Астрономам вдалося зафіксувати унікальну мить смерті зірки (фото)

Телескоп "Хаббл" зняв момент переходу червоного гіганта в планетарну туманність.

Всесвіт. Фото: YouTube.

Астрономам вдалося сфотографувати рідкісні і захоплюючі кадри туманності Калабаш або згасаючої зірки, яку зняли за допомогою надпотужного телескопу "Хаббл", пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Вчені кажуть, що це явище - смерть зірки - вдається зафіксувати дуже рідко, адже процес проходить надзвичайно швидко, за астрономічними вимірами.

В поле об'єктива потрапив процес переходу зірки, схожої на наше Сонце зі стану червоного гіганта в планетарну туманність.

Туманність викидає шари з газу і пилу, які відображені жовтим на знімку. Ці викиди рухаються з шаленою швидкістю, більше мільйона кілометрів на годину.

Вчені стверджують, що через тисячу років ця трансформація завершиться у вигляді повноцінної планетарної туманності.

Блекаутів не уникнути? У Міненерго закликали українців готуватися до складної зими

вівторок, 14 травень 2024, 5:00

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що взимку буде складно втримати енергосистему без обмежень споживачів. Також він допускає труднощі з постачанням електроенергії влітку. Про це міністр повідомив в ефірі єдиного телемарафону. За словами Галуще...

"Якщо запрацює певний механізм": Німеччина і Польща відповіли, чи повертатимуть українських військовозобов'язаних

вівторок, 14 травень 2024, 4:15

Німеччина та Польща висловили готовність сприяти поверненню українських військовозобов'язаних відповідного віку, які перебувають на їхній території. Про це розповів член комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олексан...