Хіти тижня. "Фірташ багато пережив, весь сивий. Ображений, що вибрав не Кличка, а Порошенка", - українофоб та "любий друг" Ющенка

Євген Червоненко прокоментував деякі свої епатажні вчинки, в подробицях розповів історію із обрізанням та похвалився іменним кріслом у синагозі.

Євген Червоненко. Фото: Гордон.

Як вижити в аварії на швидкості 190 км/год, чи готовий був прем'єр Віктор Янукович застосувати силу проти першого Майдану, хто з українських олігархів найсміливіший. Про це, а також про процедуру обрізання, присвячену президенту Вікторові Ющенку, в ефірі авторської програми головного редактора інтернет-видання "ГОРДОН" Олесі Бацман на телеканалі "112 Україна" розповів екс-міністр транспорту і зв'язку України, екс-голова Запорізької облдержадміністрації, бізнесмен і телеведучий Євген Червоненко. "ГОРДОН" ексклюзивно публікує текстову версію інтерв'ю, із якою Патріоти України пропонують вам ознайомитися.

– Євгене Альфредовичу, добрий вечір!

– Привіт!

– Кілька тижнів тому ми з вами зустрілися тут, на каналі "112 Україна", і ви ледве дихали. Сказали, що у вас переламані ребра. Знову брали участь у гонках і потрапили в аварію?

(Усміхається). Я дотримуюся ідеології, що заглядати в паспорт не треба. Там випадковий набір цифр. Брехати не хочу. Це були навіть не гірські лижі і не тренування на гоночній машині. Хоча я вже потренувався, перевірив... Я прилетів зі Штатів. І чомусь вирішив довести, що я ще колишній. У нас багато співробітників катається на гіроскутерах. Я теж вирішив стати на гіроскутер. Швидкість пішла. Задумався – і не розминувся з апаратом з продажу кока-коли. Розсічена брова. Я довго не йшов до лікаря. Навіть на полювання їздив із друзями. Було боляче. Потім мене помічник затягнув силою. На КТ – чотири ребра зі зміщенням до 1,5–2 см. Ну що? Нічого. Все одно нічого зробити не можна. Треба забути. Уже забув.

– Скільки у вас у житті аварій було?

– Багато. Я пам'ятаю ті з них, які називають "днями народження".

– Найстрашніші, так?

– Є "дні народження" і в моєму "другому житті" – політиці, бізнесі. І є три "дні народження" в автоперегонах. Коли шансів вижити майже не було. Литва, де ми полетіли на 190 км/год. Спартакіада народів СРСР 1983 року. Є фотографія – "Лада" летить догори колесами, від землі метри три. Машина потім вибухнула. А ми ще хотіли їхати на ній. Я на хуторі в литовській Лаукуві пролежав нерухомо два з половиною тижні. Потім дав хабар лікарям і поїхав на етап чемпіонату Радянського Союзу. Найнебезпечніша аварія – це Болгарія, 1987 рік. Зі скелі, 27 метрів.

– На машині впали?

– Так. Як завжди за Союзу, від економії. Хоча ми були професіонали. Не поміняли гуми. Вибухнуло гоночне колесо від великої температури. Пам'ятаю останнє – удар моїм боком об скелю. А потім – небо. Урятував Бог. Ударив на висоті 15 метрів від землі. Скеля 27 метрів, поділіть на 2,5 – скільки поверхів будинок? Впасти прямовисно, більше того, на "Ладі" – це немає шансів. "Ладу" уявляєте? Дерево втиснуло дах у підлогу, коли ми впали. Не знаю, скільки часу ми були без тями. На приладах був різний час, не міг точно вирахувати. Я опритомнів першим.

Відстебнув ремені і побачив найстрашніше. 107-й бензин не горить яскравим полум'ям. Спочатку ніби тремтить усе навколо. Здувається фарба. Безумовно, врятували наші дорогі гоночні комбінезони. Чому вони й дорогі – до трьох хвилин тримають. Не знаю, як вдалося відчинити двері, підповзти до напарника, вдарити його. Він був непритомний. Прийшов до тями і почав шукати права. Потім каже: без фотографії дружини не вилізу. А я бачу, що вже все кипить. Бог допомагав. Я знайшов різак, щоб стропи обрізати. Який ріже ремені, якщо вони не розстібаються. Якось я його витягнув, поволік на собі. Останній спогад – машина вибухнула. Я нахилив його голову в шоломі – і над нами отак десь (показує пальцями маленьку відстань) пролетів капот. Нас шукали чотири з половиною години.

– Які найсерйозніші ушкодження дістали?

– У мене було правило, воно і зараз є: якщо зламав руку – радій, що не голову, якщо розбив голову – радій, що залишився живим. Не хочу хизуватися. Але у мене після всіх реанімацій було одне запитання: там усе гаразд із "товаришем"? (Показує вниз). Інше приросте, залікуємо все, що можна полагодити.

(Сміються).

