​За цим і завітав у гості: Путін погрожує Фінляндії військами

Вступ до НАТО може стати наріжним каменем у погіршенні російсько-фінських відносин. Громадяни Суомі мали зайвий привід згадати про криваві сторінки своєї історії 1939-45 років.
Саулі Нійністьо добре розуміє з ким доводиться мати справу

Зустріч лідерів двох держав характеризувалася взаємними звинуваченнями. Напруженість переговорів не змогла приховати офіціозна стриманість і протокольні усмішки, повідомляють Патріоти України з посиланням на «Нескучные новости»

Російські війська не залишаться на віддалених від кордону з Фінляндією позиціях, якщо її влада ухвалить рішення про вступ до НАТО, заявив 1 липня президент РФ Володимир Путін на зустрічі з фінським президентом Саулі Нійністьо в місті Наанталі. Путін сказав, що в разі вступу в НАТО, "фінські війська вже перестануть бути незалежними", і "стануть частиною військової інфраструктури НАТО, яка відразу виявиться на кордонах РФ".

У свою чергу, президент Фінляндії висловився за те, щоб російські військові літаки в небі над Балтикою не вимикали бортові приймачі для їх розпізнавання з землі. За останні два роки російські ВПС неодноразово порушували повітряний простір Фінляндії, що спровокувало дискусію про необхідність приєднання країни до блоку НАТО. Путін при цьому зазначив, що Росія готова почати діалог з НАТО про вироблення заходів довіри і щодо попередження конфліктів, в першу чергу, в районі Балтійського моря. Російський президент підтвердив брюссельську зустріч Ради Росія-НАТО після саміту членів альянсу, який пройде 8-9 липня у Варшаві.

Як писало раніше видання New York Times, російські "тролі" атакують Фінляндію, намагаючись утримати її подалі від НАТО. Будучи членом ЄС і маючи понад 1300 кілометрів спільного кордону, Фінляндія довгий час залишалася поза військового альянсу на чолі з США. Однак через вторгнення Росії в Україну і її провокації в Балтійському морі, ця скандинавська країна розширила свою співпрацю з НАТО і навіть задумалася про повноцінне членство. При цьому громадська думка фінів дуже різниться з цього питання. У зв'язку з цим раніше президент Фінляндії заявляв про бажання провести референдум про вступ до НАТО.

Москва заскочена зненацька. Стратегія ППО РФ не розрахована на українські технології, — Newsweek

субота, 27 квітень 2024, 5:58

Найгірше щодо загрози з неба для держави-агресора тільки починається. Росії терміново треба переглядати концепцію протиповітряної оборони. Однак швидко це не вийде, навіть якщо вдасться намацати правильні рішення. За словами аналітика RAND Маттіаса Еке...

У окупантів проблеми: Російська перевага у війні проти України зменшується, - FT

субота, 27 квітень 2024, 4:15

Завдяки американській допомозі Україна може виявити недоліки, притаманні армії РФ, яка намагається знищити Україну за допомогою неякісних боєприпасів і великої, але погано навченої армії. Про це пише Financial Times, передають Патріоти України. «Допом...