Кількість смертей від ботулізму зростає. Сироватка офіційно відстуня. Єдиний порятунок - завезти її контрабандою, якщо встигнете (відео)

Мінохорони здоров’я складає статистику: 62 хворих і вже 9 смертей.

Дожилися: сироватку від ботулізму везуть як гуманітарку, але хворі самі її купують (відео)

До лікарень продовжують потрапляти хворі на ботулізм. У реанімацію інфекційної лікарні у Запоріжжі за один день привезли одразу трьох людей. У всіх діагностували ботулізм – смертельно небезпечну хворобу, що ось вже місяць одне за одним косить українців. Пацієнти – у вкрай важкому стані, передають Патріоти України з посиланням на НН.

Головний позаштатний інфекціоніст Запорізької області Ірина Іванова розповідає, що в їх реанімації лежать п'ятеро хворих на ботулізм: «Було двоє, а вчора надійшло три людини. Всі вимагають лікування в реанімаційному відділенні, тому що ніхто не знає, коли настане поразка дихального центру і буде існувати загроза життю людини».

Біля дверей реанімації чергує Віталій – чоловік жінки, що наразі між життям і смертю. Каже, дружина Наталя купила в'яленого ляща у кіоску біля дому. Погано стало вночі – жінка почала просто задихатися. Жінку ввели в штучну кому, під апарат.

У всіх, хто наразі тут, одна і та сама історія – напередодні їли в'ялену рибу. Медики попереджають, її токсини страшенно небезпечні. І виявити у себе ботулізм можна по першим симптомам.

«Слабкість, сухість у роті, запаморочення, хиткість ходи, слідом за цим з'являється двоїння в очах, наявність сітки перед очима», - пояснила інфекціоніст Ірина Іванова.


Де у Запоріжжі купували заражену ботулізмом рибу

У магазині, де пацієнти купували заражену рибу, від камер тікають. Всю рибу після візиту санстанції сховали. Журналістам сертифікат не пред’явили. Кажуть, що документ – у керівництва. Запевняють, що реалізації риби не було.

Та буквально поряд – великі магазини, куди, ймовірно, представникам санслужби заглядати ліньки. Тут на прилавках – просто повно в'яленої риби. Тож купити її в Запоріжжі – не проблема. А ось чого немає, то це – сироватки.

Проблеми із сироваткою проти ботулізму в Україні

Сироватку перестали завозити в Україну ще три роки тому. Тож людям, аби врятувати своїх рідних, доводиться везти її контрабандними шляхами.

Директор Департаменту охорони здоров'я Запорізької ОДА Вікторія Кліменко заявляє, якщо ліки не зареєстровані, це не означає їх відсутність: «Наркотики у нас теж офіційно не продаються, але всі знаходять десь. Тобто люди виходять з ситуацій, привозять».

Віталій визнає: сироватку довелося шукати на чорному ринку. Курс для хворого із ботулізмом складає шість ампул. Кожна коштує близько тисячі гривень.

На запитання про те, як діставали ліки, які не ліцензовані, відповідає: «А є вибір? Супрун палкий привіт».

Уляна Супрун: Сироватку проти ботулізму передають в Україну як гуманітарну допомогу

Як відомо, 7 червня виконувач обов’язків міністра охорони здоров'я Уляна Супрун відмовилася коментувати питання ботулізму. Кореспондент ТСН запитала чиновницю, коли в Україні з'явиться сироватка проти ботулізму. Після цього Супрун почала тікати. Навіть після того, як журналісти її наздогнали, вона відмовилась коментувати ситуацію.

Наступного дня у ефірі «24 Каналу» Супрун заявила, що проблема перш за все полягає у небажанні виробників реєструвати ці лікарські засоби в Україні. Мовляв, малий попит.

«Сироватки переважно закуповуються коштами регіонів. Це не є центральні закупівлі. Але, як вже є попит, і наші регіональні департаменти не закупили їх, або не можуть їх закупити, бо цей лікарський засіб ще не зареєстрували в Україні. То ми вже попросили представників Програми розвитку ООН, щоб вони нам передали як гуманітарну допомогу певну кількість доз, щоб ми вже їх мали в наявності», – розповіла в.о. міністра, додаючи, що Міністерство вже має певну кількість поодиноких доз.

«Ми також внесли до системи державних закупівель, що у 2017 році ми закуповуватимемо на державному рівні не лише сироватки від ботулізму, а також від дифтерії, правця та тих всіх захворювань, з якими Україна стикалася в 2016 році, і відповідна була проблема, бо наші регіони не змогли закупити їх», – пообіцяла Супрун.

У родичів пацієнтів складається враження, що дефіцит сироватки – штучний та комусь вигідний. Це ж набагато прибутковіше – продавати рятівні ампули за 6 тисяч, аніж державі закупити їх просто за копійки.

Двох людей з цієї реанімації вже перевели до стаціонару. Та троє, зокрема і Наталя, і досі – між життям і смертю. Якщо виживуть – їх чекає ще довге і дороговартісне лікування: терапія коштує під двісті тисяч гривень. Тож в разі удачі їм буде кому за це віддячити.


У кращих "скрепних традиціях": Уродженець Чечні програв жорстким нокаутом, але його команда побила переможця (відео)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:42

У Відні, Австрія, відбувся вечір боксу, який завершився грандіозним скандалом, повідомляють Патріоти України. У рингу зійшлися уродженець Росії Мансур Ельсаєв (18−1, 16 КО), який виступає під прапором Австрії, і кубинець Карлос Альберто Ламела (8−3, 5 ...

На гомілках була важка плита: У Німеччині знайшли могилу "зомбі" бронзового століття (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 23:28

Археологи, які ведуть розкопки у Східній Німеччині, виявили могилу віком 4200 років недалеко від Оппіна в Саксонії-Ангальт. У ній був скелет людини, яку вважали зомбі. Ця могила проливає світло на забобони європейців бронзового століття, зазначають Пат...