Хотів залишитися повноцінним. Найстрашніше не це. Аварії були і потім. З Олександром Салюком я поламав чотири хребці, починаючи з другого. Повні переломи. Втратили свідомість на швидкісній [ділянці], на швидкості 170 км/год. Саша прийшов першим, їхав ось так. (Зображує руками виляння машини). Це в Маріуполі, чемпіонат України. Не знаю, навіщо ми, будучи лідерами чемпіонату Європи, на нього поїхали. Спонсорам треба було. Я не міг говорити приблизно хвилину від болю. Думаю: що зі мною? Перевірив: руки-ноги рухаються. Потім заговорив. Але порятунок був в іншому. Як зараз пам'ятаю цей фініш. За стенограмою – 900 метрів, правий, три. Це означає, що вхід на прямий буде за 200 км/год, а на ґрунті або гравії – не знаю, 150. Я завжди богові молився раніше перед швидкісним. Говорив: Господи, усе навпіл, моя ксива Кабміну, Верховної Ради... Я намагаюся жити так, щоб якомога менше завдавати лиха навколо тим, за кого я відповідаю. Коротше, фініш перенесли з-за повороту на пряму задля безпеки. Цим урятували нам життя. Річ у тому, що коли ми фінішували, Сашко повертається і каже: "Альфредовичу, дивись!" А кермо у нього в руках. А якби був поворот? Попереду бетонна стіна. Нас би не було. І в багатьох випадках таке... Це професія. Ідучи туди, ти знаєш навіщо.

– Стільки було випадків, як ви кажете, нових "днів народження", стільки разів вас Бог охороняв. Навіщо вам знову ризикувати? Адреналіну вам не вистачає? Що ви шукаєте?

– Де? Я закінчив свою професійну кар'єру.

– Але знову ребра зламані. Закінчили кар'єру, а ребра продовжуєте ламати?

– Відповідь у мене одна. У кожної людини своя швидкість, щоб їхати і жити. У когось 40, у когось 80, у когось 150. Головне – не нашкодити нікому. Для мене життя незатребуваним, без ризику... Виправданого ризику! Поганий ризик – це каліка або самогубець. Без драйву – це не життя. Не кажу, що ми наркомани тощо...

– Можна не так небезпечно цей адреналін отримувати? (Усміхаючись). Наркотики і алкоголь безпечніші, ніж те, чим ви займаєтеся.

– Послухайте, ось я закінчив автогонки, а паралельно їздив по ветеранах гігантський слалом на гірських лижах. Теж дуже небезпечно. У машині ти хоч у каркасі. А якщо ламаєшся на лижах, тим більше у віці... Питання не в цьому. Як вам пояснити? Дружина і мої близькі сварять: чого ти все про гонки? Відповідь дуже проста: подолай себе. Не знаю, чи правильний я. Напевно, неправильний. Якби був як всі і жив за законами нашої нації – ні, не нації, я українець, а за походженням єврей, – може, був би багатший. Усі читають моє резюме: Гірничий інститут, автогонщик. Кажуть: оце єврей, так? Не може бути! (Крутить пальцем біля скроні, усміхається). Подолати себе, подолати свій страх і жити в злагоді зі самим собою. Розповім одну історію, яка трапилася за Союзу. Після однієї з найтяжчих аварій, уже в професіоналах, я не міг підійти до гоночної машини. Трусяться руки, [пульс] 110, із мене все ллється. Мені подобалася психолог команди. Я потім дізнався, що вона була капітаном. (Зображує погони).

(Усміхаючись). Вона вас і завербувала.

– Ні, не завербувала. За неї змагалася вся збірна! Вона мені каже: "Я думала, ти мужик. А ти ганчірка, не можеш себе побороти". І тоді ми з напарником дали результат на швидкісному! Форос, Байдарські ворота, де дача Михайла Сергійовича [Горбачова]. Той результат потім побив тільки інший мій напарник, Олександр Салюк – молодший. Я обожнюю в житті робити щось нове, долати те, чого інші бояться. Це не виклик, не хизування. Це просто стан душі. Інакше я не був би таким. А чому я поліз у телевізор? Не знаєте?

– До речі, про телевізор. Останнім часом ви ведете програму на одному з телеканалів, у якої дуже високі рейтинги. Я з деякими колегами-журналістами говорила про вас як про ведучого...

– Ненавидять?

– Переважно кажуть: "Він там розмовляє з манекенами, з картонними фігурами [Юлії] Тимошенко, [Петра] Порошенка, [Олега] Ляшка, причому навіть сперечається з ними. Це ж чистий дурдом, божевілля! Але водночас хочеться додивитися до кінця, чим закінчиться!" Вас часто називають божевільним?

