Крисін "лише бив" Веремія, а тепер ховається за дитячими спинами: Справа "Шафи" як вирок українському правосуддю

Юрія Крисіна знайшли у дитячій лікарні, де він, як виявилося, у непоганих стосунках із завідувачкою відділення та її чоловіком.

Юрій Крисін у дитячому відділенні Інститута серця в Києві. Фото: Громадське.

На 1 березня призначено розгляд апеляції на вирок Юрію Крисіну, який проходить у справі про вбивство журналіста В’ячеслава Веремія. 23 лютого він не з’явився на засідання суду через те, що перебував у лікарні Інституту серця на обстеженні. Щоправда, тоді розглядався інший епізод - не вбивство журналіста. Вчора ж, 26 лютого, активісти знайшли Крисіна у лікарні, причому – у дитячому відділенні. Відвідувачі принесли йому фруктів, облили зеленкою та наполягали на тому, щоб 1 березня той обов’язково з’явився на засідання, передають Патріоти України із посиланням на Главком.

Сам Крисін стверджує, що не збирався пропускати засідання. Він також переконує, що нікому за перебування у лікарні не платив, нині ж «проходить обстеження, бо займався спортом».

Завідувачка відділення Ірина Аксьонова сказала активістам, що ніколи раніше не бачила Крисіна, але в нього серйозні проблеми з серцем, після чого швиденько втекла. Діалог з журналістомякий попросив прокоментувати, виглядав не менш дивно. На прохання про коментар телефоном Аксьонова заявила, що не може розповідати про стан здоров’я своїх пацієнтів, посилаючись на медичну таємницю. На запитання кореспондента про те, чому вона вирішила, що запитання буде саме про стан здоров’я когось із пацієнтів, лікар відповісти не змогла і вкотре відмовилася давати коментар. Журналісти надіслали офіційний інформаційний запит до Інституту серця і до МОЗ з проханням пояснити, чому дорослий пацієнт опинився в палаті дитячої лікарні. Офіційна відповідь установи поки що в редакцію не надходила.

Волонтер Роман Синіцин на своїй сторінці у Facebook пише, що в той момент, коли активісти зайшли напередодні в палату до Крисіна, чоловік Аксьонової - Максим Івасенко - якраз сидів на ліжку поряд з підозрюваним.

«Ми подумали, що хворий теж, ну особисто я. Хтось подумав, що відвідувач. Але ми тут поперегортали сторінку завідділенням - Аксьонової. І ось в палаті з Крисіним сидів не просто мужик, а... її чоловік», - пише волонтер. Крім того, виявилося, що вони недавно одружилися, і тепер у Аксьонової подвійне прізвище.

Хто такий Крисін

Юрій Крисін на прізвисько «Шкаф» народився і жив у Горлівці (Донецька обл.), десять років тому перебрався до Києва. ЗМІ називають його «тітушководом» та стверджують, що він причетний до організації низки рейдерських захоплень та інших злочинів. Відомим Крисін став через «справу Веремія», яка на особливому рахунку у журналістів.

Справа Веремія

У тому, що мав стосунок до смерті Веремія, Крисін зізнався. Більше того, щиро покаявся, усвідомив, що був неправий та почав активно співпрацювати зі слідством, - принаймні, так кажуть захисники Крисіна.

А от адвокат постраждалої сторони стверджує, що про ефективну співпрацю не йдеться. «Крисін, може, співпрацював зі слідством на початковому етапі у 2014 році. Але я так розумію, йому за це щось пообіцяли», - розказав адвокат родин Небесної сотні Павло Дикань.

Журналіста В’ячеслава Веремія було вбито у ніч проти 19 лютого. В'ячеслав разом із колегою їхали з роботи на таксі додому на лівий берег Києва. На розі Володимирської та Великої Житомирської він помітив озброєних «тітушок» в камуфляжі та масках і намагався їх сфотографувати з машини. Озброєні люди напали на автомобіль, почали його трощити, витягнули водія та пасажирів. Водієві та іншому пасажиру після побиття вдалося втекти, а Веремія з криками (російською) «Кого снимал? Зачем снимал?» сильно побили, після чого вистрелили в нього. Присутні на місці працівники міліції залишалися осторонь та не втручалися в події. Веремія було доправлено до реанімації Київської лікарні швидкої допомоги, проте через втрату крові та травми близько шостої години ранку 19 лютого він помер під час операції.
Похований 21 лютого 2014 за день до свого 34-річчя на Лісовому кладовищі Києва. ОБСЄ назвала вбивство Веремія найгіршим актом насильства проти ЗМІ з грудня 2013 року.

Юрія Крисіна взяли під варту 29 березня 2014 року, однак довго на нарах він не просидів. За півтора місяці після арешту його відпускають під домашній арешт- через «погрози в СІЗО». За даними ЗМІ, погрози виходили з боку його поплічників, яких він «здав» під час перших допитів. Втім, у чотирьох, хоч і рідних стінах Крисін також недовго нудьгував: у серпні 2014-го суддя Шевченківського районного суду Олег Лінник змінив запобіжний захід на «особисте зобов’язання».

Міністр внутрішніх справ Аваков висловив своє обурення, навіть погрожував разом з генпрокурором відкрити проти судді Лінника кримінальне провадження. Погрози залишилися погрозами.

До кінця літа 2014-го Крисіну інкримінувалась особливо тяжка ст.115 КК: «умисне вбивство». Однак пізніше слідство встановило, що рокові постріли у журналіста здійснив не Крисін, а його спільник Джелал Алієв (який, як пишуть ЗМІ, після цих подій втік у «ДНР», де «працював» снайпером. Там і загинув). Сам же «Шкаф» «тільки бив» Веремія, а отже, з підозрюваного у вбивстві перетворився на хулігана, бо ж далі його судили за ч.4 ст.296 КК.

До слова, також у цій справі проходить Армен Саркисян – його ЗМІ називають «авторитетом», який входить до оточення Юри Єнакієвського (екс-нардепа, соратника Януковича Юрія Іванющенка). Саркисяна внесено у базу «Миротворець» за «посередництво у торгівлі підакцизними товарами, член ОПГ, кримінальний авторитет».

Естонія змінює правила навчання для дітей українських біженців: Що треба знати

субота, 20 квітень 2024, 11:58

Влада Естонії ухвалила закон, що дозволяє виключати зі шкіл та дитячих садків дітей українських воєнних біженців, які покинули Естонію, не повідомивши про це навчальний заклад. Про це повідомила пресслужба парламенту країни, передає ERR, передають Пат...

Перевірте список! Які українські прізвища означають, що у ваших жилах тече єврейська кров

субота, 20 квітень 2024, 11:47

Багато українців мають родові імена, які походять від назв інших народів, від євреїв також, передають Патріоти України. На правобережній частині України єврейське населення становило значну частку жителів міст. Як пише у своїй книзі "Сучасні українськ...