Людство очікує злиття з машинами, - Ілон Маск

Засновник Tesla і SpaceX закликав уряди ретельно контролювати штучний інтелект і задуматися про значення і сенс людського життя в світі роботів.

Ілон Маск. Фото: The Verge.

Інженер і винахідник Ілон Маск, засновник Tesla і SpaceX, виступив на Світовому урядовому саміті в Дубаї, де розповів про своє бачення майбутнього. Він назвав приблизні терміни пересаджування людства в безпілотні автомобілі і закликав задуматися над призначенням людини в світі, де її праця будуть виконувати машини. Головне - Маск вважає не тільки можливим, але і найбільш імовірним злиття біологічного мозку з цифровим, пишуть Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

Нижче - основні тези бесіди Маска з міністром у справах Кабінету міністрів ОАЕ Мохаммедом аль-Гергаві, який також очолює "Офіс майбутнього" в країні.

"Без постійного контролю штучний інтелект може бути небезпечний. Потрібно вкрай обережно впроваджувати його і перевіряти, чи не втратили дослідники зв'язку з реальністю. Тому що іноді вони бувають так захоплені масштабом своєї роботи, що не бачать всіх її можливих наслідків. Уряди повинні уважно стежити за ШІ.

Владі слід задуматися над майбутнім транспорту, поширенням електротранспорту, а також машин, які використовують відновлювані джерела енергії. І разом з тим - над зростаючою потребою в електроенергії.

Я дійсно вважаю, що ми можемо готуватися до візитів на Марс, Юпітер і інші планети Сонячної системи, а також, можливо, на інші зоряні системи вже в доступному для огляду майбутньому, наприклад, через 30 років. І це дуже надихає. А електромобілі стануть повсякденною реальністю вже через 10 років.

Я задаюся запитаннями "Для чого я тут?", "У чому значення людського життя?". Чим більш високого рівня свідомості досягне людство, тим краще воно зможе відповісти на ці питання.

Я займаюся безпілотними автомобілями. І я побоююся "глибокого штучного інтелекту", який простягається за межі безпілотних автомобілів. Цей інтелект потужніше найпотужнішого людського мозку і як такий становить небезпеку.

Одним з варіантів майбутнього є злиття біологічного і цифрового інтелекту ... Основне питання - пропускна здатність, швидкість з'єднання між вашим мозком і вашою цифровою копією. Розумієте, комп'ютери можуть комунікувати зі швидкістю трильйон біт в секунду. Людина, що спілкується за допомогою друкування на мобільному пристрої, робить це зі швидкістю 10 біт в секунду ... Можливо, знадобиться вивчити і розвивати відділ мозку, відповідальний за швидкий доступ до цифрових даних. Нам необхідно буде злитися з машинами.

Таке злиття зажадає інтерфейсу, що забезпечує максимальну пропускну здатність ... І таке злиття, можливо, вирішить проблеми контролю (над роботами - ред.) І корисності (людини - ред.).

Злиття людини з машиною - це майбутнє. А найближчий ефект від технологій - це автономні машини. Вони замінять водіїв. Такий процес може зайняти до 20 років, буде швидким і руйнівним, і потім 12-15% зайнятих у всьому світі стануть безробітними. Тому нам потрібно швидко знайти нові ролі, нові заняття для цих людей.

Зрештою, думаю, ми прийдемо до ідеї універсального базового доходу. У нас немає іншого варіанту.

За автоматизацією піде лавина дешевих товарів і послуг, але потрібно зрозуміти, що робити з призначенням людини. Як і яке значення буде мати людина, якщо значення для багатьох нерозривно пов'язане з їх роботою? Якщо твоя робота більше не потрібна, який в тебі сенс? Тому майбутнє представляє для нас серйозне соціальне випробування ".

У Міненерго пояснили, навіщо Росія поновила обстріли енергетичної інфраструктури

неділя, 5 травень 2024, 8:38

Російські загарбники знову почали обстрілювати енергетичну інфраструктуру, що може свідчити про зміну політичної та економічної ситуації. Про це заявив міністр енергетики України Герман Галущенко в етері телеканалу "Ми - Україна". "Чому вони зараз вирі...

Українці мають заплатити податки навіть за ті квартири, які отримали десятки років тому: Названо суми та терміни

неділя, 5 травень 2024, 8:30

В Україні влітку треба платити податки на нерухомість (квартири та будинки). Податок платиться за минулий рік і за площу, яка перевищує 60 квадратів для квартир та 120 квадратів для будинків, передають Патріоти України. Про це йдеться в повідомленні Де...