Іспанські вчені навчилися друкувати людську шкіру на 3D-принтері (відео)

За допомогою 3D-принтера і спеціальних біочорнил можна отримати абсолютний аналог натуральної шкіри. Роздрукована копія також складається з двох шарів - дерми та епідермісу, і так само, як і оригінал, здатна виробляти колаген.

Вчені навчили 3D-принтер друкувати людську шкіру. Фото: Телеграф.

Іспанські вчені здивували технологічний світ черговою розробкою, створеною з використанням 3D-принтера. І, ймовірно, цього разу проблема трансплантації людської шкіри може перейти в категорію вирішених. Представники Мадридського університету Карлоса III стверджують, що їм спільно з колегами з Університетського госпіталю Грегоріо Мараньона і Центру з досліджень в сфері енергетики, навколишнього середовища і технологій (CIEMAT) вдалося надрукувати людську шкіру. Про це йдеться в доповіді вчених, повідомляють Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Розроблений 3D-принтер працює з використанням біологічних матеріалів. Вчені вже протестували «продукт» своєї розробки - віддрукована шкіра пройшла всі тести, вона нічим не поступається за функціями тому шкірному покриву, який людина отримує при народженні.

Для того, що друкувати необхідну кількість людської шкіри, іспанці вирішили використовувати «біочорнила» - основна складність полягала в тому, щоб правильно повторювати шкірну структуру, накладаючи ці чорнила шар за шаром.

Експерти стверджують, що завдяки їх розробці науковий світ отримує ряд нових можливостей. Зокрема, надрукована на 3D-принтері шкіра буде корисна при тестуванні косметичних засобів. Також вона стане незамінною при трансплантації.

Стати пенсіонером в Україні буде простіше: Кого стосується і що треба знати

понеділок, 29 квітень 2024, 13:52

Через напад кремлівського карлика Путіна на Україну у багатьох людей стали виникати питання щодо ідентифікації документів, підтвердження термінів страхового стажу, отримання пенсій, передають Патріоти України. На щастя, частина цих питань тепер може ви...

У Раді збираються підвищити виплати одній з категорій пільговиків: Кого стосується

понеділок, 29 квітень 2024, 13:44

В Україні, де частини пенсіонерів можуть урізати пенсію на 50%, народні депутати зареєстрували законопроєкт № 11194, яким планується посилити соціальну допомогу українцям, які постраждали від аварії на Чорнобильській АЕС, передають Патріоти України. За...