Путін провалився в Сирії - міністр оборони Ізраїлю

Втручання Путіна в Сирії показує менш ефективні результати, ніж сподівався російський президент.

Міністр оборони Ізраїлю Моше Яалон. Фото:www.arms-expo.ru

На фоні поїздки держсекретаря США Джона Керрі в Москву наступного тижня з метою зустрітися з президентом РФ Володимиром Путіним американські та ізраїльські чиновники стверджують, що втручання Путіна в Сирії показує менш ефективні результати, ніж сподівався російський президент. Журналіст Майкл Кроулі припустив, що це, можливо, змусить Путіна проявити більшу готовність до співпраці з США в їхніх зусиллях припинити громадянську війну в Сирії, зазначають Патріоти України з посиланням на Politico.

На думку ізраїльського міністра оборони Моше Яалона, президент РФ розраховував, що російське втручання в кінці вересня призведе до рішучого тримісячного наступу, результатом якого стануть великі територіальні завоювання сирійського режиму. "Вся ідея російської присутності в Сирії полягає в тому, щоб почати наступ, - заявив Яалон. - Здається, він провалився".

У свою чергу, аналітик дослідницького центру Institute for the Study of War (Вашингтон) Кріс Козак додає, що Росія домоглася своєї "пріоритетної мети", послабивши темп наступу повстанців і зберігши режим сирійського президента Башара Асада.

Тепер Путін зіткнувся з затяжними боями і, згідно з деякими джерелами, напруженістю у відносинах зі своїми союзниками на сирійському театрі військових дій, відзначає автор статті Майкл Кроулі.

За словами західних джерел, є ознаки того, що Іран, який зазнав значних втрат, включаючи загибель кількох високопоставлених командирів Корпусу вартових ісламської революції, вивів більше половини своїх сил, що свідчить про зрив його планів, і, можливо, напруженість у його відносинах з Москвою з питань стратегії посилюється.

Керрі сподівається обговорити ці питання з Путіним і російським міністром закордонних справ Сергієм Лавровим, коли приїде в Москву. "Це дозволяє припустити, що дебати в адміністрації про те, ізолювати чи включити російського лідера в дипломатичний процес, рішуче схилилися в бік останнього варіанту", - зауважує автор статті.

За його словами, Керрі також вмовлятиме Росію взяти участь у черговому раунді сирійських мирних переговорів, який адміністрація Обами хоче організувати в Нью-Йорку 18 грудня.

Раніше, додамо, міністр оборони Росії Сергій Шойгу на підсумковому засіданні колегії Міноборони Росії заявив, що чисельність терористів в Сирії та Іраку складає близько 60 000 чоловік. "Розширюється зона впливу" Ісламської держави "(організація заборонена в РФ). Бойовиками захоплено близько 70% території Сирії і більшість районів Іраку", - сказав він.

А глава МЗС РФ Сергій Лавров сьогодні помітив, що Росія розглядає коаліцію на чолі з США, що діє проти "Ісламської держави", як можливого ефективного партнера.

"Американська коаліція - це реальність. Ми задоволені тим, що в останню пару місяців, десь з початку операції наших ВКС в сирійському просторі, у відповідь на звернення уряду Сирії, американська коаліція стала діяти більш інтенсивно", - зазначив він.

Через антисемітські гасла: Кандидатку в президенти США затримали під час пропалестинської акції

неділя, 28 квітень 2024, 20:28

Під час студентських демонстрацій в американських кампусах проти війни в Секторі Гази поліція затримала сотні людей. Серед них – кандидатка у президенти США від Партії зелених Джилл Стайн. Про це пише BBC, передають Патріоти України. Прессекретар Джилл...

У Росії знищили два тепловози - ГУР Міноборони (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 19:44

У Росії 26 та 28 квітня невідомі спалили два тепловози, повідомляють Патріоти України. Перший тепловоз ЧМЕ-3 був знищений у Владикавказі, другий — марки 2ТЕ10М — в Оренбурзі, повідомили в ГУР Міноборони України. Українське розвідувальне відомство також...