​З чиїм співчуттям зустрічатимеш, Білорусь, напад Росії? Мінськ голосував проти розслідування військових злочинів Москви та Асада у Сирії

Блокування з державою-агресором, котра не визнає міжнародного права, підписаних договорів, вбиває вже одних з «братів» і нависає над кордонами самої Білорусі може дуже дорого коштувати не лише режиму Лукашенка але і всього народу цієї держави.

Генеральна Асамблея ООН постановила створити «неупереджений і незалежний механізм», якому буде доручено збирання та аналіз доказів злочинів, скоєних за час конфлікту в Сирії, з метою спростити в майбутньому кримінальний розгляд в національних або міжнародних судах, зазначають Патріоти України.

Відповідна резолюція була прийнята в середу більшістю голосів. Документ, підготовлений Ліхтенштейном і Катаром, підтримали 105 держав, у тому числі представники Заходу. Проти його прийняття висловилися 15 країн, в тому числі Росія, Венесуела, Китай, Куба, Іран, Сирія і інші держави. Білорусь в пулі з іншими «друзями Кремля» виступила проти.

Ще 52 делегації, головним чином члени Африканського союзу, при голосуванні утрималися.

Резолюція передбачає створення під егідою ООН «міжнародного, неупередженого і незалежного механізму для сприяння проведенню розслідувань щодо тих, хто несе відповідальність за найбільш серйозні злочини», скоєні в Сирії з березня 2011 року. Відповідно до документа цій структурі буде доручено «збирати, узагальнювати, забезпечувати збереження і аналізувати докази» правопорушень, а також готувати матеріали з метою «полегшити і прискорити» проведення «неупереджених і незалежних кримінальних розглядів» відповідно до міжнародних стандартів у національних, регіональних або міжнародних судах або трибуналах, «які мають або можуть мати в майбутньому юрисдикцію щодо цих злочинів».

ГА попросила Генерального секретаря ООН протягом 20 робочих днів визначити параметри роботи механізму, а також «невідкладно вжити заходів, заходи і дії», необхідні для того, щоб він приступив до повноцінної роботи. При цьому в резолюції підкреслюється, що спочатку цей механізм буде фінансуватися за рахунок добровільних внесків і координувати свої дії з створеної за рішенням Ради ООН з прав людини незалежною комісією. Генасамблея закликала всі держави і сторони конфлікту в близькосхідній країні «в повній мірі співпрацювати» з створюваної структурою і слідчою комісією.

Нагадаємо, що 20 грудня білоруська делегація в ООН намагалася заблокувати резолюцію, яка засуджує дії російської влади в окупованому Криму.

На скільки Україні вистачить допомоги від США: Салліван виступив із заявою

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:45

Конгрес США врешті-решт схвалив допомогу Україні. Анонсованого пакета має вистачити до кінця цього року. Про це заявив радник президента США з питань національної безпеки Джейк Салліван, передають Патріоти України. "Ресурси, які у США є на цю мить, доз...

Шойгу погрожує Україні новою російською ракетою "аналоговнєт": Експерт оцінив, наскільки ця зброя небезпечна

п’ятниця, 26 квітень 2024, 8:15

Комплекси ЗРК-500, якими Росія погрожує атакувати Україну, схожі на американський ЗРК Patriot, але із затримкою у часі на 40 років. Таку думку висловив 24 Каналу розказав військовий експерт, льотчик-інструктор та полковник ЗСУ в запасі Роман Світан. За...