'яті жертв геноциду, вчиненого українськими націоналістами проти громадян Другої Речі Посполитої.

"За службу в "Азові": У Росії до 18 років колонії засудили полоненого українця

субота, 4 травень 2024, 20:29

У Ростові-на-Дону, що у РФ, Південний окружний військовий суд засудив до 18 років колонії суворого режиму полоненого українця Владислава Плахотника. Там його звинуватили у службі в українському батальйоні "Азов", який в Росії назвали терористичним. Про...

"Відчай державної машини й пропаганди": У МЗС України росіянам пояснили, у чому різниця між ордером на арешт Путіна і "розшуком" Зеленського

субота, 4 травень 2024, 19:43

Оголошення президента України Володимира Зеленського в розшук міністерством внутрішніх справ РФ є "нікчемним". Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України, яку 4 березня поширила пресслужба відомства, передають Патріоти України. "Росі...