– Мене називали божевільним завжди. Називали, коли я став багатим. Усі "червоні" директори заводів говорили: пастеризоване пиво в Україні не піде, баночки, cans, не підуть. А я збудував перший у СРСР банковий завод, із чистого поля. Я зробив A2B (онлайн-платформа для вантажоперевізників. ред.), якого не бере весь наш політикум, наша влада. Це унікальний прилад, який визнав Uber, визнали Южаніна (голова комітету Верховної Ради з питань податкової та митної політики Ніна Южаніна. ред.) і Продан (депутат Верховної Ради, голова Всеукраїнського об'єднання малого і середнього бізнесу Оксана Продан. ред.). Він просто покладе край крадіжкам. Як вам сказати? Правильний затяжний стрибок із дітородного органу в могилу? Прийшов вчасно, ноги на диван – і все? У мене унікальна сім'я, вона все розуміє, коли мене можна попросити натягнути повідець, а коли не можна. Мене не можна змусити. Мені потрібно робити те, що випереджає все, і те, чого не може зробити ніхто. Так було і з Ющенком (президент України у 2005–2010 роках Віктор Ющенко. ред.). Так було дуже багато разів у моменти, коли думати ніколи. Коли-небудь ми з Третьяковим (Олександр Третьяков, у 2004 році – заступник керівника виборчого штабу Ющенка. ред.) розповімо, як ми його вивозили.

– Ющенко?

– Так. Можете уявити мою ніч? Порошенко (Петро Порошенко, у 2004 році – заступник керівника штабу коаліції "Сила народу". – ред.) та Зінченко (Олександр Зінченко, у 2004 році – керівник виборчого штабу Ющенка. ред.) вимагають, щоб він їхав на мітинг.

– Це коли його отруїли і ви його у Відень вивозили?

– Так, у лікарні. 5 листопада (насправді Ющенку стало погано у ніч із 5 на 6 вересня 2004 року. ред.). У Львові стоїть 300-тисячна демонстрація. Кричать: "Шеф, усе пропало!". Я виходжу, питаю: "Що пропало?" Усі вже говорять – відспівувати. Лікарі сказали: 22-й укол морфію – і кінець свідомості, мозок не відновиться. Я, начальник безпеки, залишаюся сам із цим випробуванням. Глуха ніч, я сам.

– А де були рідні Віктора Андрійовича?

– Катерина Михайлівна пішла з держохороною. Я мав якось вирішувати.

– Він у цей час був у реанімації?

– Ну, а де ж? У палаті. Не буду далі розповідати. Просто я зрозумів просту річ. Я не активіст синагоги, я туди не ходжу. Мій брат туди ходить, як на роботу. Я живу за правилами. Але тоді я став на коліна.

– Перед його ліжком?

– Я вже не пам'ятаю, де ліжко було. Став. (Здіймає руки до стелі). Мені треба було знайти сили попросити в Бога: "Господи, не заради мене". Хоча єврею – начальникові охорони – ніхто б не пробачив привезеного під пахвою трупа лідера нації.

– Того дня, коли його отруїли, ви його не охороняли?

(Махає рукою). То був єдиний раз, коли мене відсторонили.

– Чому? Хто вас усунув?

– Без пояснень. Президент відсторонив.

– "Президент" – це Ющенко?

– Так. Усунув. Хоча я два рази не виконав наказів. Часто кажуть: "От, не вберіг". Це неправда! Я робив усе. Я рік жив грибною людиною. Ходив за ним завжди і скрізь. Тієї ночі, про яку я розповідаю, ми пішли на операцію, якої не було в штатному протоколі цивільного лікування. Допомогла військово-польова медицина. Я кивнув, я дав згоду. За це рішення я би відповідав за австрійськими законами. А там – тариф за таке. Я не родич. Але треба було вирішувати. Так ось це ще один мій "день народження". Мені не важливо, зрадив він мене чи не зрадив. Фу-ух. Як би закінчити цей анекдот про життя, про перегони, про все?

– Раніше ви завжди називали Віктора Ющенка своїм другом. Він і сьогодні ваш друг?

(Пауза). Зрозуміти завжди важче, ніж пробачити. Є пісня така, знаєте? Не можна перекреслити все. Я був абсолютно благополучний. Як і багато хто. Як Порошенко, Жванія (Давид Жванія, у 2004 році – заступник керівника штабу блоку "Наша Україна". ред.). Але хто за чим ішов? Хто з олігархів другого ряду – за тим, щоб вийти в перший. Я йшов за країну, у яку прийдуть інвестиції. За країну, якою можна пишатися. Це в мене зі спорту. Я трохи романтик-ідеаліст.

– Де зараз, до речі, Давид Жванія, якого ви згадали?

– Дуже рідко бачуся. Напевно, півроку тому випадково зустрів у ресторані.

– У Києві? Значить, не виїхав?

– Так. Не знаю, де він зараз. Не контактує ні з ким. Узагалі все, що залишилося від них... Я, до речі, не входив до числа "любих друзів".

– Ображаєтеся, коли вас називають так?

– На хворих не ображаються. Мене дико дратує, що часто в цьому житті судять люди, які не зробили ні-чо-го. Жодного робочого місця не створили, жодного кіоску. Ні слова про будки!

(Усміхаються).

