В Кремлі не збагнули, світом вже керує право, і Росії уготована роль "хлопчика для биття": Україна має всі можливості виграти трибунал по Криму, - професор

Повернути Крим Україні можна, але без підтримки міжнародного співтовариства зробити це буде важко.

Олександр Задорожний. Фото:espreso.tv

В України є всі юридичні підстави, щоб виграти міжнародний трибунал у питанні Криму. У цьому впевнений професор, завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету ім. Шевченко Олександр Задорожний. Про це він повідомив сьогодні, 20 січня, в Києві, на презентації своєї монографії "Анексія Криму - міжнародний злочин", передають Патріоти України з посиланням на ЛІГА.Новости.

Задорожний зазначив, що в даний час Україна використала не всі можливості правового реагування на злочини Російської Федерації.

Він зазначив, що за його інформацією, в Європейський суд з прав людини подано два міждержавних позови і близько 700 позовів від громадян. Також готуються арбітражні позови.

За словами професора, на торішній конференції у Варшаві представники міжнародної юридичної громадськості прийшли до висновку про необхідність створення міжнародного трибуналу ad hoc (ситуаційне рішення - ред.).

При цьому обговорювалася можливість створення трибуналу, як це було свого часу по Лівану, минаючи Раду безпеки ООН, рішення в якому може заблокувати Росія. "Можливо, цей процес слід почати нашому представникові в Раді безпеки ООН", - зазначив Задорожний.

Відповідаючи на запитання, які шанси України відстояти свою позицію у разі створення такого трибуналу, він сказав: "Всі юридичні підстави в України є, і до цього потрібно готуватися. І моя монографія є частиною цієї підготовки. 200 сторінок позову тут є. Якщо потрібно, я можу його написати".

Відповідаючи на запитання про алгоритм повернення Криму, Задорожний зазначив, що це повинен бути міжнародний трибунал, який притягне до відповідальності як державу-агресора, так і фізичних осіб, і визначить подальший шлях врегулювання.

У світовій практиці, за словами професора, є приклади повернення анексованих територій. З останніх - це, наприклад, Кувейт. "Але я реаліст. Ми в сім разів менші. Без підтримки міжнародного співтовариства ми нездатні будемо це зробити", - додав він.

"Зуміли знайти слабкі місця": У ЗСУ підтвердили просування росіян на Авдіївському напрямку

неділя, 28 квітень 2024, 18:05

У ЗСУ підтвердили, що російська війська при хронічній нестачі боєприпасів у Силах оборони просунутися на кілька кілометрів на Авдіївському напрямку. Де саме - не повідомили. Про це розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко в ...

Чому Путін намагається захопити невелике місто: У NYT розповіли, яке значення має Часів Яр

неділя, 28 квітень 2024, 17:56

Окупанти практично кинули всі свої сили на захоплення міста, що знаходиться на вершині пагорба, - Часового Яру. У Кремлі не зважають на кількість ліквідованих солдатів і знищену військову техніку. Путін планує захопити місто до того, як на фронт прибуд...