Жителі російського півострова Таймир знову вимагають референдуму про автономність

Таймир було приєднано до Красноярського краю, внаслідок чого регіон втратив автономність, вимагає скасувати рішення 2000 року.

Дудинка  - адміністративний центр Таймирського Долгано-Ненецького муніципального району. Фото: Радіо Свобода.Ініціативна група жителів півострова Таймир (Росія) у вівторок, 26 липня, втретє подала документи до виборчої комісії з вимогою провести референдум про повернення території статусу автономного округу, пишуть Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

Як розповіла член ініціативної групи Стелла Кох, одночасно представники Евенкії направили в Конституційний суд заяву з проханням дати оцінку Федеральному конституційному закону про об'єднання регіонів. На підставі нього Евенкію і Таймир приєднали до Красноярському краю.

Попередні звернення ініціативної групи на Таймирі не принесли результатів. Перший раз активісти отримали відмову з формальних підстав (під заявою не вистачило одного підпису члена ініціативної групи). У другій депутати райради заявили, що подібне питання повинен вирішуватися не на районному, а на крайовому або федеральному рівні.

В середині 2000-х років Таймир і Евенкію було приєднано до Красноярського краю в якості муніципальних районів, які втратили статус автономних округів, що істотно ускладнило життя мешканців Півночі. Податкові надходження від найбільших видобувних компаній йдуть не до місцевих бюджетів, а в регіональний, звідки Таймир і Евенкія отримують гроші без урахування специфіки територій.

Передача винищувачів все ближче? Українські військові проходять підготовку до польотів на F-16 у Франції

четвер, 25 квітень 2024, 14:57

Українські пілоти проходять навчання на винищувачах F-16 на південному заході Франції. Проте країна наразі не планує надавати Україні літаки. Про це повідомляє BFM TV, передають Патріоти України. Зазначається, що Франція наразі не планує надавати Украї...

Довелося викликати підсилення: Українські прикордонники вступили в бій з російською ДРГ на Сумщині

четвер, 25 квітень 2024, 14:45

Українські прикордонники зіткнулися у бою з російською диверсійно-розвідувальною групою на Сумщині. Прикордонники виявили ворожу засідку з понад десятком диверсантів на одному з напрямків. Про це повідомили у Держприкордонслужбі. Під час стрілецького б...