Війна в Україні: Донбасу загрожує хімічна катастрофа, - Bellingcat

Фахівці експертно-журналістської групи Bellingcat попереджають про можливу хімічну загрозу, що може виникнути через бойові дії на Донбасі.

Бої на Донбасі приведуть до екологічної катастрофи. Фото: 24 канал.

Бої на Донбасі рано чи пізно можуть призвести до виникнення серйозної екологічної катастрофи. Про це йдеться в черговому дослідженні експертно-журналістської групи Bellingcat, яке активісти провели на основі інформації з відкритих джерел, пишуть Патріоти України.

У розслідуванні зазначається, що до незворотних наслідків може призвести буквально одне необережне потрапляння боєприпасу.

В докладі наводяться дані Світового банку про те, що у ході військових дій було пошкоджено від 10 до 20 шахт. Це призвело до потрапляння в атмосферу небезпечних промислових відходів і забруднення води та ґрунту. Також повідомляється про випадки, коли під обстріл потрапляли хімпідприємства.

Серед найбільш небезпечних підприємств називається Авдіївський коксохімічний завод, Дзержинський фенольний завод в Новгородському, фільтрувальні станції в районі Донецька - Верхнекальміуська, Донецька і Горлівська, Вуглегірська ТЕС, Микитівський ртутний комбінат, Луганська ТЕЦ, а також Михайлівська перетворювальна підстанція, на якій є близько трьох тонн ртуті.

У звіті говориться, що регіон і без того мав серйозні екологічні проблеми, а в ході військового конфлікту ризик виникнення нових проблем стає вище.

"Ці об'єкти – хімічна бомба уповільненої дії, яка може вибухнути в будь-який момент", - наголошується в доповіді.

Автори доповіді звертають увагу, що ліквідувати хімічну катастрофу у воєнний час буде неможливо, а проблеми ляжуть на плечі населення і закликають сторони конфлікту пам'ятати про це.

Готується стати обличчям кампанії "Інша Україна". Водиться з Януковичем і Азаровим та наставляє роги Медведчуку з охоронцем Путіна: ЗМІ про те, що поробляє Оксана Марченко

понеділок, 29 квітень 2024, 19:15

Медіа пише про те, що російські пропагандисти планують кампанію з просування політичного проєкту Медведчука "Інша Україна", обличчям якої має стати Марченко. За задумом кураторів проєкту, жінка повинна буде уособлювати "традиційні цінності" і нести від...

Хтось привласнив резиденцію "послідовного": Невідомі не пустили в Межигір’я міжвідомчу урядову комісію, створену для націоналізація активів Януковича

понеділок, 29 квітень 2024, 18:30

Невідомі особи не пустили на територію парку-пам’ятки Межигір’я міжвідомчу комісію, яка має передати парк під державне управління. Про це в понеділок, 29 квітня, повідомила пресслужба Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів. Повідомляється,...