"Міна вибухнула за п’ять метрів. Всі довкола кричали: тікай! А як, коли ноги перебиті?": Після клінічної смерті герой АТО повертається до життя

Чоловік запевняє, що найкращим реабілітологом для нього є оточення і сім’я.

Олександр Бабченко. Фото: ЗМІ

Віджиматися від підлоги, піднімати важкі гирі та гантелі, плавати у басейні, грати в теніс — усе це для Олександра Бабченка, розвідника із позивним «Бабай», який втратив на фронті ногу, не є проблема. На протезі чоловіку вдається працювати провідним інженером, виховувати дітей, брати участь у різноманітних проектах, займатися спортом, допомагати учасникам АТО і зустрічатися з побратимами. Нещодавно він взяв участь у змаганні «Сила нації», де вкотре довів, що він мужній воїн

Під час спілкування з Олександром одразу виникає запитання, де чоловік, що два дні перебував у комі, пережив клінічну смерть і дивом викараскався, бере стільки сил і наснаги. Він відповідає, що найкращим реабілітологом для нього є оточення і сім’я.

Під час мобілізації потрапив до розвідувальної роти 92-ї окремої механізованої бригади. У нього не було думок, що «загребли», хоч і розумів: буде непросто.

— За місяць навчання дізнався більше, ніж за два роки строкової. А головне — за цей, здавалося, короткий час рота дійсно стала злагодженим організмом, в якому ми розуміли один одного з півслова. Служити потрапив у Щастя Луганської області. Було чимало складних моментів, які навряд чи колись забудуться. Страшно бачити смерть. Та мені ж не 15 років, розумів, що на мене чекає, — розповідає «Бабай».

6 вересня 2014 року Олександру потрібно було вивести бійців з поля бою. Почався сильний мінометний обстріл. Міна вибухнула за п’ять метрів від Бабченка, й уся сила удару припала саме на нього. Всі довкола кричали: «Тікай!» А як, коли ноги перебиті?

— Відповзати довелось на ліктях. Мінометний обстріл тривав, але хлопці повернулися за мною. У момент небезпеки людина — справжня. Завжди видно, хто є хто. Пам’ятаю, як мене затягнули на БТР, потім я знепритомнів. Я точно знав, що хлопці допоможуть, перев’яжуть, не покинуть, — згадує воїн.

З коми чоловік вийшов у Харкові. Тоді йому повідомили про клінічну смерть і ампутацію ноги. Та навіть у такий непростий період Олександр не опускав рук, до того ж отримував потужну підтримку від рідних. Йому пощастило. Практично відразу після виготовлення протезу він потрапив до Австрії в школу ходи.

— Там ми протягом місяця вчились ходити, присідати, щоб швидше повернутись до звичного життя. У школі навчили азів. Самостійно я такого результату досягнув би десь за рік. Далі почав щоденно працювати над собою, — розповідає Бабченко.

Олександру часто кажуть, що він змінився. Та чоловік запевняє, що він — такий, як і був.

— Повернувся на роботу, залишився оптимістом. Головне — вірити в себе.

Анастасія ОЛЕХНОВИЧ

Опубліковано: Ирина Солнцева

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Окупанти навіть зруйнували його дім, але...: Харків'янина вдруге судитимуть за любов до "русского мира" (фото)

вівторок, 7 травень 2024, 21:28

Співробітники Служби безпеки України затримали у Харкові 48-річного чоловіка, який є шанувальником Росії. За даними слідства, у 2022 році його вже притягували до кримінальної відповідальності за те, що він заперечував збройну агресію Росії проти Україн...

"Спорт поза політикою": Призер Олімпіади з плавання став на захист Ломаченка перед титульним боєм

вівторок, 7 травень 2024, 21:16

Срібний призер Олімпіади з плавання і колишній народний депутат України Денис Силантьєв поділився думкою щодо українського боксера Василя Ломаченка. Силантьєв в інтерв'ю Sport-express.ua заявив, що не хоче «змішувати спорт і політику», передають Патріо...