Люди, які не врятували нічийого життя. Не виграли змагань. Знаєте, коли все-таки найголовніший день народження? Не тільки в мене, але і в Ющенка теж? 27 листопада 2004 року, коли вдалося переконати Януковича (Віктор Янукович, у 2004 році – кандидат у президенти України. ред.). У нього бойовиків було більше, ніж у мене і в Жванії. Спортсменів, скажімо так. Тоді за один стіл сіли Ющенко, Кучма (президент України в 19942005 роках Леонід Кучма. – ред.), покійний Плющ (у 2004 році – народний депутат від "Нашої України" Іван Плющ. ред.) і Литвин (у 2004 році – спікер Верховної Ради Володимир Литвин. ред.).

– Ви були присутні під час цієї розмови?

– Ми були, скільки дозволяв протокол. Ця розмова зупинила війська, які стояли на Нивках.

– Янукович ламав ручку?

– Це після другого Майдану. Під час того не пам'ятаю, щоб він ламав ручку. Він пішов тоді гідно. Чомусь про це всі забули. І без регулярних військ у нього було десь 900 бійців, шахтарів, бандитів. Називайте як хочете. Людей озброєних і неозброєних, які могли зробити біду. Я йому сказав одну фразу: "Влада приходить і йде. Бог один. Яка б не була влада, трьох пострілів, одного людського життя вистачить, щоб уже ніхто не зрозумів, хто правий, хто винен. А крайнім будете ви". Тому я дуже стримано даю оцінки судилищу над ним. Не суду, а судилищу. Я хочу бачити європейський суд, де дають говорити із двох сторін і де буде, нарешті, правда. Я сміливо про це кажу. Так ось ваше запитання про дні народження застало мене зненацька. Але безкровний Майдан – це день народження. Це щастя. Коли мені здається, що зовсім уже вимкнене світло і кров не гаряча, я всоте знову почну спочатку... Напевно, тому мені в кайф жити, діставати задоволення.

– Євгене Альфредовичу, ви часто здійснюєте епатажні вчинки й робите епатажні заяви, які розбурхують суспільство...

– Розділімо вчинки і епатажні.

– А як їх розділяти?

– Я не лижу тарілки, як один лизоблюд. Не роблю заяв грізним голосом. Сьогодні (програма вийшла в ефір 13 березня. ред.) Ляшко мене вбив, мій кумир. Раптом він пройнявся любов'ю до ветеранів Великої Вітчизняної війни. Яка там йому надійшла команда?

– Думаєте, нещиро?

(Іронічно посміхається). "Згадала баба, як дівкою була". Є коло політиків і телеведучих, які говорять те, що думають. Постійно. Вони такі, як стрижень. Кажуть свою правду. І люди їм вірять. Я розумію, що дратую багатьох професійних телеведучих. Хочу їм відповісти. Відповідь проста, як у професійному спорті. Рейтинг! Причину давно проаналізовано. Якось ввечері зателефонував Леонід Данилович. Я хотів робити нову програму, "Гараж". Він сказав мені: "До тебе піду, до інших не піду". Знаєте, чим я відрізняюся від інших телеведучих? Я люблю красивих жінок і хлопчиків, мені дуже подобається, що тут (на каналі "112 Україна". ред.), і на NewsOne з'явилися розумні ведучі. Але, буває, така Мальвіна запитає (говорить фальцетом): "Вам не страшно їхати в стрибку 170?"

Я кажу: "Не бояться тільки ідіоти". У кожної людини має бути бекграунд, якісь вчинки зі свого життя, які він може навести як приклад. А найголовніше – він має бути чесним! Там, із того боку камери, сидять не лохи і не терпіли. Там сидять люди, які через обставини, ну, не злетіли. У мене були батьки ось такі (стискає кулаки), які мене палицею вчили. Англійська, математика, професійний спорт. Тренування щодня. У них була можливість у Радянському Союзі. Дідусь, тато. Я їм безмежно вдячний. А багатьох життя поламало. Так вони, що, шансів не повинні мати? Я зараз беру на роботу водіями бійців АТО. Ви навіть не розумієте, яка це проблема і трагедія. І для суспільства, і для самих цих людей. А цим – навпіл? Що вони сьогодні обговорювали? Що ми "здобули"? За що відчайдушно голосували? Що сказав [президент США Дональд] Трамп? Або Клімкін (міністр закордонних справ України Павло Клімкін. ред.)? Йому логопеда хтось купить або перекладача?

– Повернімося до того, про що ми говорили, Євгене Альфредовичу. Ближче до справи – ближче до тіла, як говорять.

– Гаразд.

– Щодо ваших епатажних вчинків. Уся країна пам'ятає, коли ви...

– ...віддав медалі?

– Ні, коли присвятили президенту Ющенку процес, який мені завжди здавався інтимним – обрізання, як ви сказали, "товариша". Ви тоді публічно, на всю країну, сказали, що присвячуєте...

(Роздратовано). Це неправда!

