​Спочатку "палацовий переворот": Литовські експерти пророкують Росії нову революцію 17-го року

Щоб відбулася революція, в Росії повинна спочатку з'явитися «революційна сила».

Володимир Путін. Фото: ЖЖЯкщо поточні тенденції в економіці не зміняться, то вже незабаром Росію можуть очікувати серйозні соціальні потрясіння, попереджають політологи. Згідно з найсміливішими прогнозами литовських експертів 2017 рік у Росії може стати дзеркалом 1917-го, пише DELFI. Втім, є й ті, хто бачить у нинішньому політичному устрої РФ чималий запас міцності, повідомляють Патріоти України.

За прогнозами експертів, якщо ціни на нафту в найближчі рік-два не почнуть рости, становище Росії ще більш ускладниться, оскільки вже зараз уряду доводиться використовувати валютні резерви для підтримки національної економіки та окремих компаній. Якщо поточні кризові тенденції на ринку збережуться, наступний рік для Росії може стати «знаковим»: адже століття тому, в 1917 році «через економічні труднощі, поневіряння, невдачі на фронті і незадоволеність» населення царська влада в країні була повалена.

Литовські аналітики попереджають, що якщо ціни на нафту, які тягнуть російську економіку вниз, протримаються на мінімальному рівні ще рік, в Росії цілком можуть початися «масові заворушення». На думку політолога Лаурінас Кащюнаса, який очолює Центр з вивчення Східної Європи, якщо через економічну ситуацію росіянам буде все важче ділити «місце під сонцем», то в першу чергу, «не витримавши хаосу, активізується російська еліта», і це може призвести до державного перевороту.

«У Росії завжди спочатку розколювалася еліта і вже потім, як наслідок, виходили на вулиці маси. Поки що маси не є рушійною силою, яка може дати поштовх сценарію реформ. Санкції щодо дій Росії і падіння цін на нафту, що впливають на російську економіку, абсолютно не знизили рейтинг Путіна. Таким чином, увага має бути сконцентрована на групах еліти, необхідно стежити за тим, чи не внесуть розбрат між внутрішніми елітами санкції і падіння цін на нафту. Так що палацовий переворот більш правдоподібний, ніж сценарій революції», - цитує DELFI прогноз Кащюнаса.

Схожу точку зору поділяє і філософ Леонідас Донскіс: «Важко сказати, чи можлива революція через сто років: вони відбуваються дуже несподівано, спонтанно, а потім недостатньо аналізуються. Але, думаю, що, швидше за все, там можливий палацовий переворот, нова перебудова, коли режим зрозуміє, що він не може продовжувати існувати без західного світу і скочується в державу на зразок Північної Кореї. Це неприйнятно ні для російської еліти, ні для росіян. Зрозумівши це, вони можуть назвати винних, а Кремль, засудивши за авантюризм і волюнтаризм своїх попередників, може вибрати новий політичний курс».

І хоча подібний сценарій «палацового перевороту» виглядає для Донскіса більш переконливо, він у той же час не виключає і «загальну революцію». Однак народні хвилювання, на думку литовського філософа, почнуться не в Москві або Санкт-Петербурзі, а десь у російській глибинці, відзначається в статті. «Те, що російське суспільство може довго голодувати, міф. Я ні хвилини не вірю в такий сценарій. Я ні в якому разі не кажу, що Росія - це Західна Європа: це інше суспільство і інша країна, але це, звичайно, не Північна Корея і не Радянський Союз. Це країна, в якій є середній клас і деякий шар, який вже пожив цивілізовано і однозначно не погодиться на дурниці Путіна у здійсненні північнокорейської версії», - вважає Донскіс.

У той же час професор Інституту міжнародних відносин і політичних наук Вільнюського університету Томас Янелюнас вважає, що Кремль вже практично «знищив» опозицію, тому росіянам залишається тільки терпіти всі забаганки влади. Щоб відбулася революція, в Росії повинна спочатку з'явитися «революційна сила», яка на даний момент відсутня, пояснює експерт: «Опозиція практично знищена і не має ніякої реальної, значної суспільної підтримки в Росії. Це, ймовірно, і дозволяє путінському режиму досить сміливо говорити, що економічні труднощі не настільки страшні, щоб радикально змінити нинішній політичний вектор. Звичайно, економічні труднощі, ймовірно, збільшаться, якщо ціна на нафту буде залишатися незмінною або не буде рости настільки, наскільки хотіла б Росія. Але я не думаю, що цього достатньо для того, щоб Росія почала розвалюватися, щоб за рік щось змінилося», - наводить DELFI висновок Янелюнаса.

Генсек НАТО уперше здійснив політ на винищувачі Eurofighter (фото)

четвер, 25 квітень 2024, 19:27

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час візиту до Німеччини 25 квітня вперше політав на винищувачі Eurofighter. Про це у четвер, 25 квітня, повідомила пресслужба Північноатлантичного альянсу, передають Патріоти України. Столтенберг здійснив п...

Там якраз стояв потяг із пасажирами: Окупанти вдарили ракетою по залізничному вокзалу в Балаклії

четвер, 25 квітень 2024, 19:14

У четвер 25 квітня російські окупанти обстріляли місто Балаклія в Ізюмському районі. Вибухи почали лунати о 16:47. За інформацією начальника Харківської обласної військової адміністрації Олега Синєгубова, ворог поцілив по території біля залізничного во...