"Не дать себя завербовать": 14 правил поведінки, коли тебе схопила ФСБ Росії

Російські правозахисники групи "Агора" розповіли, як діяти, коли тебе схопили російські спецслужби і намагаються завербувати.

14 правил поведінки оприлюднили члени російської організації "Агора", передають Патріоти України з посиланням на російські ЗМІ.

1. Треба дати зрозуміти спецслужбам, що не маєте бажання співпрацювати з ними. Для цього треба відповідати "Ні" на всі їхні запитання та нічого не обіцяти. Якщо співробітники погрожують - попросити час, щоб подумати. Після цього написати заяву в слідчий комітет, а далі, за допомогою адвоката, направити запити щодо порушення оперативно-розшукової діяльності.

2. У жодному разі не віддавати мобільний телефон без документального оформлення. Краще тримати всі дані мобільного в зашифрованому вигляді.

3. Завжди цікавитися, з яких причин затримали. Нагадувати співробітнику ФСБ про статтю за перевищення повноважень.

4. Не реагувати на слова людини, яка затримала. Якщо задають кілька раз те саме питання - відповідати на нього однаково, з однаковою інтонацією та виразом обличчя. Не треба давати шанс звинуватити в образі представника влади чи в непокорі при затриманні.

5. Не можна розмовляти зі співробітником про політику, чи намагатися його перетягнути на "свій бік". Усі подібні розмови записують.

6. Ніколи не приходити на "співбесіду" через допитливість. У російському законодавстві немає такої процесуальної дії як бесіда. "Вручайте повістку, я прийду з адвокатом", відповідь у цій ситуації. Оперативники мають право провести опитування. Але ви не зобов'язані погоджуватися на нього.

7. Громадським активістам не можна спілкуватися зі співробітниками російських спецслужб без адвоката.

8. Нічого не підписувати.

9. Якщо вас змусили піти на співпрацю - відразу закінчувати її. Вербовка, агентурна робота - це секретна або цілком таємна інформація. Якщо відмовитеся пізніше, вас можуть притягнути до відповідальності за розголошення даних про співпрацю з "органами". З моменту підписання згоди на вас поширюється кримінальна відповідальність за розголошення державної таємниці.

10. Не вірте агентам, навіть якщо вони ввічливі. Вони використовують людей, а коли їхні жертви виконали всю брудну роботу - їх позбуваються.

11. Треба надавати максимального розголосу цій події. Якщо підкинули щось заборонене - домогтися фіксації з понятими. Поясніть, що вам підкинули заборонені предмети і розкажіть про спробу вербування. При цьому вимагати, щоб пояснення внесли у протокол. Якщо цього не зробити - потрапите в халепу.

12. Не панікувати, якщо є компромат. Треба чітко дати зрозуміти, що це не лякає і не зашкодить. Після розмови оприлюднити всю інформацію, щоб позбавити спецслужби можливості продовжувати тиск.

13. Не вести свою гру, чи гру на користь знайомих. Спецслужби можуть звинуватити в перешкоджанні законній діяльності.

14. Якщо співробітники примушують до протиправних та незаконних дій, необхідно звернутися до МВС або ФСБ. Повідомте про примус до вчинення злочину. Тоді є шанс, що вас відпустять.

Багато людей поранені, в тому числі українки: У Німеччині перекинувся автобус з пасажирами (відео)

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:55

У Німеччині поблизу міста Лейпциг сталася смертельна ДТП, внаслідок якої загинули чотири людини, ще 29 людей отримали травми. Також серед постраждалих є двоє українок. Про це повідомляє німецьке видання Berliner Morgenpost, передають Патріоти України. ...

Мертвий улюбленець лежав у пакеті біля смітника: Киянин вбив собаку колишньої дівчини, щоб помститися

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:00

У Києві 25-річний чоловік побив собаку та задушив його, а потім викинув на смітник. Так він помстився колишній дівчині через розрив стосунків. Про це повідомила пресслужба столичної поліції в п'ятницю, 29 березня, передають Патріоти України.