Іслам Карімов був фактично мертвий ще 27 серпня, - фінський професор

​Узбеки відмовлялися вірити в смерть Карімова - не може 78-річний лідер померти, і все тут.

Похорон Іслама Карімова. Фото: Reuters.

Один з провідних фахівців з аневризми артерій головного мозку Юха Хернесніемі був в числі запрошених в Узбекистан зарубіжних лікарів, які дали медичний висновок про стан Іслама Карімова. Як розповів журналістам фінського видання YLE професор Хернесніемі, в суботу, 27 серпня, йому подзвонив його колишній учень з Казахстану з вкрай терміновою справою, повідомляють Патріоти України, посилаючись на Нескучные новости.

- Я робив багато операцій за кордоном, в цьому проханні не було нічого незвичайного. За мною в Гельсінкі надіслали приватний літак, і ми полетіли через Німеччину в Узбекистан, - розповів фінський хірург.

Юха Хернесніемі.

Крім Хернесніемі в Узбекистан приїхали лікарські групи з Росії, Монако і Німеччини. Професор Хернесніемі повідомив, що що коли він приїхав в Узбекистан, для президента Карімова все було вже скінчено.

- Операція вже не мала на тому етапі сенсу, я не вважав розумним продовження лікування. Пацієнт був фактично мертвий, це була смерть мозку. Групи фахівців-медиків дали свої висновки, і після цього почалися ігри у владі, - додав він, маючи на увазі те, що офіційно факт смерті Карімова не оголошували до 2 вересня.

Весь цей час Карімов був підключений до апарату дихання. З аналогічних прикладів Хернесніемі згадує випадок з перебуваючим тривалий час в комі колишнім прем'єр-міністром Ізраїлю Аріелем Шароном і іспанським диктатором Франсиско Франко.

Лікарське свідоцтво про смерть Карімова:

- Хворий І.А.Карімов, 78 років, 27 серпня близько 9:00 ранку був екстрено доставлений в Центральну клінічну лікарню Медико-санітарного об'єднання Міністерства охорони здоров'я Республіки Узбекистан в несвідомому стані. Проведені дослідження, включаючи КТ головного мозку, виявили наявність у пацієнта гострого порушення мозкового кровообігу з масивним субарахноїдальним крововиливом (інсульт). Артеріальний тиск був на цифрах 250/120 мм. рт. ст. Настала зупинка серцевої діяльності. Розпочаті реанімаційні заходи протягом 20 хвилин дозволили відновити серцеву діяльність. У пацієнта розвинулася атонічна кома з пригніченням функцій стовбура головного мозку і він був переведений на апарат штучної вентиляції легенів.

В ніч з 27 на 28 серпня пацієнт був консультований нейрохірургами, кардіологами і реаніматологами провідних зарубіжних клінік: академік Л.А.Бокерія - директор Наукового центру серцево-судинної хірургії імені А. Н. Бакулева (Росія), академік А.А.Потапов - директор Наукового центру нейрохірургії імені Н.Н.Бурденко (Росія), професор Амір Самі (А.Samii) - віце-президент і виконавчий директор Ганноверського міжнародного інституту нейрохірургії (Німеччина), професор Джиллі Дрейфус (G.Dreyvus) - директор кардіоторакального центру ( Монако), професор Хьюго Катус (H.Katus) - керівник відділу кардіології Університетської клініки Хейдельберга (Німеччина), професор Юка Хернісніемі (Y.Hernesniemi) - професор відділу нейрохіруг Центрального госпіталю університету Хельсінкі (Фінляндія).

Неврологічний стан хворого з самого початку характеризувалося як атонічна кома. У неврологічному статусі: дифузна м'язова атонія, арефлексія. Хворому трикратно було проведено динамічне електроенцефалографічне дослідження, за даними яких зберігалася картина стійкого пригнічення біоелектричної активності головного мозку. У процесі проведеної інтенсивної терапії у пацієнта повільно і прогресивно наростали порушення функцій внутрішніх органів (серцево-судинна, легенева системи, нирки, печінка) - поліорганна недостатність.

2 вересня 2016 року, незважаючи на проведені вищевказані заходи, повний обсяг діагностичних, лікувальних маніпуляцій та інтенсивної терапії, о 20:15 настала зупинка серцевої діяльності. Інтенсивні реанімаційні заходи не дали ефекту, і о 20:55 у пацієнта констатована біологічна смерть.

У його смерть узбеки до самої останньої хвилини не хотіли вірити. А коли 29 серпня з'явилася перша інформація, що президент Іслам Карімов помер, на журналістів, повідали цю звістку, обрушилася хвиля критики і презирства. Ну не може померти 78-річний Карімов. Не може - і все!

"То шо ти робиш то не "іскуство". А повна х**ня!": Соня Морозюк хотіла вразити підписників процесом написання картини, але щось пішло не так

четвер, 18 квітень 2024, 20:44

Вулична художниця, одіозна екснаречена Романа Гринкевича Соня Морозюк у себе в Instagram виклала відео, на якому показала, як створює нову картину. І – очікувано нарвалась на хвилю хейту, передають Патріоти України. На початку процесу Соня у рукавичках...

"Йому було прикро через позицію доньки": Ані Лорак відмовилася співати патріотичні пісні на слова свого батька

четвер, 18 квітень 2024, 20:32

«Певно, не дозволили продюсери», – здогадується пані Валентина. Мирослав дуже любив свою доньку Кароліну, говорить його колега. Валентина Макогон розповіла, що до 2014 року Кароліна спілкувалася з батьком, навіть допомагала йому фінансово. «Як їхні сто...