У Кремля попереду ще одне розчарування: Фійон в разі обрання президентом Франції не допоможе Росії позбутися санкцій, - Financial Times

Республіканець дійсно лояльний до Москви, але союз з Берліном для нього важливіший.

Франсуа Фійон. Фото:LB.uaЗарубіжна політика зазвичай не займає важливу роль в президентських кампаніях у Франції. Але коли це відбувається, не обходиться без питання Росії. Про це пише Zn.ua, інформують Патріоти України.

Приміром, в 1981 році Валері Жискар д'Естен не зміг завоювати собі другий президентський термін через звинувачення в тому, що він був "маленьким телеграфістом" Леоніда Брежнєва. Такі звинувачення пролунали після того, як д'Естен провів зустріч з радянським лідером якраз тоді, коли армія СРСР захоплювала Афганістан. А в 2007 році Ніколя Саркозі отримав політичну перевагу, засудивши війну в Чечні, яку розв'язав Володимир Путін.

"Як свідчать ці приклади, французький електорат насправді не проросійський", - пише на сторінках Financial Times експерт Фонду стратегічних досліджень в Парижі Франсуа Хейсбург. Він додає, що результати одного з останніх соціологічних досліджень підтвердили, що 61% французів підтримують економічні санкції проти Росії, які були введені після російської анексії Криму та розв'язання війни проти України.

Крім того, лише чверть опитаних сказали, що хотіли б виходу Франції з НАТО. І тепер русофільські погляди головного консервативного кандидата в президенти Франсуа Фійона в центрі уваги, особливо після несподіваних компліментів, які Володимир Путін зробив на його адресу 23 листопада.

Російський президент назвав його "великим професіоналом". Виникає два питання: чи допоможе це Фійону перемогти і якщо так, то що це буде означати для французької дипломатії? На думку автора, під час першого туру президентських виборів в квітні він в цілому зможе розраховувати на підтримку право-центристів. Але він також захоче схилити на свій бік якомога більшу кількість виборців, що підтримують "Національний фронт", щоб "підрізати крила" Марін Ле Пен.

А такі виборці в основному лояльні до Володимира Путіна. Є хороша і погана сторона потенційних наслідків для французької дипломатії і стратегічного позиціонування від цього. Погана полягає в тому, що Фійон не просто опортуніст, який намагається грати проросійськими заявами перед виборами. Він дотримується таких поглядів вже багато років.

Відносини між ним і Путіним стали тісними ще тоді, коли вони обидва були прем'єр-міністрами. Також проросійська позиція Фійона не стала наслідком російської "реальної політики" в питанні Сирії, яка з'явилася в результаті нерішучості президента Барака Обами. Фійон не тільки засудив американо-французькі бомбардування.

Він зробив це в Росії, стоячи поруч з Путіним, його чиновниками і стратегами на зустрічі Валдайського клубу. Це шокувало Париж, оскільки більш невдалого способу для французького політика покритикувати зовнішню політику своєї країни не могли навіть уявити.

Простіше кажучи, Фійон дійсно вірить в те, що він говорить. І переконати його у зворотному буде не просто. Хороша сторона ситуації полягає в тому, що у Фійона є відчуття пріоритетів в серйозну політику і сильні "голлістські" переконання. Близькі стосунки з СРСР, а потім і з Росією, вписуються в цю ідеологію. Але з цієї ж позиції у зовнішній політиці французько-німецькі відносини значно важливіші, ніж зближення з Росією. Тому до тих пір, поки Берлін наполягатиме на санкціях проти Москви, Париж не буде намагатися противитися цьому.

Ймовірніше, що Дональд Трамп зруйнує єдність Заходу в підтримці України, а не Фійон. Ще один вимір, в якому "голлістські" переконання французького політика можуть суперечити його проросійським поглядам - це неприйняття домовленостей між Росією і США за спиною у Франції.

"Ялтинська угода" від 1945 року стала жахом, з яким не може погодитися жоден французький лідер. Тому лояльність французів до Путіна може випаруватися, якщо Трамп і Путін вирішать домовлятися про щось на кшталт "другої Ялти".

"Каждый удар молота - удар по врагу!": Медведєв "убив" Зеленського на агітаційному плакаті (фото)

середа, 1 травень 2024, 11:59

Колишній президент Росії, чинний заступник глави Радбезу Дмитро Медведєв "убив" президента України Володимира Зеленського агітаційним плакатом, повідомляють Патріоти України. Чиновник привітав росіян зі святом праці (1 травня), "згодувавши" населенню а...

Потрібні нові бригади: Американський генерал оцінив кадрові проблеми ЗСУ

середа, 1 травень 2024, 11:30

Україна повинна формувати нові бригади, бо молоді офіцери частіше гинуть на фронті, оскільки дуже помітні для ворога та намагаються повести за собою солдатів. Про це заявив екскомандувач Сил США в Європі, генерал Бен Годжес у розмові з NV. передають Па...