– Ну як же?!

– Я коротко розповім. 21 листопада 2004 року, другий тур. Мені як начальнику безпеки з усіх боків прийшла інформація: буде беззаконня вночі, нас будуть кінчати. На Боричевому Току, у нашому штабі, – паніка. Не буду називати прізвищ.

– Так називайте, чого вже!

– Багато хто зараз великі. Плачуть. Я кажу: "Та заспокойтеся, ви знали, у що грали. Помрімо ж хоч пацанами. Ви чого? Ви ж кричали, що народ за нами. Поводьтеся гідно! Соромно навіть перед тими, хто нас кінчає, як би ви їх не називали". Мені все було зрозуміло. Дружині і вдома не скажу. Зустрівся з братом. Оскільки я весь час грав у дурилку з усіма спецслужбами, змушував їх бігати за мною по колу, з моєю маленькою армією і Віктором Андрійовичем під пахвою, то я сказав йому: "Ігоре, мене кінчать першим". Він каже: "Пішли". І він мене завів у синагогу Бродського! (Кидає на стіл ручку). Заготівлею це бути не могло. Відкриває рабин Тору на 247-й сторінці і каже: "Станеться диво. Ви переможете. Але для цього треба укласти контракт". Я запитую єврейською народною звичкою: "Скільки бабок?" Він мені: "Ні, ти укладеш контракт із Богом". – "Який? Де підписувати?". Рабин говорить: "Обрізання зробиш". Я зробив. І все – ми перемогли. Ейфорія. Потім мене знімають. Ні за що. Зраджують. Мене, виявляється, продали Єнакіївському (імовірно, йдеться про бізнесмена Юрія Іванющенка. ред.). Кажуть, за 10 мільйонів.

– Хто конкретно зрадив, знаєте?

– Кажуть, "Брат-2".

– Хто це?

– Ну, у багатьох є брати.

– Чий брат?

– А хто вирішував призначати і знімати? (Піднімає очі вгору).

– Брат Віктора Андрійовича?

– Так, так кажуть. Але мені воно не цікаво. Хіба це має зворотний хід? Питання до Віктора Андрійовича, як брат міг підштовхнути до такого рішення. Мало того, що я був одним із найкращих міністрів. Я його кровник. Я пробачив усе. Але депресія була. Пережити таке, утратити величезний бізнес... Ми були як Sandora, яку Pepsi купила за $800 млн.

– Що ви вкладаєте у слово "кровник"?

– Нормальні чоловіки мають на увазі, що ті, хто безпосередньо врятував тобі життя колись, у прямому чи переносному сенсі, для тебе є... Як це? Я не сильний у релігіях... "Номер один" людина, якій ти маєш усе зробити, захистити, допомогти. Він – причина продовження твого життя. Ти вже не живий, живеш у кредит. Але не в цьому справа. Тут приходить мій брат. І говорить (показує на годинник): "Альо, ти дав слово в синагозі, що протягом року..."

– Ви ж ЗМІ потім розповіли...

– Дослухайте, великі слова сказав мій брат. Я йому кажу: "Яке обрізання? Мене зрадили! Мене помножили на нуль за те, що я поклав майно, честь, ніс свій борг як "безпечник", був нормальним міністром, не тирив, а закривав Юлі дірки в бюджеті, робив нові проекти". А він вимовив фразу, і я тоді настільки... Як об землю вдарили. "Женю, ти давав слово не Ющенку, ти давав слово Богу. Іди". Я пішов. Чик. Правда, сказав рабину: "Я буду їсти свинину". Але не їм! (Сміється). Чому це стало таким надбанням?

– Тому що ви самі розповіли журналістам!

– Знаєте, що сталося? Мені дали безплатне крісло в синагозі. У нас у синагозі за вхід, вихід, підхід до прапора – платять. (Сміється). А тут дали іменне місце Євгенові Червоненку. А, ні, я ж там Самсон. Коротше, закрили цю тему з обрізанням, уже нецікаво.

– Їдемо далі! Чи правда, що ви вчилися в одній школі в Дніпрі з [мільярдером] Віктором Пінчуком?

– У сусідній. Ми були в одній компанії. Я навчався в тій самій школі, що Щербицький (син першого секретаря ЦК КПУ в 1972–1989 роках Володимира Щербицького Валерій. ред.), Цинев (заступник голови КДБ СРСР у 1982–1985 роках Георгій Цинев. ред.), Шифрін (мільярдер Едуард Шифрін. ред.). У нас була спецшкола №23. Школа "золотої молоді", у хорошому сенсі.

– Яким ви пам'ятаєте Пінчука в той час?

– Дуже правильним.

– Я так розумію, у вас там були різні історії, дебоширські зокрема?

– Усе, що не закінчується вироком, залишається на нашій совісті. (Усміхається). Ми були правильні. Робили "капусники". Не ображали жінок, захищали їх. Ми були веселі, нас знали в усьому місті. Поважали.

– Прізвиська у вас були?

