"Дасть жару навіть досвідченим": Історія першої в Україні жінки-рятувальника (відео)

Після того, як школяркою витягнула людину з пожежі, Анастасія зрозуміла, що рятувати людей – її покликання.

Анастасія КлочкоАнастасія Клочко – перша в Україні рятувальниця, яка виїжджає на пожежі. Журналісти провели з нею день і дізналися, що саме спонукало Настю обрати таку професію, передають Патріоти України з посиланням на 24 канал.

Раніше жінка працювала диспетчером у другій пожежно-рятувальній частині у Черкасах. Та це була не та професія, про яку вона мріяла з дитинства.

Після того, як школяркою витягнула людину з пожежі, Анастасія зрозуміла, що рятувати людей – її покликання. Тож для цього вона навіть здобула відповідну освіту.

Та відразу працювати на омріяній посаді Анастасія не могла. Згідно зі старими інструкціями, які залишилися в українському законодавстві, обіймати посади в Збройних силах та рятувальній службі жінкам не дозволяли.

Проте у 2018 році жінок нарешті зрівняли у правах із чоловіками й у цій сфері. Зараз Анастасія працює у тій же частині в Черкасах, та тепер з легкістю розгортає 10-кілограмові пожежні рукави, виламує двері та навіть вміє користуватися пристроями для різання металу.

"Посада рятувальника потребує великих фізичних навантажень. Подивившись на те, як працює Настя, я впевнено можу сказати, що й жінки справляються з такою роботою досить добре", – прокоментував Юрій Пустовойт, командир рятувального відділення, в якому працює жінка.

Спочатку співробітники не поставились до колеги-жінки серйозно, та вже після першого виїзду зрозуміли, що новопризначена рятувальниця дасть жару навіть досвідченим.

А ще Анастасія взяла участь у міжнародному челенджі, щоб підтримати маленьку британку, яка заявила, що хотіла б бути хлопчиком, аби працювати пожежником. Рятувальниці зі всього світу опублікували свої світлини у соцмережах для того, щоб довести 4-річній Есмі, що вони існують.

Черкаські рятувальниці долучилися до міжнародного флешмобу

Анастасія Клочко хоче довести своїм прикладом – на шляху до мрії перепон немає.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...