"Ми перетворимо "Укравтодор" з великого монстра на невелику сервісну організацію", - профільний міністр (відео)

Необхідно системне ритмічне фінансування галузі - вимагає профільний міністр від уряду. Необхідно відійти від методу пожеж до ритмічної роботи – вимагає уряд від профільного міністра.

Володимир Омелян. Фото: rbc.uaМіністр інфраструктури Володимир Омелян розповів про те, скільки грошей цього року виділили на ремонт та будівництво доріг, чи вплине децентралізація "Укравтодору" на якість доріг, в якому стані нові керівники приймають "Укрзалізницю" і "Укрпошту", чи дасть парламент "зелене світло" для інвестицій у рухомий склад залізниці, а також про те, як боротися з перевантаженням на українських дорогах, інформують Патріоти України з посиланням на "5 канал".

Напевне, ви до нас прийшли з новинами із засідання уряду, на якому відбувся, принаймні я так розумію, прорив стосовно вашого міністерства. Детальніше про те, куди і скільки виділено грошей, тому що ви буквально напередодні у фейсбуці писали про те, що будете вимагати, докладати зусилля, щоб Кабінет міністрів таки схвалив другий етап фінансування українських доріг. Українські дороги – це наш спільний біль.

– Правду кажучи – це прорив не мій чи міністерства, це прорив України. Я дуже сподіваюсь, що сьогоднішній крок, який був підтриманий прем’єром і завдяки його позиції вдалося переламати ситуацію, – ми отримали фінансування в рамках тих, що передбачали, але його не було в руках. І сьогодні було прийнято рішення уряду про виділення 3,9 мільярда гривень кредитних коштів попередніх років, які не використовувалися, на відновлення українських доріг по всій Україні. Окрім цього, ми маємо додатковий мільярд на усунення ямковості на українських дорогах. Ми хочемо теж 500 мільйонів спрямувати на відновлення верхнього шару українських доріг. Таким чином вони продовжать своє життя ще мінімум на два-три, можливо чотири роки. А також ми маємо 500 мільйонів з хвостиком на погашення боргів попередніх років. Але тих боргів, які були перевірені щодо якості доріг, перевірені СБУ, фінансовою інспекцією, мають судове рішення, що, дійсно, ті роботи мали місце, вони проводилися, але гроші не були заплачені. Це теж ключовий елемент – це відновлення довіри між державою і бізнесом. Тому що ми показали, що держава виконує свої зобов’язання, а для побудови нормальної ринкової економіки вкрай важлива довіра, прозорість і прогнозованість.

Ці мільярди, які отримали в розпорядження, на яких дорогах вони відобразяться: на стратегічних якихось шляхах, які давно вже чекають, чи можливо на якійсь конкретній ділянці?

– Ці дороги є, на них вже розподілені напрямки фінансування. Вони ще мають бути погоджені бюджетним комітетом Верховної Ради, але чітке бачення є. Це, по-перше, має бути співфінансування з місцевих бюджетів, у пропорції – 90% відсотків держава дає з бюджету напряму платників податків, 10% місцевих фондів, місцевих бюджетів. Окрім цього, ми матимемо ситуацію, коли ми вирішуємо ключові питання Півдня України, Сходу України, також Центр і Захід. Але ми розуміємо, що без системного ритмічного фінансування галузі ми нічого не можемо змінити. Тому ми повинні відійти від "о диво, це трапилося" до ситуації, коли ми чітко розуміємо, які кошти будуть виділені в цьому році, у наступному чи через рік.

Спеціальний дорожній фонд якимось чином у цьому плані присутній, чи це зовсім для інших цілей?

– Власне, це головна ідея уряду, щоб ми відійшли від методу пожеж до ритмічної роботи. Ми хочемо створити систему функціонування дорожнього фонду, який буде наповнюватися як з акцизів, так і з інших видів платежів. Зокрема це може бути система торінгу, коли іноземні вантажівки, в’їжджаючи на територію України, користуючись українськими дорогами, сплачують так звані віньєтки, те, що ми бачимо в Угорщині, Австрії. Це повинні бути штрафи, які накладає інспекція за перевантаження великотоннажного транспорту. Можливо, будуть інші надходження. Але лише в цьому випадку, коли ми акумулюємо на дороги прогнозовану суму щороку, ми можемо переламати ситуацію і від 97% зруйнованих доріг перейти до нормальної дорожньої магістралі в Україні.

Ідея спеціального дорожнього фонду – нею опікувався ще Андрій Пивоварський і досить активно про неї говорив і промотував її. Але все дуже непросто йшло. На якому етапі зараз ця ідея, і коли вона перетвориться з ідеї на конкретне втілення?

