У Таджикистані узаконили монархію: Посада президента офіційно стала довічною

94,5% таджиків на референдумі дозволили "спадкоємцю престолу" - старшому синові президента Таджикистану Емомалі Рахмона Рустаму претендувати на пост глави держави вже в 2020 році.

Президент Таджикистану Емомалі Рахмон. ФОТО: president.tj

В ході референдуму, проведеного в Таджикистані вчора, 22 травня, більшістю голосів громадян чинному президенту Емомалі Рахмону надали можливість перебувати на посаді довічно, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Всього проголосувало понад 4 мільйони громадян Таджикистану, тобто, 92% від загальної кількості тих, хто має право голосу. З них 94,5%, тобто 3,814 мільйона проголосували за прийняття перерахованих в бюлетенях поправок. Проти виступили лише 3,3%.

Всього на суд громадян пропонувалося 40 поправок до конституції, з них 2 - ключові для подальшого життя країни, інші носять суто технічний характер. Перша дозволяла Рахмону довічно зайняти пост президента, а друга - знизила нижній віковий поріг для президента до 30 років - таким чином, вже до 2020 року, якщо діючий президент вирішить відійти від справ, його старший син Рустам зможе претендувати на пост глави держави.

Громадянам пропонувалося відповісти «так» або «ні» - відразу по всьому пакету поправок. Глава ЦВК Бахтиєр Худоєрзода підтвердив, що згідно з результатами підрахунку, абсолютна більшість відповіла «так».

Нагадаємо, Таджикистан є президентською республікою. З 1994 року пост президента займає Емомалі Рахмон, який займає цю посаду з 1994 року і був переобраний в 1999, 2006 і 2013 роках.

Згідно з чинним законодавством, президент Таджикистану обирається строком на 7 років. Явка повинна скласти не менше 50% для визнання результатів виборів дійсними. Кандидати в президенти повинні представити в ЦВК 210 тис. підписів (понад 5% від загального числа виборців) на підтримку своєї кандидатури.

Чинний президент Емомалі Рахмон, колишній директор радгоспу і голова Кулябського облвиконкому, прийшов до влади в розпал громадянської війни, яка велася між представниками партійної номенклатури і прихильниками ісламсько-демократичної опозиції.

Остання в результаті програла цю боротьбу після того, як головою Верховної Ради був обраний Е. Рахмон. Через два роки він став президентом країни, набравши 58,7% голосів виборців. Ще через рік в результаті парламентських виборів більшість у Верховній Раді здобули його прихильники - колишні комуністи, а також вихідці з його рідного Куляба.

Хіти тижня. КонцеГенштаб ЗСУ відзвітував про втрати росіян станом на 5 травня

неділя, 5 травень 2024, 8:21

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 05.05.24 орієнтовно склали:

Ситуація на Донбасі: Окупанти захопили Котлярівку та та просунувся біля кількох населених пунктів - DeepState (мара)

неділя, 5 травень 2024, 8:05

Російські війська на сходіокупували Котлярівку та вийшли на адміністративні межі Очеретиного. Зафіксовано просування біля інших населених пунктів. Про це у ніч проти неділі, 5 травня, повідомляє DeepState. . Зазначається, що окупанти просунулися біля...