Міністра культури РФ хочуть позбавити наукового звання за "презирство до історії"

Мединський, автор славнозвісної фрази про "зайву хромосому", викликав гнів колег перекручуванням фактів щодо російської та церковнослов'янської мов

Фото: Вокруг ТВ

Група академіків і членів-кореспондентів Російської академії наук заявили про те, що в дисертації міністра культури РФ міститься "презирство до історичних фактів і готовність замінити їх міфами". Тому вони виступили з вимогою повернути роботу на розгляд в дисертаційну раду, а також відправити у відставку керівників Вищої атестаційної комісії, повідомляють Патріоти України з посиланням на Meduza.

Вчені відзначають, що критерієм істинності і достовірності історичного праці Мединський "оголошує відповідність" інтересам Росії ", право на визначення яких він собі привласнює". "Очевидно, що роботи, засновані на таких принципах, стоять за межами науки, а якщо претендують на назву наукових, то мова йде про псевдонауки. Метою науки є пошук істини, а спроби замінити її міфами, що підривають основи наукового погляду на світ, з яких би міркувань це не робилося", - йдеться в заяві.

Заяву підписали 24 академіка і членкора РАН. Володимир Мединський в 2011 році захистив дисертацію на тему "Проблеми об'єктивності у висвітленні російської історії другої половини XV-XVII століть". Активісти, які виявили чимало грубих помилок в його роботі, звернулися з проханням позбавити міністра вченого звання. Серед "тверджень" в роботі було чимало історичних нісенітниць. Найяскравіший приклад грубої помилки в дисертації, которве свідчить про рівень знань здобувача, - міркування про мову Святого Письма у православних, католиків і протестантів за часів Івана Грозного.

"Як відомо, у православних віруючих всі церковні книги були написані російською мовою, тому зрозуміти їх зміст було легко. Інша ситуація була у католиків і протестантів. У них Святе Письмо було написано латиною, яку пересічні віруючі не знали", - йдеться в роботі російського міністра культури.

Автори заяви про позбавлення Мединського докторського ступеня пишуть: "... в одному реченні він зумів показати, що йому нічого не відомо ні про такий феномен, як церковнослов'янська мова, ні про переведення Священного Писання на німецьку мову, зробленому Лютером".

Воплі скрепної душі: Сину офіцера російської армії регулярно "прилітає" за батька "героя СВО". Однокласники б'ють, іменують сином загарбника (відео)

середа, 1 травень 2024, 9:32

З під картинок телевізора створених російською пропагандою час від часу вилазить інформація про справжні настрої російського суспільства. Часто-густо про що шепочуться батьків на кухнях, стає відомо через вчинки дітей. Як зізнається школярик, все почал...

"Благородно" рятував інших за грубі гроші, а от себе не зберіг: Болгарія екстрадувала до України організатора схеми для ухилянтів

середа, 1 травень 2024, 9:14

З Болгарії екстрадовано керівника злочинного угруповання, яке переправляло українських ухилянтів за кордон. Про це у вівторок, 30 квітня, повідомила пресслужба Офісу генерального прокурора України. Повідомляється, що підозрюваного екстрадували в Україн...