– Я – Червонець за життя.

– А в нього?

– Пінчук був Пінчук. Вітя.

– Могли тоді подумати, що він стане одним із найбагатших і найвпливовіших людей в Україні?

– Не замислювався над цим. Шифрін теж не найбідніший. Ми всі прагнули вирватися з того, що називалося "п'ятою графою". Ми бачили на прикладі наших батьків. Наскільки вони були працьовиті й талановиті, і як їх гнобили, не давали злетіти. Ми давали собі слово, кожен по-своєму, іти вперед. Кожен обрав свій шлях. Одні тоді йшли цеховиками. Шифрін пішов на завод. Я пішов у професійний спорт, зробив там гроші, а потім це перейшло в бізнес. Не скажу, що ми гірші представники свого покоління.

– Хто, по-вашому, найсміливіший український олігарх? Ви ж майже всіх добре знаєте.

(Задумався). Сміливий? Тут ви мене, звичайно, роздвоїли. Два кандидати.

– Так?

– За історією хвороби – Рінат Ахметов. За зухвалістю, за несподіваним рішенням і тому що птах Фенікс – [Ігор] Коломойський. Це його геніальний вислів: "Життя – це супермаркет, бери що хочеш, тільки пам'ятай: каса попереду". Кожен із тих, хто вершить долі, когось милує, когось судить, у позиції або в опозиції бреше народу, має в парламенті, там, за картавим (імовірно, ідеться про спікера Ради Андрія Парубія. ред.), повісити великий транспарант [із цією фразою].

– Чому Ахметов – сміливий?

– Ми всі пройшли в житті свої двори. Чому я боюся часу безвладдя? 90-ті – непрості часи. У кожного є час, який треба закрити в шафі. Але – виживали. Я один у Львові не платив (НЕРОЗБІРЛИВО). Один.

– Були історії, які ілюструють сміливість?

– Знаєте, у чому найбільша сміливість? Сказати президенту правду. Ось це – найвища сміливість. Сказати людям, які в ейфорії, які після Мальдів думають, що тут ідуть реформи, що він усе правильно робить і всіх обманув. Звернутися до президента і сказати: якщо ти вважаєш, що справа Рубана–Савченко – це передбачення виправдання можливих терактів із загибеллю людей, щоб скасувати вибори, то не можна цього робити. Каса попереду.

– Хто найбільш жадібний український олігарх?

– Я вам що, суддя? Жадібність... Я не суддя. Там Бог є, він не фраєр, він усе бачить. Жадібність породжує бідність, раз. А по-друге, я ніколи не розумів, навіщо потрібні гроші, щоб над ними сидіти. Дідусь заробляє, діти витрачають, онуки жебраки. Гроші для мене – це елемент свободи. Щоб я міг реалізувати свої проекти. Я одні перегони закінчив, а зараз з одним москалем, "агресором", хочемо брати участь у чемпіонаті світу на човнах. Але в мене вдома багато шабель, боюся, щоб дружина не відрізала голову або що-небудь.

– Як ви думаєте, [мільярдер] Дмитро Фірташ повернеться в Україну?

– Чесно? Я йому радив кілька разів давно. Я вважаю, для нього це вихід. Це ризик, але... Важко судити про його долю. Він потрапив під якусь роздачу. Не знаю, що він справді накоїв, а чого не накоїв. Але, думаю, це не найстрашніший Чахлик Невмирущий у нашій сучасній історії.

– Ви з ним спілкуєтеся зараз?

– Дуже рідко. Зустрілися на лижах випадково.

– Про що говорили?

– Він – мужній чоловік. Увесь сивий. Він багато пережив. Те, що я почув під час розмови, заслуговує величезної поваги.

– Він пригнічений?

– Він цього не показує нікому. Якщо розкинути мізками й спробувати залізти в його шкуру, то... По суті, цю владу і президента Порошенка породив він.

– На кого він ображений найбільше?

– На свою помилку.

– Яку?

– Що зробив вибір між [Віталієм] Кличком і Порошенком на користь Порошенка.

– На наступні парламентські вибори ви з ким підете?

– Із правдою. І не факт, що піду.

– Як буде називатися ця "правда"? Із [Євгеном] Мураєвим і [Вадимом] Рабіновичем (лідери політичної партії "За життя". – ред.) підете?

– Є запитання.

– Які?

– Із Женею ми ідеологічно повністю розуміємо один одного. Але я не готовий говорити, що я піду з цією партією.

– Вони вам пропонували?

– Не коментую, хто і що мені пропонує. Хочете чесно?

– Тільки чесно! Ви обіцяли.

– Будуть же розбирати по полицях в різних місцях. У мене немає такої самоцілі. Я скрізь був. Немає мети прийти в парламент і стати тіньовим кардиналом і, як дехто зараз, грати в українську гру. (Зображує бринькання на музичному інструменті). У мене великий пробіг. Два "дні народження", крім спорту.

