Науковий інтерес перш за все: 80-річний український інженер сконструював вітряк за власним проектом (фотофакт)

Олег Васильович Корсунь - автор-конструктор телевізора, автомобіля, телескопа і вітряка.

80-річний український інженер сконструював вітряк за власним проектом. Фото: ecotechnica.com.ua.

80-річного жителя міста Калуша (Івано-Франківська обл.) Олега Васильовича Корсуня знають, як чудового фахівця і раціоналізатора. Працюючи на великому хімічному заводі інженером, а потім і начальником цеху, винахідник весь вільний від роботи час віддавав своєму хобі - техніці. Першим його власноруч виготовленим пристроєм був телевізор, який він навіть забрав з собою в армію, інформують Патріоти України з посиланням на Нескучные новости.

У 1978-му році Олег Васильович спроектував і повністю виготовив власний автомобіль. На ньому калуський винахідник виступив у всесоюзному автопробігу саморобних автомобілів в Москві. Дизайном невеликої присадкуватої машинки тоді зацікавилися багато відомих в Союзі автоконструкторів.

Протягом життя Олег Корсунь шукав можливості вдосконалити той або інший пристрій, конструював власні прилади. Зробив навіть телескоп, він поки ще потребує доопрацювання, але, за словами винахідника, для вивчення Місяця його вистачає.

Останнім дітищем 80-річного раціоналізатора став вітряк потужністю 3 кВт. Цього достатньо для обігріву кількох кімнат, освітлення і роботи телевізора. Установка має безредукторну конструкцію і здійснює 250 обертів на хвилину. Щоб її створити, Олег Корсунь вивчив чимало Інтернет-джерел і згадав весь свій досвід. Виготовив вітряк майстер з металобрухту і підручних матеріалів. Економія електрики, звичайно, приваблювала винахідника, але перш за все його стимулював науковий інтерес.

«Завдяки Інтернету і власним знанням спроектував і самостійно зробив аксіальний синхронний трифазний генератор, - розповідає раціоналізатор. - Вітряк здійснює 250 обертів на хвилину». Також, за словами українця, йому допомагали рідні, друзі та народні умільці з усієї країни.

Постійні вітри, відсутність забудов і відносна висота поселення над рівнем моря дозволяють Олегу Корсуню ефективно використовувати відновлювані джерела енергії. «У нас на Височанці роза вітрів і будинок знаходиться на височині, - пояснює господар. - Щоб зробити вітряк ефективним, треба будувати щоглу висотою 50 метрів - там постійні вітри».

Олег Васильович задоволений виконаною роботою і її реальним результатом. У домашню енргосистему входить також «електрокотельня» - підвал, де, власне, розташований генератор і заряджаються акумулятори.

Невеликий будиночок на околиці Калуша в мікрорайоні Височанка сім'я Корсунів придбала ще на початку дев'яностих. Відсутність забудов і відносна висота поселення над рівнем моря дали свої плюси для використання дарів природи, таких, як вітер.

Час шукати й дивуватися. Таким було гасло науково-популярного журналу «Техника молодежи», на сторінках якого неодноразово з'являлося ім'я калуського винахідника та інженера, який дійсно є прикладом для наслідування. Тим більше, що зараз часи для цього в Україні самі відповідні.

"Який із баби воїн!?": Олена Білозерська розповіла, як взяла зброю до рук

четвер, 25 квітень 2024, 23:41

Олена Білозерська – військова, яку час від часу "ховає" російська пропаганда. Вона вже не один рік захищає нашу державу на передовій, хоча раніше оточуючі ставилися до її бажання скептично воювати. В інтервʼю "Українській правді" вона розповіла, що час...

"Третій тиждень продукти шукаємо по всій області": Військовий поскаржився на забезпечення харчуванням

четвер, 25 квітень 2024, 23:30

Обрані ДП "Державний оператор тилу" постачальники провалили забезпечення харчування військових частин 59 бригади. Про це у коментарі для LIGA.net. повідомив заступник командира однієї з військової частини полковник Олександр Заїченко, передають Патріо...