Три будинки, п’ять квартир, а в гаражі – "Порше" з "Ягуаром": Нардеп-мільйонерка так втомилася усе це декларувати, що вирішила підправити антикорупційний закон

"З такими поправками, які пропонує Тетяна Донець, можна буде взагалі ставити хрест на електронному декларуванні" - пояснив експерт.

Тетяна Донець. Фото:espreso.tv

Систему електронного декларування в Україні запустили з такими пробуксовками і скрипом, наче це — гільйотина, яку депутатів і чиновників змусили для себе ж змонтувати. Дивляться бідолашні на лезо і бідкаються: що б його зробити, аби вивести гільйотину з ладу і вберегти свої дорогоцінні голівоньки? Про це пише Інна Пукіш-Юнко на сайті Високий замок, інформують Патріоти України.

Не вийшло "зарубати" запуск е-декларування, затягуючи зі сертифікацією, то пробують з іншого боку зайти. Система ще й тижня не пропрацювала, як у парламенті "намалювалися" пропозиції щодо її "вдосконалення". Мало того, що чиновницькі декларації засекретити збираються (на показ виставлятимуть лише загальні відомості), то ще й протягують правки, які дозволять чиновникам і депутатам безкарно приховувати "нажите непосильною працею".

Автор скандального законопроекту — нардеп з «Народного фронту» Тетяна Донець, в якої мільйонів, нерухомості і дорогих «колісниць» стільки, що, заповнюючи декларацію, можна мозолі на білих рученьках натерти.

Щоб депутати і чиновники не стирали пальців за клавіатурою, нардеп Донець пропонує «пакращення»: дані про нерухоме майно і приватний автопарк не вписувати — їх автоматично «закачуватимуть» з відповідних державних реєстрів. За «благими намірами» зовсім не депутатська лінь, а хитрий умисел криється (детальніше про це — у коментарі експерта).

У разі ухвалення скандального законопроекту Донець, VIP-декларантам не довелося б пітніти, вказуючи вартість нерухомості, яку мають у власності чи якою користуються вони і члени сім’ї. А головне — не треба було б «світити» квадратні метри, зареєстровані через «треті руки».

За такі старання головний фіскал Роман Насіров першим похвальну грамоту пані Донець виписав би. Діючий закон зобов’язує його задекларувати квартиру у Лондоні, від якої він відхрещується, хоча там прописана фірма його дружини. А з узаконенням поправок від Донець можна і далі лондонські «квадрати» у декларацію не вписувати.

Такий же фокус хочуть і з автівками провернути. «Заможновладці», які на дорожезних авто вишивають, ледь не через одного мантри повторюють: «друг дав покататися» чи «машина не моя — у мами (тещі, брата, свата) взяв». Їздиш собі на VIP-броньовику за кілька мільйонів, а у транспортній графі декларації прочерки ставиш.

За «паперового» декларування так і було. Тепер же, заповнюючи електронну декларацію, доведеться розсекретити добродійника, в якого круту «тачку» буцімто позичив. Ось тут і «прокольчики» можуть вилізти, якщо у ході перевірки виявиться, що нардеп Василенко катається на «Лексусі», записаному на Іваненка, який у цього нардепа водієм чи садівником працює.

У законопроекті Донець цю проблему одним розчерком пера вирішили: викреслили згадку про те, що у декларації потрібно вказувати і позичене чи орендоване авто, і дані про особу чи фірму, якій це авто належить. Записав новенький «Інфініті» або «Мазераті» на кота — і спиш спокійно.

Те саме — з цінними паперами. Передав їх в управління улюбленій тещі — і про «ділову маму» у декларації не згадуєш. Хіба що хтось у Нацагентство з питань запобігання корупції «накапає»: лише тоді доведеться вказати дані про тещу, за запитом НАЗК.

Олександр ЛЄМЄНОВ, експерт «Реанімаційного пакета реформ», представник коаліції «Декларації під контролем»

— З такими поправками можна буде взагалі ставити хрест на електронному декларуванні. Чи справді автором законопроекту є Донець? Сумніваюся. Думаю, її попросили зареєструвати законопроект від свого імені.

— На що розраховували ініціатори цього скандального проекту: що його вдасться під шумок проголосувати і вдавати, наче нічого не сталося?

