Сміттєва проблема України: Екологи назвали місто, яке може спіткати доля Львова

Місцеві жителі міста Люботин Харківської області скаржаться на нестерпний запах, часті пожежі та отруєну воду в колодязях.

Люботинське сміттєзвалище під Харковом. Фото: sq.com.ua.

Ситуація, подібна до тієї, яка сталася на Львівщині на Грибовицькому сміттєзвалищі, може виникнути і в Харкові, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Відзначається, що під містом Люботин в Харківській області стихійне звалище, яка знаходиться в 25 км від обласного центру, отруює воду в колодязях людей і горить двічі на місяць.

На його місці вже звели корпус майбутнього сміттєпереробного комплексу, але активісти заявляють, що проект розробили з порушеннями.

Півстолітнє сміттєзвалище в Люботині вже займає 14 гектарів. Місцеві жителі скаржаться на нестерпний запах, часті пожежі та отруєну воду в колодязях. Як повідомляють в облуправлінні ГСЧС, загоряння на звалищі відбуваються виключно в спеку, іноді двічі на місяць.

За словами голови координаційної ради громадської організації "Зелений фронт" Олега Перегона, нещодавно активісти побачили на звалищі кістки тварин.

У минулому році на полігоні почали зводити комплекс по утилізації відходів. На це з держбюджету виділили 30 млн грн. Сміття, що зібралося, планують рекультивувати і поховати в котлован, а відходи розділити на органічні та неорганічні.

За даними віце-губернатора Євгена Шахненко, вже виконали половину робіт. Але екологи запевняють, що комплекс розробили з безліччю порушень.

"Його проект жахливий, з застарілими підходами до поводження з відходами. Не враховано державні будівельні норми, проігноровані санітарні та пожежні норми. До розробки проекту громадськість взагалі не допустили", - розповів Перегон.

Він зазначив, що найнебезпечніше на звалищах - це газ, який утворюється в процесі розкладання відходів. Він може спалахнути або вибухнути. Але в проекті не передбачено ні його видобуток, ні відведення. Також проектом не передбачена вишка, з якої співробітник буде спостерігати за вивантаженням відходів. По периметру об'єкт повинні оточувати загородження, які не дозволили б розлітатися поліетиленовим пакетам, але в проекті їх теж немає. Також відповідно до пожежних норм на кожні 5 гектарів комплексу повинен бути пожежний щит, тоді як проектом передбачений один щит на всю територію.

Екологи наполягають, щоб проект розробили повторно. Не менш небезпечним, ніж Люботинське сміттєзвалище, називають і Дергачівський полігон.

"У військових є один обов’язок": Сирський вперше прокоментував відставку Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:30

Коментуючи своє призначення на посаду головнокомандувача Збройних сил замість Валерія Залужного, генерал-полковник Олександр Сирський зазначив, що президент Володимир Зеленський, очевидно, мав для того "вагомі причини", а обов'язок військових - виконув...

"Нам сказали, що назад нас можуть не забрати": Боєць 3-ї штурмової розповів про польоти до оточеного Маріуполя та секретну операцію: "Апокаліпсис"

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:26

Боєць 3 штурмової бригади "Барсік" розповів про польоти до оточеного Маріуполя. Він зазначив, що тоді командири шукали добровольців, щоб здійснити цю місію. Про це він розповів в інтерв'ю ТСН.ua, передають Патріоти України. "Барсік" зазначив, що було б...