Ідеї для експорту: У Литві за скажені гроші скуповують мухомори

Скупник отруйних грибів стверджує, що перепродує мухомори в Австрію, Німеччину і США.

Мухомори. Фото: Я-грибник.

У ряді регіональних газет і порталів з'явилися оголошення, в яких за кілограм сушених капелюшків отруйних грибів пропонують 150 євро. Сам скупник каже, що перепродує мухомори за кордон через їхні цілющі властивостей, а ось фітотерапевт, фармацевт Віргіліюс Скіркявічюс зазначає, що мухомор має галюциногенні властивості, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

«По всій Литві скуповуємо сушені червоні мухомори. Кілограм - 150 євро», - з'явилося оголошення в одній з районних газет в Лаздіяй.

Автор оголошення Арнольдас Скірімас каже, що гриби перепродує. Він висловив задоволення тим, що в Литві він один скуповує небезпечні гриби, тому конкуренції немає, проте і людей, які б збирали подібний тип грибів також не вистачає. Так що цей заробіток йому складно назвати золотою жилою.

«Ціна встановлена така, щоб люди цікавилися, дзвонили. У минулому році ціна була нижче, проте коли люди почали збирати, сушити, то зрозуміли, що це серйозна робота, і не така вже проста, як може здатися», - говорить він.

За словами підприємця, багато що залежить від погодних умов, грибний чи рік і т. д. Він каже, що куплені гриби перепродує за кордоном:

«Найбільші ринки - австрійський, німецький і американський. Скажімо, в Австрії є люди або сім'ї, цілі сімейні підприємства, де важко відрізнити, чи є воно юридичною особою, або просто це група людей, зайнятих в нетрадиційній медицині, які і скуповують сировину».

Тим часом багаторічний президент асоціації грибників і переробників Гінтаутас Мілюс не чув, щоб хто-небудь в Литві скуповував мухомори.

«Я пам'ятаю, в дитинстві мухомори ми збирали для відлякування мух, коли не вистачало хімікатів. Якимось чином гриби вичавлювали і поливали стіни, але в іншому я не чув, що хтось їх скуповував», - сказав він.

Г.Мілюса скупка мухоморів дуже здивувала, тому що це - дуже отруйний гриб.

«Я чув про його цілющі якості, але я не можу сказати конкретно. Напевно, кожен яд розумно можна використовувати, щоб витягти щось корисне, але я вважаю, що це дуже складна річ. Навіть дотик до мухомора може мати серйозні наслідки, потрібно довго мити руки», - зазначає експерт.

Фітотерапевт, фармацевт Віргініюс Скіркявічюс зізнається: перша думка, яка до нього прийшла, коли він почув про скупку червоних мухоморів, їх галюциногенний ефект.

«Ця рослина викликає галюцинації. І тільки після цього ми можемо говорити про його цілющі властивості. Таким чином, все це дивно. У тих, хто скуповує, можуть бути інші пояснення, я не хочу підозрювати. Хоча мені цікаво, навіщо купувати, адже це не група вчених, яка скуповує гриби, щоб робити якісь дослідження. Хтось це просто так придумав. Але я не хочу нікого підозрювати», - повторив він.

"Немає чим за газ та світ заплатити": Народний артист розповів, яку пенсію отримують легендарні українські співаки

середа, 24 квітень 2024, 19:41

Відомий співак, композитор та народний артист України Іван Попович заявив, що має пенсію 5 тис. грн в місяць. Також він розповів про тяжку долю багатьох українських зірок після завершення кар'єри, передають Патріоти України. Попович повідомив, що пенсі...

Накивала п'ятами чи спіймали? У Росії зникла ексдружина затриманого за хабарі заступника Шойгу

середа, 24 квітень 2024, 18:43

Родичі ексдружини затриманого за хабарі заступника міністра оборони РФ Тимура Іванова - Світлани Захарової - не можуть зв'язатися з нею. Згідно з непідтвердженими даними, 50-річна жінка, відома також під прізвищами Маніович та Іванова, могла бути затри...