"Розгалужена корупція" в Україні - одна з головних проблем без конкретного прогресу - проект резолюції ПАРЄ

"Асамблея стурбована тим, що темп боротьби з корупцією занадто повільний, а конкретні результати – дуже обмежені", - констатується в проекті резолюції.

Ілюстрація:detector.media

Під час зимової сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи, яка відкривається в понеділок, 23 січня, у Страсбурзі, на розгляд депутатів буде винесено проект резолюції "Функціонування демократичних інститутів в Україні". Як зазначає DW, доповідь та відповідну резолюцію представлятимуть доповідачі з українського питання від моніторингового комітету ПАРЄ: іспанець від групи лібералів Джорді Шукла та німець від Європейської народної партії Аксель Фішер, передають Патріоти України.

Ця доповідь щодо України є плановою - доповідачі моніторингового комітету регулярно відстежують хід виконання певною країною зобов’язань, які вона взяла на себе, приєднавшись до Ради Європи (РЄ). Під процедурою моніторингу ПАРЄ серед 47 країн-членів РЄ наразі перебуває дев’ять країн, серед яких і Україна.

Остання резолюція моніторингового комітету щодо України була ухвалена ПАРЄ у квітні 2014 року, відразу після драматичних подій на київському Майдані та незаконної анексії Криму Росією. Нині доповідачі зазначають, що від часу ухвалення останньої резолюції, "події в Україні розвивалися під впливом військової агресії Росії на сході країни та спроб у рамках мінських домовленостей розв’язати цей конфлікт мирним шляхом".

Проте, наголошують автори, незважаючи на це, "головний процес реформ у Україні, які відповідають вимогам українського народу, озвучених під час протестів Євромайдану, імплементується".

У тексті доповідачі віддають належне масштабам законодавчих змін, необхідних для проведення реформ, які були зроблені Верховної Радою за останні два з половиною роки, і закликають українську владу швидше втілювати їх у життя.

Проте "розгалужена корупція" в Україні продовжує залишатися однією з головних проблем, наголошують представники моніторингового комітету. "Затяжна відсутність конкретного прогресу" в антикорупційній боротьбі, а саме - судових переслідувань та тюремних строків корупціонерам - "може потенційно зменшити ефект амбіційних реформ влади і, зрештою, підірвати громадську довіру у політичну та юридичну систему в цілому", говориться в тексті.

"Асамблея стурбована тим, що темп боротьби з корупцією занадто повільний, а конкретні результати – дуже обмежені", - констатується в проекті резолюції.

Її автори також зауважують: політичні й економічні інтереси представників влади в Україні тісно переплетені між собою, що негативно впливає на громадську думку і може нашкодити боротьбі з корупцією.

Ефективно виявляти хабарників у владі - завдання антикорупційного прокурора. Тому проект резолюції містить заклик до української влади "забезпечити спеціального антикорупційного прокурора достатніми ресурсами для виконання його завдань, включно з відкриттям його представництв у всіх регіонах країни". У документі також наголошується, що вирішальним для боротьби з корупціонерами в Україні є створення спеціалізованого антикорупційного суду.

Дебати та голосування депутатів ПАРЄ щодо проекту резолюції "Функціонування демократичних інститутів в Україні" заплановані на 25 січня.

Естонія передала Україні патрульні катери

п’ятниця, 26 квітень 2024, 13:02

Естонія в координації з Данією надала Україні два патрульні катери. Про це інформує 26 квітня в Х естонське міністерство оборони, передають Патріоти України. "Така допомога допомагає Україні підтримувати безпеку життєво важливих морських ліній і захист...

У Харкові затримали ремонтників, які "полювали" на мобільні вогневі групи та оборону міста (фото)

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:41

Двоє чоловіків готували серію повітряних атак на позиції ЗСУ. Серед основних цілей були фортифікаційні споруди, укріпрайони українських військ та мобільні вогневі групи. Для удару окупанти планували застосувати надважкі керовані авіабомби, передають Па...