Герой України Василь Божок: Цей усміхнений хлопчина в одному бою знищив три російські танки (відео)

У лютому 2015-го старенький Т-64 28-річного лейтенанта вступив у нерівний бій з новітніми Т-72

Василь Божок. Фото:Facebook

"Василь Божок, командир танкової роти 92-ї окремої механізованої бригади." Про це йдеться у дописі групи Патріоти України-єднаймося, передають Патріоти України, продовжуючи:

В одному бою знищив три російських танки. Звичайний хлопчина з Житомирщини. Герой України. Слава землі, що народжує таких Героїв!

З довідки Головного управління по роботі з особовим складом ЗСУ:
«Уранці 12 лютого командування гірсько-піхотного підрозділу, при якому був екіпаж Василя Божка, поставило завдання: вийти до селища Логвинове і зайняти оборону. Згодом стало відомо, що там уже ворог. Спільно з підрозділами 79-ї окремої десантно-штурмової та 30-ї механізованої бригад почали штурм населеного пункту. Ведучи влучний вогонь з усього озброєння та вдало маневруючи, екіпаж вибивав бойовиків із займаних позицій, а воїни-десантники разом із піхотою проводили зачистку визволених укріплень. Тоді сепаратисти зазнали значних втрат у живій силі й техніці.
Щойно закінчився бій, танкісти отримали новий наказ виїхати за селище і зайняти вигідну позицію, щоб не допустити пересування ворожої бронетехніки». Як розповів Василь Божок, виїхавши з села, спочатку заховалися в улоговинці, де стояло два наших підбитих БМП. Але через кілька секунд командир батальйону десантників з позивним «Майк» попросив Василя зайняти позицію в лісосмузі за 300—400 метрів від улоговинки і повідомив, що з боку Вуглегірська йдуть російські танки. Тепер Василь не може пояснити, чому саме він прийняв рішення зайняти місце навідника, але зробив це вчасно.
— Ховаючись за нашими БМП, ми вийшли на трасу. Збоку я помітив три російських Т-72, — розповідає командир взводу. — Якби ми висунулися на хвилину раніше, зустрілися б лоб у лоб. А так — обійшлося.
Мабуть, увагу ворога відвернув наш підбитий танк, і супротивник відкрив вогонь по ньому. Це дало змогу українському Т-64 зайняти позицію в лісосмузі. Першим пострілом знищили ворожу машину, що переїжджала місток. Снаряд, випущений із Т-64, вдарив у двигун, Т-72 спалахнув і, втративши керування, звалився із моста у воду. Від наступного влучення у супротивника здетонував боєкомплект, і в танка відірвало башту.
«Діючи за схемою «виїхав, вистрелив, сховався», прикриваючись за двома підбитими БМП, офіцер знищив ще один танк. Цей героїчний бій охолодив кровожерливий натиск сепаратистів і змусив незаконні збройні формування припинити вогонь і відійти на безпечну відстань. Це дало змогу нашим підрозділам перегрупуватись і під прикриттям вогню екіпажу танка забезпечити відхід батальйону 79-ї окремої десантно-штурмової бригади під керівництвом командира батальйону з позивним «Майк». Завдяки сміливим та рішучім діям лейтенанта Божка В.В. батальйон вийшов із бою без втрат» (з довідки).
Залишившись майже без боєкомплекту та помітивши ще два російські танки, які поспішали до місця «дуелі», Василь прийняв рішення повертатися до базового табору. Дорогою підібрали на броню трьох десантників, які не встигли відійти разом з основною групою.
Свій зрешечений кулеметними чергами Т-64 Василь Божок відправив на ремонт і нині твердо переконаний, що російські Т-72 за озброєнням і бойовими характеристиками й поряд не стоять з нашими модернізованими машинами.
Нині Василь Божок зі своєю третьою ротою знову в АТО...

"В його діях немає жодних порушень": Суддя, який вдвічі перевищив швидкість та наїхав на поліцейського, уникнув покарання

субота, 20 квітень 2024, 15:40

Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя (ВРП) 17 квітня 2024 року розглянула дисциплінарну справу щодо судді Тульчинського районного суду Вінницької області Сергія Ковганича, затриманого поліцією у березні 2023 року за перевищення швидкості. Н...

Що сталось із другим поліцейським, пораненим під час нападу у Вінницькій області

субота, 20 квітень 2024, 15:20

Вночі 20 квітня двоє зловмисників на Вінничині убили 20-річного поліцейського Максима Зарецького. Другим постраждалим правоохоронцем виявився капітан Максим Шарапанський. Про це повідомляє видання "Суспільне Вінниця", передають Патріоти України. За поп...