– Я уже не раз говорив, що держава – це не є стартап, тут мають бути послідовні кроки. Я дуже щасливий, що продовжую ті речі, які започатковував Андрій, і ми робили спільно разом із ним. Ми від самого початку, щоб уникнути непорозумінь з депутатським корпусом, запросили депутатів від кожної фракції до роботи в Міністерстві інфраструктури над напрацюванням нового комплексу законопроектів, які повинні радикально змінити ситуацію в галузі. Це не лише створення дорожнього фонду. Це децентралізація "Укравтодору". Це питання, які з цим пов’язані в контексті вагового контролю, інших важливих напрямків автодорожньої системи. Я сподіваюсь – перше до речі засідання ми хочемо провести у понеділок, – що депутати будуть присутні, і ми зможемо відверто обговорити, не витягуючи щось із шухляди, а з самого початку показати, які є наші наміри. Що дорожній фонд – це не джерело корупції, а навпаки – єдиний шанс для України відбудувати дороги

Перевізники руйнують не абстрактні дороги десь на місяці, а ті дороги, по яких потім пересуваються вони та їхні родичі і, на жаль, гинуть чи калічаться через низьку їх якість, розбитість великими вантажами.

Ваговий контроль. Ви вже не один раз згадали це словосполучення і про нього ж, у тому числі, написали у себе на сторінці у фейсбуці. Вантажівки перевіряються, штрафи накладаються, гроші до бюджету йдуть. Тут попрошу, по-перше, конкретні цифри штрафів, об’ємів цих штрафів і відповідних надходжень у бюджет, а по-друге, відповісти на скепсис, присутній в тому числі серед народу. Вони кажуть, що тим самим власникам або водіям великогабаритного транспорту простіше заплатити штраф або хабар, але при цьому не недовантажувати свій транспортний засіб. Тобто, по-перше, цифри, а по-друге, що з цим робити?

– Цифри є. Перші два місяці роботи інспекція наклала штрафи у мільйон гривень, сплачено вже до бюджету більше сотень тисяч. Але проблема в тому, що ми апелюємо до свідомості як громадян, так і перевізників. Бо вони руйнують не абстрактні дороги десь на Місяці, вони руйнують ті дороги, по яких потім пересуваються, пересуваються їхні родичі і, на жаль, гинуть чи калічаться через низьку їхню якість, розбитість великими вантажами. По-друге, ми створюємо цю систему, бо без неї ми не зможемо відремонтувати українські дороги. Ми не хочемо, щоб ці мільярди, які тяжко здобуті від українських платників податків, спрямовані на ремонт доріг, були викинуті в повітря чи в пісок. Адже не зупинивши перевантаження на українських дорогах, ми фактично призведемо до того, що через рік відремонтовані дороги знову перетворяться на суцільні ями. Саме тому пішли досвідом інших країн, які спершу ввели жорсткий ваговий контроль, а в Європі, наші перевізники знають, не можна чомусь поїхати, ти не заплатиш ні хабара, нічого. Вони чітко мають до 40 тонн. Ми те саме робимо в Україні. Поки що на великих трасах, сподіваюсь, що до кінця року це пошириться і на траси місцевого значення і ми зможемо переламати ситуацію. Мені вже приємно, що скажімо по Одеській трасі, по якій раніше йшли автомобілі з вагою 60-80 тонн, зараз вони йдуть напівнавантажені – до 40 тонн всі дотримують. І це добре для самих перевізників, вони роблять більшу кількість рейсів, вони отримують більше заробітку.

Які суми штрафів станом на зараз?

– Зараз бюджет отримав 150 тисяч гривень, якщо я не помиляюсь.

А саме сума штрафу конкретному порушнику вагового режиму?

– Є різні суми, насправді, тому що є дві складові – це складова в перерахунку з євро і за пробіг, і є складова у гривні. У нас був рекордсмен, якщо не помиляюсь, здається 30 чи 40 тисяч гривень одноразовий вклад.

Достойна сума, щоб нею не ризикувати.

– Абсолютно. Але так зване радіо між перевізниками працює досконало, і вони розуміють, що коли є пост – ти не можеш його об’їхати. Безперечно, ризик корупції існує, і про це ми теж говорили. Я піднімав це питання на уряді, коли інспектор отримує дві-три тисячі гривень, а йому хабар пропонують рівнозначний його місячній зарплаті – це величезна проблема, це виклик системі. Ми мусимо піти польським шляхом, коли інспектор, штрафуючи кожен автомобіль, отримує 5-10 відсотків від вартості штрафу, сплаченого до бюджету. І тоді у нього є мотивація, він залишається на своєму місці роботи і йому краще оштрафувати десять автомобілів, ніж взяти один раз хабар.

Резонні аргументи, а їх почули, чи будуть вони внормовані законодавчо?

– Ми працюємо над цим.

Росіяни загадили море смертоносним непотребом: На одеському пляжі вибухнула протикорабельна міна

п’ятниця, 29 березень 2024, 1:45

В Одесі пролунав потужний вибух. На один з пляжів винесло протикорабельну міну. Міну викинуло на берез через штормову погоду, де вона і вибухнула, повідомило Оперативне командування "Південь" в Telegram. Через обмеження доступу людей до пляжної зони в ...

Змусили через правила "Укрзалізниці": Військовослужбовець Нацгвардії змушений був їхати в тамбурі потяга (фото)

четвер, 28 березень 2024, 23:44

Військовослужбовець Нацгвардії дорогою від Києва до Чернігова змушений був їхати в тамбурі потяга, бо йому не дозволили зайняти своє місце згідно з придбаним квитком через його службову собаку – лабрадора. Про цей випадок повідомив на своїй сторінці у ...