Городяни обурені: У Харкові за "законом Савченко" вийшли на свободу шахрай-кредитор і десятки вбивць

У Харківській області за формальними ознаками під дію «закону Савченко» потрапили 5626 засуджених, які відбувають покарання в колоніях. Станом на 15 квітня закон застосували до 4335 засуджених.

У Харкові за "законом Савченко" вийшли на свободу шахрай-кредитор і десятки вбивць.  Фото: novostimira.net.

Закон, ініційований льотчицею Надією Савченко, приносить все нові і нові потрясіння. Сотні харків'ян, які брали в борг у Антона Подвезько під заставу квартир і опинилися на вулиці, обурені: днями Апеляційний суд відпустив шахрая на волю. Про це пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Зараз він знаходиться на підписці про невиїзд, оскільки в Шевченківському суді повторно розглядається один з епізодів «кредитування», а слідче управління ГУ Нацполіціі в області розбирається з ще 40 угодами, об'єднаними в одне кримінальне провадження. Потерпілі вже давно втратили надію на справедливість: повернути свої квартири вони не змогли, а лихвар тепер і зовсім може втекти.

Пік діяльності Антона Подвезько припав на кризові 2008-2009 рр., але свої афери він здійснював ще з початку 2000-х. За словами адвоката потерпілих Ірини Хижняк, він організував величезну злочинну групу з родичів, юристів, «кишенькових» нотаріусів та інших підручних. Навіть коли шахрай знаходився у в'язниці, фірмою продовжував керувати його рідний брат, справа процвітала.

«Схеми мали конвеєрний характер, - впевнена Ірина Іванівна. - Він уже сидів у в'язниці, а у людей продовжували відбирати квартири, викидали на вулицю». Вся діяльність по «кредитуванню» грунтувалася на довірливості і правовій неписьменності жертв, багато хто не вчитувався в умови договору. Основними схемами обману були: підписання договору-купівлі продажу замість кредитного договору, договір прямої міни. А також зафіксовані випадки, коли боржники повертали гроші, але майно у них все одно відбирали, адже платежі не підтверджувалися розписками.

Літня харків'янка Зінаїда К. і уявити не могла, що поміняла свою квартиру на вул. Алчевських (раніше Артема) на кухонний комбайн, підписавши замість договору іпотеки договір обміну. Вона справно повертала кредитору борг.

«Моя клієнтка брала $5 тисяч, віддавала їх з відсотками, але квартира була продана через чотири місяці, а дізналася вона про це, коли її прийшли виселяти, через два роки», - каже адвокат потерпілої Юрій Бояренко.

Потерпілими визнали близько 50 осіб.

Жертвами злочинної групи, організованої Антоном Подвезько, стали люди різних вікових категорій та з різним рівнем достатку - від пенсіонерів до представників дрібного і середнього бізнесу. Одні брали гроші на лікування, ремонт або дорогі покупки, інші - для підтримки бізнесу в кризу. Найчастіше до лихварів люди приходили вже після того, як їм відмовляв в кредиті банк.

Багато людей перебували в стані паніки, відчаю, кажуть захисники. Офіційно визнані потерпілими близько півсотні харків'ян, але в цілому жертвами шахрая, за даними Ірини Хижняк, стали від 1 тис. До 1,5 тис. жителів нашого та інших регіонів, в тому числі і столиці. Відібране майно люди так і не повернули.

«Амністія не повинна була застосовуватися»

Антона Подвезько судили двічі: у 2012 році його визнали винним в шахрайстві і дали шість років позбавлення волі. Вирок оскаржувався, і врешті-решт Верховний суд направив справу на повторний розгляд. У 2014 році вже по другій кримінальній справі кредитора засудили до 13,5 років в'язниці. І знову-таки адвокат подав апеляцію, кінцевий результат якої - Подвезько визнали винним і ... відпустили.

«За рахунок того, що скоротили по «закону Савченко» термін, вийшло, що він відбув одну четверту частину покарання, і до нього застосували амністію 2014 року, - каже адвокат Ірина Хижняк. - Вийшов на свободу керівник численної злочинної групи, людина, яка небезпечна, яка може почати творити «дива», яка погрожувала і продовжує загрожувати потерпілим, мовляв, вони будуть покарані. І суд виносить рішення, беручи до уваги тільки формальні причини! Амністія не повинна була застосовуватися. Особливо тяжкий злочин, вчинений за змовою, рецидивний, з важкими наслідками». За роки судових розглядів ошукані харків'яни влаштовували пікети, погрожували самоспаленням, точно відомо про одне самогубство.

У Харківській області за формальними ознаками під дію «закону Савченко» потрапили 5626 засуджених, які відбувають покарання в колоніях. Станом на 15 квітня закон застосували до 4335 засудженим. «Від подальшого відбування покарання вже звільнені 718 осіб, скорочено термін покарання 3617 осіб», - повідомили в прес-службі Управління пенітенціарної служби в Харківській області.

У числі вже звільнених 88 осіб відбували покарання за умисне вбивство; 117 - за розбій; 5 - за злочини проти основ національної безпеки; 80 - за умисне тяжке тілесне ушкодження; 73 - за злочини, пов'язані з незаконним обігом наркотиків; 86 - за грабіж; 180 - за крадіжку.

Як раніше повідомляли Патріоти України, у Вінницькій області звільнений з "закону Савченко" злочинець згвалтував і вбив двох жінок, залишивши сиротами трьох неповнолітніх дітей.

На свободі через нову норму закону також виявився головний фігурант справи "Еліти-Центру" Олександр Шахов.

Буде не по кишені? Світова криза змінить ціни на шоколад в Україні - скільки коштуватиме

вівторок, 23 квітень 2024, 8:48

Світ зіткнувся з критичним дефіцитом какао через старіння дерев, розповсюдження хвороб і несприятливі кліматичні умови в Західній Африці - основному регіоні постачання. Ці умови вже призвели до різкого стрибка цін на какао на ф'ючерсних ринках. Так, в ...

Експерти прочитали по губах: Стало відомо, що каже Кріштіану Роналду перед своїм фірмовим ударом

вівторок, 23 квітень 2024, 8:30

Португальський уболівальник Густаво Мачадо, який вміє читати по губах, розшифрував слова, які форвард "Аль-Насра" Кріштіану Роналду говорить перед своїми фірмовими ударами зі штрафних. Виявилося, що 39-річний Кріштіану "накачує" себе мотиваційними пром...