Що змінилося в Білому домі, або Чому Україна отримає Джавеліни від США

Виходів у росіян цілих два: продовжити чинити опір, відкинути пропозицію з миротворцями і повторити шлях СРСР; або припинити війну і визнати очевидне: війна за Україну програна, переможці - призначені. І це не Росія.

Рекс Тіллерсон та Дональд Трамп. Ілюстрація:voanews.com

Президент України Петро Порошенко прийняв дзвінок з Вашингтона пізно ввечері в кінці 2017-го року. Дзвонив високопоставлений чиновник, який вже приїжджав в Україну. Виходячи з дипломатичних міркувань, співрозмовники не називають ім'я. Але за ієрархією це повинен був бути державний секретар США Рекс Тіллерсон - одна з найвпливовіших фігур в США. І, як кажуть дипломати, мабуть, найбільш професійна. "Петро, ми прийняли рішення і я повинен повідомити, що ми передамо Україні протитанкове озброєння", - повідомив представник Держдепу.

Після розмови на Банковій, фігурально висловлюючись, відкрили шампанське. Але зброя - не нагорода Порошенку або комусь іншому, а результат розвитку зовнішньополітичного порядку США. З моменту оголошення про передачу зброї в трикутнику відносин Київ-Вашингтон-Москва багато що змінилося безповоротно. Всім стало ясно, що загрози з боку Володимира Путіна більше не працюють, а санкції будуть тільки посилюватися. Мета політичного істеблішменту в США, що діє скоріше всупереч Трампу, очевидна - повторити сценарій СРСР для сучасної Росії. Але для Москви залишають коридор мирного завершення російсько-української війни. Подробиці переломного моменту - переходу від поставок оборонного озброєння до летального - в матеріалі LIGA.net, передають Патріоти України.

Тіньовий президент США

Складні відносини Дональда Трампа і Тіллерсона - не секрет. Тіллерсон, якщо вірити американським ЗМІ, вже не раз збирався у відставку через незгоду з діями президента США. В кінці минулого року журналісти CNN, спираючись на свідчення очевидців з команди Трампа, констатували: "Відносини Трампа і Тіллерсона досягли нового дна". Офіційно політики спростовують розбіжності.

Але вже досить давно держсекретар - найвпливовіша людина у владі після Трампа. Питання тільки в одному - як правильно про це говорити: найвпливовіша людина в оточенні Трампа, чи найвпливовіша людина у виконавчій владі. Тіллерсон, який відповідає за питання зовнішньої політики США, став центром впливу для прийняття і внутрішньополітичних рішень. До нього ходять сенатори обох таборів - і демократи, і республіканці. Навколо нього сформувався пул конресменів, опозиційних до Трампа.

Сам Трамп це відчуває і розуміє, що його вплив знижується. Але з якоїсь причини різких рухів не робить. Можливо пояснення криється в кримінальних справах, якими обплетено все його оточення. Всі нитки, як відомо, ведуть в овальний кабінет. Трамп, будучи спочатку прихильником потепління відносин з Росією, зняття санкцій, і вже точно проти поставок летального озброєння Україні, змушений слідувати зовнішньополітичній лінії Тіллерсона і конгресменів.

Джавеліни: як "ніколи" перетворилося в "зрозуміло"

Адміністрація Барака Обами вважала, що "свої зобов'язання перед Україною США виконали" в рамках поставок оборонних видів озброєння. Але навіть в демократичному таборі Обами цю позицію критикували, дивлячись на те, як російські танки просуваються вглиб України. Про необхідність посилення України говорили високопоставлені американські генерали. Військове керівництво часів Обами, розповідають дипломати, описувало президенту можливі сценарії просування російської армії по території України.

Оскільки протиповітряні сили України перебували в жалюгідному стані, а на їх реанімацію знадобилося б надто багато часу навіть при наявності грошей, єдиний ефективний і швидкий сценарій боротьби української армії проти російської описували як наземний опір із застосуванням протитанкових систем. Але аргументи військових почуті не були. "Ми не збираємося постачати в Україну летальне озброєння. Позиція президента США не змінилася", - говорили представники Барака Обами на саміті G7 в 2015-му році - через три місяці після атаки росіян на Дебальцеве і подальшої окупації міста і транспортного вузла.

У 2017-му році все змінилося. Але не з приходом Трампа, а з приходом до влади республіканської партії, яка змогла поставити під владу військових і чиновників, здатних добиватися відповідних ситуації рішень. І в кінці 2017 року президент Петро Порошенко отримав дзвінок, який свідчив: ситуація в Вашингтоні змінилася. Погрози Путіна про новий етап війни більше не діють. Режим санкцій посилюється. Сателіти РФ в Європейському Союзі або програли, або не здатні змінити позицію більшості країн на чолі з Ангелою Меркель - послідовним прихильником санкцій "до тих пір, поки агресія не припиниться".

