Дешево і сердито: Вчені знайшли унікальний спосіб створення алмазів на орбіті Землі

Q-вуглець - це третя тверда фаза вуглецю, яка має унікальні характеристики.

Вчені створили «космічний» алмаз. Фото: vlasti.net.

Автори нового дослідження розробили методику з використанням Q-вуглецю, яка допомагає їм отримувати штучні алмази без витратних технологій, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Фази - це різні форми одного і того ж матеріалу. Наприклад, графіт є однією з твердих фаз вуглецю; алмаз - другою. Є ще аморфний вуглець - елементарний вуглець, який, на відміну від графіту або алмазу, не має регулярної, добре визначеної кристалічної структури.

А недавно дослідники з Університету штату Північна Кароліна створили третю тверду фазу вуглецю, Q-вуглець. За словами вчених, єдине місце, де він може бути знайдений в природному вигляді - це, можливо, ядро деяких планет.

Q-вуглець має деякі незвичайні характеристики. Наприклад, на відміну від інших фаз вуглецю, він є феромагнітним. Крім того, Q-вуглець складніший, ніж алмаз, і світиться при впливі навіть низьких рівнів енергії. А готовність цієї речовини звільняти електрони робить його дуже перспективним матеріалом для розробки нових поколінь електронних дисплеїв.

Q-вуглець також може бути використаний для створення різних монокристалічних алмазних об'єктів.

Як повідомляють автори дослідження в «Журналі прикладної фізики», їх розробка також вельми перспективна для застосування в інноваційних медичних технологіях.

Потрібний перекладач

четвер, 25 квітень 2024, 14:21

Пояснити б їм це… Бо парламентськими методами доходить надто повільно

"Я цих п***рів не підтримую": Даріо Срна пояснив, чому поставив лайк під ганебним постом легенди футболу, який виступив на росТБ

четвер, 25 квітень 2024, 13:17

Спортивний директор Шахтаря Даріо Срна розповів, чому поставив лайк під фото колишнього бразильського футболіста Кафу, де він виступав на одному з російських телеканалів. Хорватський функціонер заявив, що вподобав публікацію Кафу, оскільки не одразу зр...