Росіяни не зможуть побудувати енергоміст у Крим, - експерт енергоринку Соколовський

Дуже сумнівно, що росіяни зможуть побудувати енергоміст і зробити Крим енергетично незалежним від материкової України.

Богдан Соколовський. Фото:tsn.ua

Керченська протока, по дну якої росіяни тягнуть кабель для будівництва енергомоста в анексований Крим, відрізняється непередбачуваними течіями. Про це заявив екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський, передають Патріоти України з посиланням на Гордон.

"Не думаю, що сьогоднішні російські фахівці мудріші за тих, які намагалися ще на початку минулого століття будувати міст і зазнали фіаско. У 1940-х роках намагалися будувати німці, і теж не змогли.

Нехай росіяни будують, я думаю, з цього нічого не вийде . І енергоміст, і звичайний транспортний міст повинен йти через Керченську протоку, а вона характеризується несподіваними течіями, особливо взимку.

Все це потрібно враховувати, може, у них і вийде, але думаю, на це знадобиться не рік-два, а більше часу" , - заявив експерт.

"Виявилося, що Крим абсолютно не готовий обходитися без української електроенергії", - сказав він, коментуючи ситуацію, що склалася після підриву ліній електропередач (ЛЕП) в Херсонській області.

"Крім того, я здивований, що Україна теж виявилася не готова, виникли явища, які ставлять під загрозу нашу електроенергетику." Експерт припустив, що проблеми з енергозабезпеченням після підриву ЛЕП викликали переляк в уряді.

"Сьогодні позачергове засідання Кабміну почалося розглядом питання, чи не загрожує ситуація, яка склалася "на вході" до Криму, всій енергетичній системі України, це якось смішно виглядає.

По-перше, повинні були підготуватися до подібної проблеми, по-друге, відключення будь-якого регіону не повинно впливати на енергосистеми решти регіонів. Можливо, в уряді просто злякалися, але все це мені здається дивним", - сказав експерт.

"Проблем в енергетичній системі через підривів ЛЕП в Херсонській області могло не бути, якби була проведена повна інвентаризація можливостей енергетики, про що багато разів говорили - і в 1992, і в 2009 році", - додав він.

За його словами, Україна могла б підготуватися і до відсутності поставок антрацитового вугілля з Росії.

"Вже є повідомлення, що у відповідь Росія припинила поставки антрацитового вугілля в Україні. У квітні, коли приїжджав попередній президент Польщі Коморовський, і він, і наш президент заявили, що Польща виділяє € 50 млн на модернізацію наших ТЕС, які збиралися переобладнати так, щоб вони могли працювати як на антрацитному вугіллі, так і на газовому.

У Польщі всі ТЕС працюють на газовому вугіллі, бо антрацитове вугілля там не видобувають. А у нас приблизно половина ТЕС розрахована на антрацитове вугілля, яке видобувають на Донбасі, а у Львівсько-Волинському басейні такого немає ", - розповів Соколовський.

"У мене є зв'язок з ТЕС, і я знаю, що ці гроші не були використані за призначенням, обладнання там не з'явилося, це точно. Говорили тоді багато, а куди поділися ці гроші, невідомо.", - говорить він.

Він підкреслив, що Україна може купувати антрацитове вугілля не у Росії, а на міжнародних ринках, так як територія Донбасу, де він видобувається, не підконтрольна Києву.

"Що стосується кроків, які може зробити Росія у відповідь на відключення Криму, то особисто я найбільше побоююся диверсій. Підрив ЛЕП - це, звичайно, погано, але набагато гірше було б, якби сталася диверсія на генеруючих або розподільчих потужностях", - вважає експерт.

На його думку, серйозним ударом для України також може стати відмова Росії від поставок ядерного палива.

"Крім того, Росія може нам відмовити в поставках ядерного палива. Зараз у нас начебто є повний запас. Але думати, що ми можемо швидко перейти на поставки інших виробників, - абсурд. Треба думати про перспективу.", - сказав Соколовський.


Шольц саркастично висловився про постачання Taurus ЗСУ - йому нагадали про смерті українців

п’ятниця, 3 травень 2024, 17:50

Канцлер Німеччини Олаф Шольц з сарказмом відповів на питання про постачання Україні далекобійних ракет Taurus, передають Патріоти України. "Є зброя, яку можна постачати, лише якщо зберігається контроль за всім, що з нею роблять. І тут не можна вести де...

Україна отримає надсучасні фронтові БПЛА для розвідки та вогневої підтримки та розвідки від американської компанії Feloni

п’ятниця, 3 травень 2024, 17:15

Американська компанія Feloni Aero оголосила про запуск нової лінійки БПЛА, призначених для "зміцнення обороноздатності України". Йдеться про Felon 1.0 c системою озброєння калібру 5,56 мм і FelonX, який має найменшу у світі ракету Spike. Про це 3 травн...