— Щоб відволікти увагу від цього законопроекту, заговорити його, паралельно було зареєстровано ще два (теж за підписом Донець. — ред.), які, по суті нічого не вирішують. Один з них стосується декларування сплачених податків, на чому пані Донець постійно акцентує у своїх коментарях. Це, мовляв, іноземна практика.

Але нас насамперед цікавить іноземна практика щодо декларування доходів. Чи проголосує Верховна Рада за скандальні зміни до Закону «Про запобігання корупції»? Сумніваюся. Після резонансу, який сколихнула ця тема, навряд чи хтось у парламенті піде на такий ризикований крок.

Тим більше, зважаючи на те, що нормальний запуск системи е-декларування — одна з умов як надання Україні фінансової допомоги від міжнародних інституцій, так і вирішення питання щодо «безвізу».

— Одразу у кількох положеннях законопроекту Донець йдеться про автоматичне «підтягування» у декларації інформації з державних реєстрів. Що це означає на практиці?

— Задум зрозумілий. Автоматичне підтягування реєстрів (будь-то реєстр юридичних осіб, база МВС, Державний реєстр речових прав на нерухоме майно) позбавляє декларанта обов’язку вносити дані самостійно. Якщо в результаті у декларації буде неправдива інформація, декларант не нестиме за це жодної відповідальності — ні адміністративної, ні кримінальної.

— Одна з норм е-декларування, якою чи не найбільше обурювалися чиновники і депутати, стосується зобов’язання вказувати у декларації готівку. Це, мовляв, ледь не наводка для «домушників».

— У діючій версії закону йдеться про те, що потрібно декларувати готівку, якщо її сума перевищує 50 мінімальних зарплат станом на 1 січня звітного року. 1378 множимо на 50 — виходить майже 70 тисяч гривень. Хто зберігає вдома такі гроші? Великі суми готівки тримають у банківських скриньках.

— Та й про «домушників» смішно чути від тих, хто не попускається охорони і живе у неприступних будинках чи палацах.

— Ходять з охороною, а отримують п’ять тисяч гривень зарплати. І ці люди триматимуть вдома у трилітровій банці суму, більшу за свою піврічну зарплату? Абсурд. Це некоректний аргумент, але ним гарно маніпулюють. Для переконливості ще б суддю Чауса згадали, який тримав гроші у скляних банках.

— Контрольний постріл у голову е-дек­ларуванню в законопроекті Донець — закриття онлайн-доступу до Єдиного реєстру декларацій чиновників. З декларацій можна буде побачити хіба що куці витяги.

— Йдеться про те, щоб залишити можливість переглядати інформацію лише для декларантів. І тільки з дозволу чиновника його декларація може бути частково чи повністю відображена у відкритому реєстрі. Геніально придумали!

— Минулого тижня з’явилася інформація про те, що Нацагентство з питань державної служби засекретило (грифом «для службового користування») результати перевірки щодо запуску системи е-декларування. Виходить, було що приховувати?

— Про результати перевірки не знаю, а те, що після запуску в експлуатацію у системі з’явилися величезні невідповідності Закону «Про запобігання корупції», — факт. Система, зокрема, дозволяє подавати кілька декларацій за один і той же звітний період, неправильно встановлено розмір мінімальної заробітної плати…

У тестовому режимі цих недоліків не було. Проблеми з’явилися після «доопрацювання» системи Державним науково-дослідним інститутом спеціального зв’язку та захисту інформації КПІ. «Реанімаційний пакет реформ» вже оприлюднив заяву з цього приводу («Експерти антикорупційної групи РПР вимагають від Національного агентства з питань запобігання корупції привести електронну систему у відповідність до законодавства та усунути існуючі недоліки, які можуть бути використані для некоректного заповнення та подачі декларацій.

Адже це у підсумку може ускладнити або унеможливити притягнення відповідних осіб до кримінальної, адміністративної чи дисциплінарної відповідальності», — з тексту заяви).

Багатообіцяючий початок: Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

п’ятниця, 29 березень 2024, 0:55

У четвер, 28 березня, Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Конгресу США Майком Джонсоном. Про це Зеленський розповів у своєму телеграм-каналі. За словами Президента, він першочергово подякував...

СБУ вчасно затримала: Чиновник Київської ОВА шпигував за десантниками під виглядом капелана (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:54

Працівники Служби безпеки України виявили та затримали поплічника російської спецслужби, котрий під виглядом капелана намагався приєднатися до українських десантників, щоб слідкувати за пересуванням та базуванням – затриманим виявився спеціаліст одного...