Одного разу моєму керівнику і моїй дружині оголосили, що мені залишилося жити три місяці, що в мене атипове запалення легенів, і лікарі у Швейцарії не знають ліків. Урятували американці. А вдруге – на сьомій швидкісній ділянці 2013 року в місті Слівен за сорокаградусної спеки ляснув мене інфаркт. Лікарі його не помітили. Я на швидкості знеболив себе сам. (Зображує укол у груди). Урятувало мене те, що я не помер уночі, після гонки. Це потім сказав нобелівський лауреат, який мені "мотор" ремонтував. Я випив пляшку віскі. Чому я її випив? Я ніколи з горла не п'ю. Мені було погано. Я стою на поромі, ми їдемо на "Ялта-ралі". Моє останнє. Ми його виграли, стали переможцями Кубка Європи. Машини завантажили. Місячна ніч. А мені погано. Дивлюся – Duty Free на кораблі. Кажу Колі, він мені як названий син: "А ну-но, принеси мені пляшку віскі". Приносить. І щось це віскі зайшло в мене як у суху землю. Може, це нікого не цікавить, але я багато в чому вбачаю знаки, що я правильно живу. Мені Бог дарував стільки шансів вижити. Скажу вам, бо давно вас знаю, ще за каналом "Інтер", і з Дімою спілкуюся: "Господи, дякую тобі, що за мої вчинки, не такі, як у всіх, але чесні, даруєш мені право на таке блатування в моєму житті. І на те, що я курю".

– Євгене Альфредовичу, вам 58 років. Для політика – лише 58. Ви людина справи. Ви явно хочете й можете працювати. Нещодавно був конкурс на губернатора Одеської області, і ви засмутилися, коли не виграли.

– (Кривиться).

– Є така посада або сфера відповідальності, яку вам може запропонувати кандидат у президенти або лідер партії за те, щоб ви його підтримали? Де ви себе бачите?

– Я не рвався до влади. Категорично. Завжди прекрасно відчував час попереду інших. Сьогодні не можна красти. Кажуть: ось, він ішов... Я хотів після грузина (імовірно, йдеться про голову Одеської ОДА в 2015–2016 роках Михайла Саакашвілі. ред.) показати, що наші менеджери – не дебіли і вміють. Що за брехнею є межа правди. Засмучений був тому, що трьох не найгірших у країні губернаторів, мене, Горбаля (голова Львівської ОДА 2010 року Василь Горбаль. ред.) і Чижмаря (голова Тернопільської ОДА в 2007–2010 роках Юрій Чижмар. ред.), змили заздалегідь. Це все було задумано. Брудно було. Щодо вашого запитання і щоб закінчити наше катання по колу...

– ...це гонки!..

– ...мені не цікавий парламент. Я самодостатня людина.

– А виконавча влада? Яке міністерство?

– Ось запитання: навіщо туди йти? Тирити? Я не хочу. Світ прозорий. Ви не розумієте, що зараз почалося в Англії, куди тікали всі росіяни й частина наших. Це привіт Махніцькому (в.о. генпрокурора України 2014 року Олег Махніцький. ред.) зі "Свободи", тим, у кого там будинки дуже гарні.

– У нього будинок у Лондоні?

– Кажуть, так. Ріелтор моїх друзів каже. Показували мені. Але мене хвилює інше. Ці всі, що вміють жити, думали: Англія не запитує, звідки.

– Там ухвалили закон, що можуть конфіскувати на користь держави.

– Так, для "пепів". Politically exposed persons. Уведено закон, що без жодного рішення суду заарештовують. І доводь до кінця століття. Інакше – на користь держави. Починаючи з $50 тис. У всіх у них є сенс. Ось, сьогодні Англія з Росією воює за отруєного розвідника. Сенс зокрема і в санкціях. "Ці росіяни десь натирили. Так ми краще використаємо ці гроші на боротьбу з мафією, на демократію, на поліпшення життя людей". Що робимо ми в цьому плані? Нічого. У нас усе позбавлене сенсу.

– Яка посада вам цікава?

– Олесю, дайте ж підвести. У мене немає мети повернутися. Я був на всіх посадах. Навіть два тижні побув віце-прем'єром із Євро 2012. Потім це скосили до Нацагентства. Я робив це агентство за свої гроші. Потім мене здали. Причому не Юля і не Турчинов (у 2008 році – перший віце-прем'єр Олександр Турчинов. ред.), а зі спини, свої. Так було треба Васюнику (у 2008 році – віце-прем'єр із гуманітарних питань Іван Васюник. ред.). Ну, гаразд. Є сьогодні два шляхи. Перший – відвалив подалі від цієї країни і займаюся своїми справами. Кайфую.

– Але це, судячи з усього, не ваш шлях!

– Не мій. Другий. Якщо ця країна захоче вижити, людина, яка прийде, скаже: "Альо, пацани, домовляємося на два роки про святі правила. Понятійні. Нехай ми будемо клоунами, але не будемо красти, як ці. Будемо рубати по живому, але будемо все пояснювати. І народ нас потім буде пам'ятати". А ці домовляються, хто буде головою Нацбанку, хто – омбудсменом або головою Рахункової палати. У мене Рахункова палата викликає асоціації – овець рахують.

