В НАБУ з'ясували, як найбагатший нардеп Верховної Ради виводив $40 мільйонів за кордон

Мільйони доларів, які нардеп Котвіцький "забув" вписати в декларацію, лежали на рахунках його "племінниці".

Ігор Котвіцький. Фото: informator.news.

Як з'ясували детективи Національного антикорупційного бюро, мільйони доларів, які народний депутат Ігор Котвіцький рік тому перерахував в Панаму, зберігалися на рахунках його племінниці. Про це стало відомо з визначення Солом'янського суду Києва від 12 серпня, передають Патріоти України з посиланням на Першу інстанцію.

Цим рішенням суд надав доступ детективам НАБУ до рахунків племінниці народного депутата Ігоря Котвіцького в "УкрСиббанку" в рамках розслідування справи про змову між посадовими особами Нацбанку і декількома офшорними компаніями.

За даними детективів, в червні 2015 року, зловживаючи службовим становищем посадові особи НБУ разом з менеджментом ряду підприємств створили умови для перерахування Ігорем Котвіцьким $40 млн панамської фірмі Kingston Group S. А в рахунок погашення заборгованості кримського підприємства "Крим Петроліум Компані".

Таким чином, як вважають в Антикорупційному бюро, відбулася легалізація коштів.

Як слідує з судових документів, перед виведенням багатомільйонної суми між Котвіцьким і "Крим Петролеум Компані" було укладено договір, за яким остання перевела на нардепа борг в $40 млн перед нідерландської фірмою Tiway FSU BV. Договір був зареєстрований НБУ і став підставою для перерахування коштів.

При цьому, Tiway FSU BV передала панамській Kingston Group S. A. право вимагати з Котвіцького $40 млн за винагороду в $1.

При цьому Kingston Group S. A. є бенефіціарним власником ТОВ "Крим Петролеум Компані", попереднім бенефіціаром була компанія Tiway FSU B. V.

Перед тим, як розплатитися з кіпрською фірмою, депутат перекинув $41 млн зі свого рахунку в "Ощадбанку Росії" на рахунок в "Ощадбанку". З цих грошей $40 млн було перераховано компанії Kingston Group S. А. (рахунок у швейцарському банку Falkon Private Bank), а решта - $1 млн - на рахунок Котвіцького в "Альфа Банку".

Причому, згідно з декларацією, поданою депутатом в березні минулого року, відомості про наявність зазначених коштів були відсутні. Зате ці гроші були вказані в оновленій декларації, поданої ним 19 серпня 2015 року, завдяки чому Котвіцький заробив статус найбагатшого депутата парламенту.

В ході розслідування була допитана персона, яка повідомила слідчим, що Котвіцький є її дядьком. За її словами, перед описаними фінансовими проводками (дата не встановлена) народний депутат попросив покласти на її банківські рахунки великі суми, на що остання погодилась. Пізніше "племінниця", за вказівкою Котвіцького, зняла ці гроші і повернула їх власникові, дядькові.

Для встановлення всіх обставин скоєння злочину, а також походження $40 млн, якими депутат погасив борг, суд дав детективам НАБУ доступ до документів "УкрСиббанку" за операціями на рахунках його племінниці.

Крім того, суд іншим своїм визначенням надав детективам доступ до телефонних номерів невстановлених осіб на підставі того, що і "племінниця" Котвіцького, і директор "Крим Петролеум компані", а також інші, пов'язані з нардепом фігуранти справи, періодично з ними зв'язувалися.

Нагадаємо, Котвіцький відомий як бізнес-партнер сім'ї глави МВС Арсена Авакова, до обрання депутатом він був віце-президентом компанії "Інвестор", що належить родині міністра, де володів 9,5% акцій.

Як повідомлялося, в липні детективи НАБУ отримали 14 дозволів на вилучення банківських і установчих документів в Нідерландах, Швейцарії, Панамі і Норвегії. Документи стосуються операцій і посадових осіб офшорних компаній Kingston Group S. a. і Tiway FSU B. V.

Відповідно до реєстру юросіб, Котвіцький також є співвласником компанії "Інвестор-Атіка" і харківської фірми "Сахалінське". Його партнером у останній виступає екс-депутат і екс-глава партії "Батьківщина" в Харківській області Віталій Данилов.

Компанія на початку нульових уклала договір про спільну діяльність на Сахалінському родовищі з дочірньою структурою "Надра України" "Полтаванафтогазгеологія" і фірмою побіжного екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького "Голден Деррік". Три роки тому "Голден Деррік" викупив в цьому проекті держчастку (в розмірі 24%), однак Вищий госпсуд повернув її державі в лютому минулого року.

Україні передадуть прототипи артилерійських снарядів дальністю у 100 км – голова правління Rheinmetall

неділя, 5 травень 2024, 16:52

Оборонний концерн Rheinmetall (Німеччина) протягом 2024 року планує поставити Україні "сотні тисяч" артилерійських боєприпасів. Серед них будуть прототипи снарядів із дальністю 100 кілометрів. Про це оголосив голова правління Rheinmetall Армін Папперге...

Чехія відкликає свого посла в Росії

неділя, 5 травень 2024, 16:06

Міністерство закордонних справ Чехії вирішило відкликати з посади посла в Росії Вітезслава Півоньку, який з 2022 року фізично перебуває в Празі. Цю інформацію голова відомства Ян Ліпавський підтвердило агентству ČTK, повідомляють Патріоти України. Рані...