Україна може позбутися членства в ООН через величезний борг перед міжнародними організаціями

На сьогодні сукупний борг перед міжнародними організаціями складає 20 мільйонів доларів, та в МЗС запевняють, що всі оплати зроблять, а заборгованості пояснили несвоєчасністю відрахувань коштів Мінфіном.

Україна може втратити право голосу в ООН. Фото: Думская.

Україна ризикує вимушеним виходом з міжнародних організацій через борги по членським внескам, сума яких становить більше 20 млн доларів. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на "Вести".

Зазначається, що країна входить у 78 міжнародних організацій, борг по членським внескам в яких складає більше 20 млн. доларів. Зокрема, через невиплати 95 тис. доларів Україна вже позбулися статусу спостерігача в Міжнародній організації виноградарів і "цукровиків" організації того ж рівня.

З 1994 року Україна входить до Європейської та Середземноморської організації з карантину та захисту рослин, де членський внесок становить 72 тис. євро в рік, цю суму сплачують без затримок. А заборгованість перед ООН накопичилася за півтора року.

У МЗС журналістам повідомили, що для України в пріоритеті 5 організацій — ООН, Рада Європи, ОБСЄ, СОТ та ЮНЕСКО. На операції ООН з підтримання миру до кінця року треба перерахувати 1,7 млн. доларів, не рахуючи щорічного членського внеску до 2,56 млн доларів (з нього погашено лише участь у міжнародних трибуналах, сума — 39 тис. доларів).

"В умовах членства в ООН чітко прописано: якщо набіжить сума заборгованості, яка дорівнює внескам за два роки, — країна втратить право голосу. Тут не так, як в ОБСЄ або в Раді Європи, це небезпечно", — зазначила радник з політичних питань Постійного представництва України при ООН Вікторія Кувшиннікова.

У МЗС запевнили, що всі оплати зроблять, а заборгованості пояснили несвоєчасністю відрахувань коштів Мінфіном.

"Є ж спецухвала №1371, в якій ще з 2002 року чітко прописана відповідальність органів влади за несвоєчасне внесення внесків, там більше 220 позицій. Та центральні органи влади, відповідальні за виконання фінансових зобов'язань, щорічно готують нам звіт, у якому прописують доцільність членства в тій чи іншій організації. МЗС визначає пріоритетність оплати внесків до 33 з них. Те, що розтягуємо оплату на рік, — не страшно. Мінфін же не виділяє всі гроші по відомствам відразу з початку року, це бюджетні призначення і вони приходять протягом року. По мірі можливості погашаємо", — зазначила начальник відділу адміністративно-бюджетних питань Наталія Бєлкіна.

Ситуацію із заборгованістю прокоментував колишній глава Міністерства закордонних справ Леонід Кожара. За його словами, це рівноцінно підписання самим собі смертного вироку.

"Універсальні нерегіональні організації в області безпеки, геології, геодезії, мореплавства, адміністрації повітряного транспорту — це наш оплот цивілізованості. Вийти — останнє, що нам потрібно робити. Це ганьба, якщо у нас накопичуються борги", — пояснив Кожара.

Він упевнений, що нездатністю обслуговувати членство Україна демонструє байдуже ставлення до зовнішньої політики.

"Ми розвалили гігантський риболовецький флот, і десятки тисяч наших моряків змушені плавати під прапорами всього світу. Членство в організації з рибальства у північно-західній частині Атлантичного океану — їхній шанс працевлаштуватися. Не заплатимо борг Європейської організації з безпеки аеронавігації — відріжуть нас від інформації, якою користуються авіадиспетчери, що автоматично поставить під загрозу безпеку перельотів і закриє наші аеропорти для іноземних літаків", — пояснив він.

Експерт-міжнародник Павло Рудяков вважає, що вихід України з всесвітніх організацій — крайність, яку буде розцінено як міжнародний демарш. Але доцільність членства в деяких, на його думку, все ж варто переглянути.

"Членство — механізм, який допомагає вести зовнішньополітичну діяльність. Те, що ми його не використовуємо, — наша проблема. А те, що ще й борги накопичили... Можна переглянути участь у тематично вузькопрофільних організаціях, в яких ми особливі проблеми не піднімаємо. То ж збереження живих ресурсів Антарктики, напевно, не настільки важливе для країни".

Експерт зазначив, що Україна — не єдина країна з боргами, а набагато більш успішні і багаті держави не завжди вчасно виконують свої зобов'язання.

ГУР проти російського "Тора": У мережі показали, як HIMARS спалив пускову ворожого ЗРК (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 16:21

На Запорізькому напрямку бійці підрозділу активних дій Головного управління розвідки МОУ спільно із операторами HIMARS виявили та знищили пускову установку зенітного ракетного комплексу "Тор", передають Патріоти України. Деталі: Розвідники зазначають, ...

"Небезпечні слова": Кремль налякали заяви Макрона і Кемерона про війська в Україні та удари по РФ

п’ятниця, 3 травень 2024, 15:30

Прессекретар російського правителя Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що у Кремлі стурбовані та вважають "небезпечними" і такими, що "нагнітають напруженість" останні заяви президента Франції та очільника МЗС Великої Британії щодо можливої присутн...