Коридор для Путіна

Путіна не заганяють в кут, залишаючи можливість вийти сухим з води. Коридор його відступу - миротворці. Саме Росія повинна внести на розгляд Ради безпеки ООН пропозицію про миротворчу місію в Україні. Це дозволить Москві говорити про свою історичну роль. При всій абсурдності озвученого, такий сценарій веде до мирного завершення війни в стислі терміни. Де-юре - введенням миротворчих військ "з ініціативи РФ" (але без участі "російських миротворців"). Де-факто - поразкою Кремля, виконанням мінських угод на умовах України і її союзників (з закриттям кордону і виведенням військ), згодою на право України рухатися в ЄС і НАТО, завершенням відкладеної війни за незалежність. Але поки рано говорити, який саме сценарій обере Путін.

"Американці не вірять Суркову, але тримають ворога близько", - говорять представники дипломатичного корпусу, описуючи поведінку представника США Курта Волкера на переговорах з його колегою з РФ Владиславом Сурковим.

"Іноді Курт задає йому, на перший погляд, дуже наївні питання. Мовляв, а як же так, ви говорите одне, а насправді все інакше. Це прекрасний підхід. Так колись Найєм задавав питання Януковичу на прес-конференції, якщо пам'ятаєте : "Пане президенте, раз все так добре, як ви говорите, то чому всім погано, а вам одному - добре". Ось з Сурковим це теж працює чудово", - ділиться один з учасників переговорів від України.

Зараз головна тема переговорів - миротворці. Саме введення миротворців дозволить закінчити війну, вважають дипломати. Відповідаючи на питання про можливі сценарії, при яких Україну могли б змусити виконувати мінські угоди в логіці Москви, в офісі Петра Порошенка відзначають: "Впихнути Донбас за будь-яку ціну - рожева російська мрія - не вийде. Навіть якщо гіпотетично уявити собі таку ситуацію - голосів у парламенті на це ніколи не зібрати. Забудьте".

У той же час, кажучи про те, чому, згідно з новим законом, поняття АТО йде в небуття, але словосполучення "війна з Росією" так і не з'являється, дипломати, політики і чиновники сходяться в позиції - тому що так вигідно. "Немає проблеми назвати речі своїми іменами на рівні закону. Немає проблеми оголосити війну Росії. Ну, подумайте. Хіба немає під це голосів? Все проголосують! - каже один з українських дипломатів, - Але, якщо чесно, немає сил пояснювати одне і те ж.

Ми задумували формулювання "антитерористична операція" з однією конкретною метою: гібридної протидії. Ви в стані війни з Росією? О, ну, тоді ніяких грошей (обвал економіки). Ви в стані війни з Росією? Ну, тоді які можуть бути поставки зброї (повний перелік всього, що ми таємно чи публічно закуповуємо або отримуємо - не для преси). Ми і так офіційно всюди говоримо, що у нас війна. Ті, кому цього недостатньо, країною не керують, тому їм легко жонглювати формулюваннями".

Коли і що отримає Україна

Зараз Україна в очікуванні поставок озброєння зі США. Протитанкові комплекси Україна отримає безкоштовно. "Дата поставки залежить від США. Зараз вивчається обстановка в Україні. Комісія з США вже приїжджала вивчати місцевість", - говорить один з військових співрозмовників. Попередньо мова йде про постачання на $47 млн: 35 пускових установок і 210 протитанкових ракет. У тому випадку, якщо ракети закінчаться, вартість кожного пострілу складе від 80 до 100 тисяч доларів. Але їх теж компенсують, якщо знадобиться - але вже без шуму в пресі, кажуть обізнані співрозмовники.

Головна ідея поставок зброї для України - оборона, кажуть в США. "Ми хочемо заповнити білі плями в обороні України, щоб перешкодити подальшому розпаленню конфлікту. Розпалювання - це найменше, чого б ми хотіли", - зазначив Волкер.

У той же час високопоставлені політики з української влади дещо інакше пояснюють різку зміну позиції США: "Просто прийшов час. Економічно Росія драматично ослаблена. Гонка озброєнь, яку влаштував Путін фінансуючи військово-промисловий комплекс, не допомагає, а нищить Росію. Тепер Москва повинна ще більше постаратися, ще більше грошей витратити на те, щоб нівелювати оборонні можливості України.

І це не кажучи про те, що Росія робить на кордонах з країнами НАТО. Виходів у росіян цілих два: продовжити чинити опір, відкинути пропозицію з миротворцями і повторити шлях СРСР; або припинити війну і визнати очевидне: війна за Україну програна, переможці - призначені. І це не Росія.

Але в Вікіпедії напишуть, що саме вона внесла пропозицію про миротворців в Радбез ООН. Думаю , історія нам це пробачить".

"Візуально схожа на Mbombe 6×6": На відео з Сирським і Умєровим помітили невідому раніше бронемашину українського виробництва

четвер, 18 квітень 2024, 20:17

Головнокомандувачу ЗСУ Олександру Сирському та міністру оборони України Рустему Умєрову представили нове озброєння та військову техніку вітчизняного виробництва. Про це у четвер, 18 квітня, повідомляє "Мілітарний", передають Патріоти України. . Зазнач...

СБУ затримала чергового зрадника, який працював на росіян (фото)

четвер, 18 квітень 2024, 20:02

Співробітники СБУ викрили зрадника, який створював кремлівську пропаганду на замовлення розвідки РФ. За роботу агентові окупанти заплатили майже 250 тис. у гривневому еквіваленті. Тепер він отримав те, на що заслуговує – 15 років тюрми. Про це повідоми...