Хіти тижня. У Путіна в ГРУ чимало ідіотів: Стало відомо, на чому прокололися російські агенти у США

Зламати сервер - це одне. А от замести сліди росіяни так і не змогли, скоївши чимало примітивних помилок.

ГРУшники розплачувалися біткойнами. Фото: соцмережі.

13 липня Мін'юст США пред'явив офіційні звинувачення 12 співробітникам ГРУ РФ у справі про втручання Росії у вибори президента США в 2016 році. Головне, що обговорювалося після оприлюднення документа з обвинуваченням - згадки про те, як російські розвідники зберігали свою анонімність за допомогою платежів з використанням біткойнів, передають Патріоти України.

Щоб приховати їх зв'язок з Росією і російським урядом, Змовники (так називають групу в документі - прим. ред.) використовували підроблені особистості і виготовляли підроблені документи для своїх особистостей. Щоб уникнути подальшого виявлення, Змовники використовували мережу комп'ютерів по всьому світу, включаючи США, і платили за цю інфраструктуру за допомогою криптовалюти.
Група розвідників вдавалася до різних мір безпеки, щоб уникнути виявлення. Після того, як вони через фішинговий лист отримали доступ до комп'ютера співробітника Демократичної партії США, вони встановили на нього програму для стеження і зняття скріншотів екрану і пересилали на орендований сервер в Арізоні - але пізніше стали використовувати проксі-сервер за кордоном, щоб приховати зв'язок між зламаним комп'ютером і своїм сервером. Для публікації вкрадених документів Демпартії розвідники зареєстрували домен dcleaks.com (спочатку вони намагалися зареєструвати electionleaks.com, але чомусь відмовилися від цієї ідеї) через румунський сервіс, який дозволяє приховати особу власника домену.
За оренду домену розвідники розплатилися за допомогою криптовалюти з біткойн-гаманця, прив'язаного до пошти dirbinsaabol@mail.com. Крім того, біткойнами вони розплатилися і за хостинг-сервер в Малайзії. За даними звинувачення, всього група спробувала відмити (тобто приховати джерело коштів) близько 95 тисяч доларів.
Учасники угруповання дотримувалися деяких заходів безпеки: наприклад, спочатку криптовалюта була куплена на біржі, де були можливі peer-to-peer перекази, під час яких сама біржа не отримувала даних, звідки і куди йдуть гроші. Крім того, деякі біткоіни були отримані через Майнінг, тобто повністю анонімно. Однак виявилося, що пошта dirbinsaabol@mail.com використовувалася ними і в сервісі скорочення посилань, через який один з учасників групи пропустив посилання в первісному фішинговому листі.
Той факт, що блокчейн зберігає в собі всі зроблені транзакції, дозволив слідчим у всіх подробицях вивчити зв'язки між ними - і зробити відповідні висновки, пише The New York Times. І хоча біткойни дають певну ступінь анонімності, через складність операції і велику кількість учасників було важко не допустити певних помилок, які і привели до деанонімізації, пише TechCrunch.
Були й інші проколи: наприклад, Твіттер-аккаунт @dcleaks_ був зареєстрований з того ж комп'ютера, що і @BaltimoreIsWhr. Останній використовувався в 2016 році для закликів до протестів чорношкірого населення проти Клінтон зі слоганом «Blacks against Hillary».
Після того, як 14 червня 2016 року фахівці повідомили про злом Демпартії США, розвідники створили вигадану особистість Guccifer 2.0, яка взяла відповідальність за атаку - він представлявся хакером з Румунії. Перед тим, як Guccifer 2.0 опублікував своє перше звернення, розвідники через розташований в Москві сервер шукали в інтернеті кілька англійських фраз (в тому числі переклад фрази «широко відомий»), які увійшли в обіг Guccifer 2.0. Крім цього, аккаунт Guccifer_2 в Твіттері був зареєстрований розвідниками через VPN-сервер, за оренду якого вони також розплатилися біткойнами.


Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...