Через десятиріччя: Прах Ярослава Мудрого повернеться з США до Софії Київської

Врятував прах від знищення в радянські роки священик Никанор, який завідував реліквіями "Софії Київської".

Образ Ярослава Мудрого. Ілюстрація:ukrtvoru.info

Директор заповідника "Софія Київська" Неля Куковальська повідомила про переговори, що ведуться з приводу повернення з США передбачуваного праху великого князя київського святого Ярослава Мудрого. Про це повідомляє Интерфакс, передають Патріоти України.

"Ще в 2009 році ми відкрили саркофаг Ярослава Мудрого, який знаходиться в Софії Київській, а там виявилися останки іншої людини, яка померла набагато пізніше від князя. З тих пір наші співробітники почали активні пошуки і знайшли їх в США, в Нью-Йорку", - розповіла Куковальська, слова якої наводить українська газета "Сегодня".

За даними директора заповідника, врятував реліквію від знищення в радянські роки священик Никанор, який завідував реліквіями "Софії Київської". Він сприяв вивозу з Києва праху Ярослава Мудрого і чудотворної ікони Миколи Мокрого, яка датується ХІ-XIV століттями.

"Ікону я особисто бачила в храмі Святої Трійці в Брукліні. Священики знають, що ікона саме з Києва. Більш того, в США православні священнослужителі на вищому рівні підтвердили, що в цьому ж храмі зберігаються останки князя Ярослава Мудрого. Всі необхідні листи з приводу повернення реліквій в Україну ми вже відправили ", - повідомила Куковальська.

Як розповіла вона, священик Никанор попросив німецького офіцера вивезти реліквії в Польщу. Той стримав обіцянку і передав святині архієпископу Палладію, який в свою чергу вивіз їх за маршрутом: Варшава-Баварія-Нью-Йорк-Оттава-Нью-Йорк.

"Цей шлях ми чітко простежили за документами - публікаціям в ЗМІ і за спогадами тих, хто був причетний до транспортування реліквій. Деякі люди ще живі і добре все пам'ятають", - заявила Куковальська.

Шахраї використали соліста гурту ТІК Віктора Бронюка для того щоб ошукати українців

четвер, 2 травень 2024, 2:35

Соліст гурту ТІК Віктор Бронюк заявив, що став жертвою шахраїв. Про це він написав на своїй сторінці в Instagram. . За його словами, невідомі отримали доступ до його особистого Telegram-акаунту. Вони скористалися великою кількістю його прихильників і...

Мовний омбудсмен Кремінь розповів, у скількох школах України досі вивчають російську як окремий предмет

середа, 1 травень 2024, 23:32

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь опублікував звіт за 2023 рік щодо дотримання мовного закону у різних сферах діяльності. Згідно з ним, в Україні залишилося три школи, в яких російську мову викладають як окремий предмет. Водночас 20% дошкільнят не розумію...