– Нещодавно ви заявляли, що можете підтримати Юлію Тимошенко як кандидата в президенти.

– Я заявляю одне і те саме: технічний уряд. Має прийти лідер країни, який плюне на прапори всіх кольорів, збере професійних, порядних і патріотичних людей.

– Хто ці люди?

– У кожній галузі є свої.

– А хто збере? Лідер хто? Ім'я?

– Життя покаже. Витягаєте, щоб я сказав, хто на стартовій позиції, як у гонках?

– До вас уже приходили з різних партій, що пропонували?

– Краще б красиві дівчата приходили.

– Приходили некрасиві, я зрозуміла.

(Усміхаються).

– Безумовно, на стартовій позиції майбутньої гонки Юлія Володимирівна. Має всі шанси. Розумію, що зараз на неї почнуть лити з величезних бадей, як у бані, усе що було, чого не було і всяку нісенітницю. Я дуже хочу, щоб ці вибори були чесними. Дуже не хочу, щоб було застосовано прийомчики, як той, що розслідується в Англії. Фізичне знищення. Був уже прецедент у нашій історії виборів. Це останній захід. Мають прийти не нові обличчя, хоча нехай приходять і нові, але професійні. Їм уже не стирити. У них на пенсію є. Їм потрібна вулиця, розумієте? Можу відповісти за себе. Мені в майбутньому цікаво те, на що я витратив життя. Логістика і транзитна історія України. Я розбираюся в багато чому. Ну, буду там, де треба. Мені не сподобається? Скажу: хлопці, без мене. Але сьогодні – жах, свавілля, знущання. Іде найстрашніше. Ні в блатному, ні в політичному, ні в цивілізованому світі криваві гроші, які влада наживає на війні... І цей попкорн... Я хворів на грип і подивився цей попкорн. Благаю: не дивіться цих "експертів", телеведучих. Дивіться людей, які хоч щось зробили.

– Як же не дивитися? Адже тоді глядачі і вас не зможуть побачити? Ви ж теж на цих каналах?

– Я маю на увазі інших. Виходить – ну що він розуміє? Коментує, чому Трамп змінив Тіллерсона (держсекретар США Рекс Тіллерсон. ред.). Так, Трамп виконав свої передвиборчі обіцянки! Головне – бізнес його на руках тримати буде до неба. Їм плювати, що говорять навколо. Бо всі політики у підсумку – на утриманні бізнесу. Де б то не було.

– У мене запитання про емоції.

– Будь ласка.

– Часто спостерігаю на ток-шоу: коли ви входите в якийсь особливий стан, дуже сильно заводитесь, у вас на очах з'являються сльози. Чоловік може собі дозволити сльози на публіці?

– Почну з кінця. Плачуть тільки сильні чоловіки. Перевірено неодноразово. Сльози – не від плачу. Я часто ходжу в темних окулярах. 20 років у ралі. Гонки в Європі йшли ночами в основному. У мене стовідсотковий зір. Запитайте мою мисливську команду. Я снайпер. Але від яскравого світла втомлюються м'язи й починають діяти залози, з очей тече. Але я сентиментальний.

– Часто плачете?

– (Крутить головою).

– Що вас може зворушити, щоб сльози з'явилися?

– Якби я частіше плакав, не стримувався, не було б інфаркту. Що може зворушити? Або велике щастя або велика підлість.

– Коли останній раз таке було?

– Ох, не пам'ятаю. Дивився якийсь фільм американський, і мене підкорили людська сміливість і благородство. Оскільки вже ми з Америки всі ЦУ дістаємо, мені здається, треба частіше дивитися фільми. Бо те, що відбувається з нами, настільки смішно. Ось зараз цирк із цим Рубаном (глава "Офіцерського корпусу" Володимир Рубан, затриманий за підозрою в підготовці терактів. ред.)... Подивіться "Падіння Олімпу" або "Убити президента". Має працювати система.

(Усміхаючись). Радимо подивитися!

– Хочу сказати одне: здаватися й бути – дві великі різниці. Я себе вважаю дуже справжнім. Успішний я чи ні – не знаю. Але – справжній. Якщо я сказав "ти друг", то мій телефон відповість тобі незалежно від всього і від твоєї посади. Запитайте в українському політикумі, чи багато хто цим страждає.

– Спасибі, Євгене Альфредовичу!

– Вам спасибі!

Подарунок був не випадковим? Справу про загибель помічника Залужного передано до суду

четвер, 18 квітень 2024, 18:30

Справу про загибель Геннадія Частякова, помічника колишнього головнокомандувача ЗСУ, передали до суду. Про це повідомляє пресслужба Державного бюро розслідувань, передають Патріоти України. Перед судом постане офіцер з апарату помічників головнокоманд...

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...