Кіровоградські селяни знайшли на городі унікальний артефакт і захистили від "чорних археологів" (відео)

Виявилось, що присипаний сміттям і землею великий камінь – одна з найдавніших половецьких баб.

Кіровоградський артефакт. Фото: ТСН.На Кіровоградщині у селі Клинці мешканці в себе на городі знайшли кам'яну статую, яка виявилась унікальним артефактом. Про це йдеться у сюжеті ТСН, передають Патріоти України.

Пам'ятку оглянули вчені і вже з'ясували: вона не тільки одна з найдавніших половецьких баб, бо належить до 11 століття, а ще й суттєво змінює уявлення науковців про те, де простягалося половецьке царство.

Кам'яний ідол може стати однією із найвидатніших археологічних знахідок на території України. "Вона достатньо примітивна. Вона не має ще тих яскравих рис половецьких баб, які експонуються, наприклад, у Дніпропетровському краєзнавчому музеї, але вона разом із тим є унікальною, тому що належить до типу ранніх баб. Вона є однозначно видатним артефактом, її можна віднести до знахідок національного значення", - каже кандидат історичних наук, проректор КДПУ Ірина Козир.

Кам'яна скульптура лежала просто на межі городу, присипана сміттям та землею. Ігор Кірьякулов, який і розглядів у шматку каміння бабу, каже, що попередні власники садиби використовували її як межу – аби відділити свою землю від сусідської. Місцеві краєзнавці в автентичності баби і не сумнівалися. Навколо Клинців є сім курганів і тут знаходять чимало артефактів.

Щоби врятувати від зазіхань чорних археологів, скульптуру перевезли на територію місцевого сільгосппідприємства. Кам'яного ідола помили, причепурили. А фото відправили до Інституту археології - знавцю культури кочових народів. І от отримали відповідь.

"Він привітав усю науково спільноту Кіровоградщини з тим, що вона є справді річчю унікальною. Тому що це час появи половців у степовій частині України. Тобто ця баба фіксує, по суті, проникнення половців на територію України", - заначила Козир.

Дослідження артефакту ще тривають. Тепер, коли вже знають про цінність знахідки - її перевезуть на зберігання до музею археології. У самому ж селі вчені виявили ще чимало обробленого кочовиками каміння, яке також будуть вивчати.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...